Suferi de complexul struțului?

De multe ori suntem puși în fața unor situații complexe. Avem o viață din ce în ce mai complexă, problemele ne dau mereu târcoale și, de fiecare dată, trebuie să fim pregătiți cu soluții adaptate situațiilor în care ne aflăm. Nu e simplu! Chiar dacă, la prima vedere, nu pare complex, în realitate consumăm foarte multă energie pentru rezolvarea problemelor zilnice.

Lucrurile însă nu se aranjează! Noi și noi probleme apar de unde te aștepți mai puțin. Simți cum te cuprinde o epuizare și vrei să uiți de tot. Ți-ai dori să iei lucrurile de la capăt, dar nu e posibil. Și-atunci iei decizia capitală: ignori totul.

Această ignorare a realității poartă denumirea de „complexul struțului”. Așa cum struțul bagă capul în nisip atunci când se află în fața unei primejdii, la fel și tu încerci să scapi folosind un surogat. Știm bine că strategia struțului nu funcționează, însă, instinctual, o aplicăm. Și facem o mare greșeală!

Din punct de vedere al finanțelor personale, strategia struțului este, la propriu, falimentară. Dacă ai rate de plătit și le ignori ajungi să înregistrezi restanțe, apoi ți se aplică dobânzi penalizatoare și totul ți se răstoarnă în cap. Dacă se ajunge la executarea creditului, în afara sumelor deja burdușite cu penalizări, se mai adaugă și comisionul executorului care este, de asemenea, baban. Ce-i de făcut?

Desigur, strategia struțului nu funcționează. Trebuie să înțelegi că noi suntem făcuți pentru a face față problemelor zilnice. O facem natural, fără efort. Problemele însă se multiplică și devin din ce în ce mai complexe din cauza unui alt demon care ne stăpânește: cel al amânării. Amânând rezolvarea unei probleme nu facem nimic altceva decât să mai adăugăm puțin haos în viitor.

Concluzia e simplă: nu mai amâna și nu-ți mai face iluzii. Problemele nu se rezolvă de la sine. Dă o rezoluție, tranșează problema pe care o ai acum și nu mai amâna rezolvarea. Nu-ți poți plăti ratele la bancă? De ce nu mergi acolo să le spui care e problema. Până la urmă, e și interesul lor să se încaseze creditul. Poți obține o amânare sau o reducere, însă, pentru a-ți rezolva problema trebuie să o aduci la cunoștință! Dacă adopți strategia struțului, cei de la bancă vor considera că au de-a face cu un comportament fraudulent și se vor grăbi să recupereze banii prin intermediul unui executor.

Există însă și alte „struțisme” care ne afectează capacitatea de a ne bucura pe deplin de viață. Regula de rezolvare este însă la fel de simplă: conștientizează problema, rezolv-o cât poți de repede și uită de ea! Nu-ți face probleme că greșești! Greșeală mai mare decât ignorarea problemei nu există!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *