3 lucruri care-ți îmbunătățesc scorul de credit

Atunci când ai nevoie de bani și apelezi la bancă, fără să știi, ești afectat de ceea ce putem numi propriul tău scor de credit. Pentru a calcula riscul pe care și-l asumă, banca face o analiză amănunțită a capacității tale de a rambursa creditul contractat. Dacă ai un scor bun, șansele să accesezi rapid o sumă mai mare de bani cresc. Altfel, te trezești că ești amânat, ți se cer documente suplimentare s.a.m.d.Din fericire, cele trei elemente pe care ți le prezentăm în continuare te vor ajuta să îți îmbunătățești substanțial scorul de credit.

1. Plătește-ți ratele la timp!

Primul lucru pe care-l face un bancher atunci când soliciți un credit este să studieze două baze de date: Biroul de Credit și Centrala Riscului de Credit. Orice întârziere pe care ai avut-o se regăsește aici. Cu cât ai întârziat mai multe zile, cu atât este mai grav. De reținut este faptul că, în perioadele de criză, prezența ta cu informații negative într-una dintre cele două baze de date reprezintă un criteriu eliminatoriu. Deci, nu vei mai putea lua credit. Astfel încât, recomandarea numărul 1 este aceea de a-ți plăti ratele la timp, indiferent de instituția la care ai contractat creditul!

2. Redu urgent veniturile „la negru”

Dacă lucrezi la o firmă mică, este posibil ca doar o parte din salariul pe care-l primești să figureze oficial în acte(de obicei salariul  minim pe economie), iar restul să-l încasezi neoficial sau, cum se spune „la negru”. Trebuie să înțelegi că această practică nu te avantajează deloc, singurul câștigat fiind patronul. În afară de faptul că dacă rămâi fără serviciu vei primi un ajutor de șomaj mai mic, la vârsta pensionării vei constata cum banii nu-ți vor mai ajunge nici pentru medicamente. În ceea ce privește creditele, veniturile nefiscalizate nu pot fi luate în calcul, astfel încât probabilitatea de a nu putea să accesezi sumele de care ai nevoie este foarte mare. Așadar, sfatul numărul 2 este acela de a face tot posibilul să încasezi cât mai mult din salariu oficial. Te va ajuta și acum – dacă ai nevoie de bani – și mai târziu!

3. Nu garanta pentru nimeni

Se mai practică între colegi rugăminți de genul „girează-mă și pe mine pentru că am nevoie urgentă de bani și nu mă încadrez cu salariul pe care-l am”. La acest tip de rugăminți trebuie să răspunzi categoric NU! În primul rând trebuie să înțelegi că dacă prietenul sau colegul tău se va afla în incapacitatea de a-și achita creditele, tu vei fi cel care le va plăti. De asemenea însă, vei figura în bazele de date ca girant/codebitor la creditul prietenului tău. Astfel, când vei aplica pentru un credit propriu, vei fi penalizat din cauza acestui fapt și suma pe care o vei putea accesa va fi substanțial mai mică(sau nu va fi!). Ultimul, dar nu și cel din urmă sfat, este acela de a nu accepta să fii codebitor la creditul altcuiva, indiferent de cât de buni prieteni ați fi!

Ține cont de aceste trei sfaturi și-ți vei crește substanțial scorul de credit. De asemenea, vei evita extrem de multe alte probleme care pot fi generate de nerespectarea acestor trei reguli simple.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *