pensie

7 sfaturi pentru o pensie liniștită

1. Prognozele privind numărul de salariați vs numărul de pensionari în viitorul apropiat sunt extrem de pesimiste. Asta înseamnă că proverbul „cum îți așterni așa dormi” e de mare actualitate.

2. Conștientizează că banii pe care-i câștigi acum nu sunt toți ai tăi. O parte trebuie să-i pui de-o parte pentru perioada cea mai sensibilă a vieții tale. Consideră-o o datorie către tine cel din viitor și pune-o de-o parte înainte de începe să cheltuiești.

3. Nu uita, la vârsta pensionării vei fi același tu. Atunci vei avea nevoi similare(sau poate chiar mai mari) însă, mult mai puțini bani.  Fă-ți un plan astfel încât, odată cu trecerea timpului, să câștigi din ce în ce mai mulți bani independent de salariu.

4. Începe să economisești cât mai repede! Fiecare ban care trece pe lângă rezervele tale de pensie reprezintă un ban pierdut în viitor.

5. Nu rata schemele oficiale de pensie facultativă(așa-numitul Pilon 3). Statul îți deduce deocamdată 400 EUR anual, astfel încât, la pensie, banii economisiți așa vor fi cu 20%-30% mai mulți decât cei economisiți în depozite bancare.

6. Investiția la Bursă, dacă e făcută pe termen lung, conduce la venituri substanțiale. Dincolo de prețurile acțiunilor care, pe termen lung, cresc, mai dividendele și alte oportunități care-ți sporesc veniturile.

7. Când te gândești la pensie, iubește investițiile pe termen lung! Ele-ți dau cele mai bune rezultate. Un imobil pe care-l cumperi pentru a-l închiria, un teren pe care-l iei undeva la marginea orașului, un fond de investiții cu acumulare, toate acestea sunt alternative care-ți vor oferi satisfacții garantate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *