Cinci metode pentru a învinge cel mai mare dușman al tău!

Înainte de a începe cu metodele de luptă, ar trebui să identificăm dușmanul. Deci hai să vedem care e cel mai mare dușman al tău? Probabil îți trec prin minte câteva fețe ale unor cunoscuți despre care știi bine că te-ar mânca pe nemestecate. Greșit! Cel mai mare dușman al tău nu e în afara ta, ci în tine.

Te-ai gândit de ce ai parte de nerealizări, de eșecuri sau de neîmpliniri. Cauza acestor fenomene negative se află în tine. Conform lui Timothy Pychyl – profesor asociat de psihologie la Carleton University și autor al cărții “Solving the Procrastination Puzzle” – cea mai mare parte a nerealizărilor noastre este cauzată de ceea ce am putea numi „demonul amânării”. Suntem tentați să rostogolim problemele și să le amânăm până le trece termenul limită. Atunci acționăm sub presiune și suntem obligați să luăm decizii. “Facem mai multe erori  [atunci când suntem sub presiune].(…) Nu este adevărat că lucrăm mai bine când suntem sub presiune – problema e că noi lucrăm doar sub presiune.

Din fericire există metode simple de a învinge acest dușman ascuns. Mai jos, șase metode pentru o reușită sigură.

1 Acceptă că niciodată nu vei fi cu devărat pregătit(ă)

Amânăm pentru că nu ne simțim pregătiți în momentul de față. Mai mult, trăim cu convingerea că, undeva în viitor, vom fi pregătiți. Fals! Niciodată nu vom fi pregătiți. În plus, „în viitor” va interveni și presiunea legată de termenul limită la care trebuie să iei o decizie. Astfel încât trebuie să înțelegi că cel mai bine pregătit(ă) ești acum!

2 Rezistă 5 minute

De cele mai multe ori amânăm din cauză că nu ne face plăcere să facem ceea ce avem de făcut. Astfel, lucruri pe care, în mod normal, le-ai termina în 5-10 minute, ajungi să le amâni cu săptămânile. De ce? Pentru că nu-ți fac plăcere. Începând de acum trebuie să înțelegi că de respectiva neplăcere n-ai cum să scapi decât făcând-o. O faci acum, ai scăpat de belea. Amânând-o, oricum îți rămâne pe cap, însă, în plus, mai ai și musca aia care-ți bâzâie enervent că ai ceva neplăcut de făcut.

3 Nu mai ai termene limită

Când ai ceva de făcut, în mod normal, ai un termen limită asociat. Dacă până la data de aa.mm.yyyy nu ai terminat e de rău! De cele mai multe ori, începem să ne ocupăm de proiecte atunci când, în mod normal, ar trebui să le terminăm. Ai idee ce stres induce această stare de fapt? Ei bine, taie termenele limită. Tot ce ai în lucru trebuie să aibă un singur termen limită: acum! Te va ajuta să scapi mai repede de belele!

4 Împarte în părți mici

Dacă ai de construit un castel vei fi copleșit de complexitatea lucrării. Turnuri, turnulețe, ziduri, camere, ornamente s.a.m.d. Cine naiba poate să le cuprindă? Aici e diavolul! Dacă stai să te gândești la cât de grea este o lucrare, pierzi timp și rămâi la fel de copleșit fără a realiza nimic. Strategia ideală constă în împărțirea „marelui proiect” în părți m ai mici, realizabile. Decât să stai să te minunezi de complexitatea castelului, mai bine realizezi că trebuie să începi cu o fundație, pe care s-o și torni. Lucrurile vin apoi de la sine și vei rămâne uimit cât de eficient ai devenit.

5 Mituiește-te!

Hmm, sună ciudat, dar chiar funcționează! Fixează-ți un premiu pentru fiecare finalizare a unui proiect. Respectă condițiile și vei vedea că funcționează minunat.

 

Indiferent dacă alegi aceste metode, sau ai micile tale secrete, e bine să înțelegi că amânarea este cel mai mare dușman al tău. Rezolvă această problemă a ta și vei constata cum, ușor, ușor, toate problemele tale se vor rezolva de la sine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *