Strategia numărul unu pentru un buget personal de succes

De multe ori când auzi cuvântul buget te simți frustrat. Te gândești la tabele cu un număr imens de linii și coloane, la calcule complexe și la cifre care acoperă, în cel mai mic detaliu, orice situație. Crede-mă, percepția ta e falsă!

Un buget este un instrument menit a te auto-disciplina. În niciun caz numărul de rânduri sau coloane nu este un indicator calitativ. Bugetul trebuie să funcționeze bine, nu să arate bine!

În continuare vă voi prezenta o strategie fantastică pentru setarea unui buget personal. Vei avea nevoie doar de venitul tău net lunar. Acest venit îl vom împărți în 3 părți, după cum urmează:

1. Cheltuieli esențiale: 50%

Acestea sunt principalele cheltuieli lunare. În această categorie trebuie să incluzi tot ceea ce plătești repetitiv: întreținere, utilități, rate la bănci, alimente s.a.m.d. Recomandabil este ca acest tip de cheltuieli să nu depășească 50% din venitul tău lunar. În cazul în care este mai mult, trebuie să vezi ce este în neregulă și, pe cât posibil, să-ți faci un plan pentru revenirea cât mai rapidă la nivelul de 50%(sau, ideal, sub acest nivel).

2. Priorități financiare: 20%

Acest capitol reprezintă, de fapt, economiile pe care le faci: o rezervă pentru concediu, economii pentru pensie sau de un fond general de rezervă. Sub nicio formă nu evita acest tip de economii. Cel puțin 20% din ceea ce economisești trebuie să pui de-o parte.

3. Cheltuieli ocazionale: 30%

Viața trebuie trăită acum, nu mai târziu. Ce înseamnă cheltuielile ocazionale? Simplu: ieșirile cu prietenii în oraș, restaurante, filme, cărți, alte plăceri. Acești 30% alocă-ți-i ție, tuturor plăcerilor tale. Trebuie să simți viața, așa încât nu neglija capitolul micilor plăceri!

Acestea fiind spuse, e timpul să treci de la teorie la practică. Fă-ți acum bugetul și nu uita că regula de aur a bugetului e să nu-l depășești. Succes!

bgt

2 comments for “Strategia numărul unu pentru un buget personal de succes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *