bursa, investiții, economii

5 sfaturi pentru a investi cu succes la bursă

1. Nu avea așteptări neverosimile!

În lumea bursieră circulă tot felul de povești despre milionari făcuți peste noapte, despre speculatori celebri, despre genii ale piețelor. Nu crede nimic! Multe din povești sunt răspândite de brokeri sau de casele de brokeraj pentru a-și încuraja clienții să adopte un comportament speculativ. De ce? Deoarece cu cât faci mai multe tranzacții, cu atât cresc comisioanele pe care le încasează ei.  Chiar dacă există „insideri deștepți”, analiști geniali” sau „speculatori fabuloși”, pornește de la ideea că tu nu faci parte dintre ei. E mai sănătos așa.

2. Investește banii de care nu ai nevoie!

Bursa e un joc pe termen lung, nu un depozit la termen. Sunt perioade în care prețurile scad aberant și, de cele mai multe ori, cei care și-au investit economiile acolo chiar atunci au nevoie de bani. Nu face această prostie! La bursă investești banii de care nu ai nevoie. Pornește de la ideea că ceea ce ai în portofoliul tău trebuie să rămână acolo.

3. Diversifică-ți investiția!

Nu investi toți banii într-o singură acțiune! Fă-ți un portofoliu compus din mai multe acțiuni. Dacă nu știi din ce acțiuni să-ți compui portofoliul, imită profesioniștii. Fondurile de investiții își publică periodic deținerile. Studiază-le portofoliul și procentele ocupate de fiecare acțiune. La început imită-i, apoi descurcă-te singur!

4. Nu cumpăra pripit!

După ce ți-ai stabilit acțiunile pe care urmează să le cumperi, fă-ți un plan de achiziție. Nu cumpăra toate acțiunile odată! Cumpără în loturi mici, pe parcurs de 2-3 luni. Nu cumpăra isteric atunci când cresc! Respectă-ți regula de achiziție, cumpărând pachete egale la intervale regulate de timp.

5. Nu vinde în disperare!

Acțiunile mai și scad. Nu te lăsa cuprins de emoție! Altfel îți vei dinamita portofoliul asemenea începătorilor frenetici care cumpără scump și vând ieftin. Stabilește de la început că vei păstra acțiunile cel puțin un an și vei face revizuirile necesare în portofoliu cel puțin după trecerea acestei perioade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *