Câți bani poți da pe o casă?

E o întrebare. Cât poate costa o casă? Răspunsul, cum bine știi, e foarte variat: de la câteva mii de lei la … practic oricât. Sunt multe variabile astfel încât răspunsul este dificil de dat. Există însă o metodă mult mai simplă de evaluare a prețului maxim al unei case: cea pornind de la posibilitățile pe care le ai.De multe ori, în paginile acestui blog, te-am încurajat să schimbi perspectiva, modul de a vedea lucrurile. A căuta să găsești prețul corect al unei case într-o listă infinită de prețuri nu e fiabil. Astfel încât trebuie pornit din altă parte, mai precis dinspre tine.

Prețul corect al unei case este cel pe care îl poți achita. Sau, cu alte cuvinte, banii pe care-i poți da fără a te ruina. În situația ideală, când ai toți banii pentru a-ți cumpăra o casă, lucrurile sunt simple. Știi pe cât te poți baza și îți începi căutările.

Când însă nu ai banii necesari, va trebui să apelezi la un credit. Creditele pentru case, fiind mai mari, sunt întinse pe zeci de ani. Asta înseamnă că, înainte de a-l contracta, trebuie să fii conștient că, lună de lună, va trebui să achiți „nota de plată” către bancă.

În prezent, băncile îți permit grade generoase de îndatorare. Nu la fel de generoase ca în urmă cu câțiva ani, atunci când era permis un incredibil 70%. Asta înseamnă că poți accesa sume foarte mari. Însă, este acest lucru fiabil? Întorcându-ne la articolul în care vă vorbeam despre stabilirea bugetului personal, spuneam că trebuie să alocăm maxim 50% cheltuielilor esențiale. Asta înseamnă că, ipotetica rata pe care o poți da la un credit pe termen lung nu trebuie, sub nicio formă, să depășească acest procent.

Experții recomandă ca ratele la creditele pe termen lung să fie sub 28% din venitul net. Personal recomand ca procentul de 28% să fie maxim pentru toate creditele pe care le ai. De ce, e simplu? Diferența de 22% este aproape de minimul necesar pentru a-ți acoperi celelalte cheltuieli și, în acest fel, te poți îcadra în bugetul optim. De asemenea, în cazul unor incidente nedorite(pierdere de job, schimbări în carieră, etc.) – care trebuie luate în calcul în cazul unor credite pe termen lung – pot exista perioade în care sursele de venit de acum nu există. În acele perioade, ratele la creditul pentru casă nu trebuie să te „apese” foarte rău, altfel riști să deraiezi.

Pe scurt, încearcă să îți calculezi o rată maximă pentru creditul ipotecar de 28% din venitul tău net. Pornind de la aceasta, un consultant de la bancă îți poate spune cât este creditul maxim pe care-l poți accesa. Și, iată cum ai prețul maxim pe care-l poți da pe casa pe care vrei să ți-o cumperi. Nu uita: prețul corect e cel pe care ți-l permiți. E bine să rămâi cu picioarele pe pământ!

1 comment for “Câți bani poți da pe o casă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *