Cum trăiesc adevărații milionari

Hai să facem un exercițiu de gândire. Ce viață duce un milionar(în euro sau dolari, se înțelege)? Mașini de lux, iahturi, vile luxoase, cuibușoare de nebunii? Proprietăți exotice, servitori, mâncăruri rafinate. Mai vreți? Avioane cu echipajul zâmbind generos, cluburi exclusiviste, fătuci perfecte s.a.m.d. Este exact imaginea pe care ne-o servește media.

Să respirăm puțin. Oare chiar există acest tip de oameni? Probabil că da. Dacă ne gândim la Roman Abramovich sau la proaspăt îmbogățiții chinezi, în mod sigur vei avea această imagine. Cu toate acestea imaginea pe care o avem inoculată este perfect falsă!

Thomas J. Stanley şi William D. Danko au avut curiozitatea să studieze viața adevăraților milionari. Pentru a nu pune aiurea pe hârtie opinii subiective au făcut-o științific, invitând la discuții mai mulți milionari americani. Și, întrucât era vorba de persoane bogate, s-au gândit să creeze un mediu propice discuțiilor: au închiriat un spațiu de lux, au angajat un „chef” cu ștaif pentru a pregăti mâncăruri sofisticate și pentru a recomanda vinuri de lux. Ceea ce-a ieșit însă i-a surprins! În primul rând, majoritatea milionarilor invitați erau cu mult mai modești decât „statutul” lor. Se îmbrăcau cu haine modeste, consumau mâncăruri normale, iar excentricitățile din folclorul urban le erau total străine.

the millCartea care a rezultat în urma studiului celor doi -The Millionaire Next Door – a fost șocantă și, în același timp, extrem de bine primită. Principalele concluzii ale acesteia sunt:

  • majoritatea covârșitoare sunt antreprenori – e extrem de greu să te îmbogățești muncind pentru alții. Există și excepții, dar -să nu uităm – sunt excepții;
  • o mare parte nu beneficiază de venituri fabuloase, dar și-au făcut averea trăind disciplinat și economisind eficient;
  • majoritatea ignoră produsele care altora le iau ochii. Nu-și iau haine de firmă, mașini luxoase, nu-și afișează „statutul”. Spre exemplu, miliardarul Warren Buffet nu-și sub nicio formă cumpără costume mai scumpe de 200$.
  • cei mai mulți se feresc de împrumuturi, leasing-uri sau alte scheme de finanțare. Preferă să nu aibă datorii;
  • mulți dintre ei evită să locuiască în zone luxoase care vin la pachet cu taxe de proprietate extrem de mari(aici e vorba de o particularitate a pieței imobiliare americane, unde, în anumite cazuri, ajungi să plătești mii de dolari doar taxe de comunitate);
  • cei mai mult își planifică foarte atent banii. Au bugete clare pe care le respectă cu sfințenie!
  • consideră că merită investit în educația copiilor lor, chiar dacă mulți dintre ei și-au încheiat studiile înainte de finalizare.

Poate părea ciudat, dar realitatea ne scoate în față niște oameni absolut normali. Ei nu vor să arate altora ceea ce au, nu suferă de boala competiției inutile(mașina mea vs mașina vecinului), se concentrează pe ceea ce fac și, în final, au parte de o viață mai plină.

Adevărata valoare a cărții amintite este dată de faptul că ne dezvăluie o cale firească prin care fiecare își poate atinge idealurile. Pe scurt, ignoră falsele valori, planifică și economisește. Rezultatul te va surprinde!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *