Educă-te gratuit

Trăim într-o lume în care totul costă. Și costă din ce în ce mai mult! Când vine vorba de educație de calitate, lucrurile chiar au luat-o razna. Chiar crezi asta? Trezește-te! Adevărurile de acest tip sunt doar parțiale și, dacă-ți schimbi modul de gândire vei observa că lucrurile stau de fapt … pe dos.

Pentru a te educa într-un anumit domeniu, nu doar că găsești un puhoi de materiale gratuit, dar mai ai și parte de cursuri ale marilor universități. Totul e să-ți dorești. De aceea pentru azi ți-am pregătit o listă cu cele mai bune resurse educaționale de pe net. Îți trebuie doar voință!

1. Coursera

Este cel mai cunoscut site și, în același timp, veteranul site-urilor de cursuri online. Ai acces la sute de specializări oferite de numeroase universități de top din lume. Certificatul de absolvire costă, dar audierea cursurilor este absolut gratuită.

2. EdX

Site similar Coursera. Pentru moment ai acces la 322 de cursuri oferite, de asemenea, de mari universități din lume. Certificatele de absolvire sunt ceva mai ieftine decât la Coursera.

3. Site-uri ale marilor universități

Aici e ceva de căutat, dar nu imposibil. Marile universități ale lumii și-au făcut publice materialele de studiu, astfel încât poți studia de-acasă, gratuit, utilizând materialele lor. Spre exemplu, la Harvard, secțiunea Open Learning Initiative(vezi aici) îți oferă un bun start. La Berkeley, secțiunea Open Courses este ceva mai generoasă.

Când alegi „abordarea” directă a universităților, e ceva mai multă muncă de căutare, dar uneori rezultatele sunt mult mai spectaculoase. În funcție de ceea ce cauți, poți avea surpriza găsirii unor materiale extrem de valoroase absolut gratuit.

4. „Concentratoarele” de cursuri

Personal nu prea le agreez, dar se pot dovedi extrem utile. Acestea sunt un fel de directoare care conțin legături către resursele educaționale. Problema lor este că uneori nu-și actualizează link-urile și poți pierde timp de pomană. Chiar și-așa, pentru unii pot fi deosebit de utile deoarece își pot face rapid o idee dacă un anumit curs există pe undeva. Dintre toate „concentratoarele” cele mai bune resurse le au:

  • Open Culture – peste 1000 de cursuri gratuite, 750 de filme, 700 de ebook-uri s.a.m.d.
  • Open Education Database(OEDB) – are o bază de date de peste 10 000 de cursuri, iar căutarea printre ele este mult mai ușoară decât la „Open Culture”

 

Sper că ți-am stârnit interesul! Nu-ți mai rămâne decât să „pui burta pe carte”. Și, în final un sfat: nu pierde timpul și banii cu achiziționarea certificatelor de absolvire. Până la urmă, contează ceea ce știi, nu hârtia pe care o ai. Reține asta!

1 comment for “Educă-te gratuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *