credite, împrumuturi

La ce folosești creditul?

A avea acces la un credit face parte din civilizația noastră financiară. Băncile și IFN-urile au o listă impresionantă de produse. Ele sunt gândite pentru a satisface diverse nevoi și, de aceea, parametrii lor diferă destul de mult. Pentru a nu avea surprize neplăcute, e bine să știi cu exactitate ce anume credit să soliciți atunci când ai nevoi. Și trebuie să faci asta nu pornind de la suma de care ai nevoie, ci de la tipul nevoii tale.

1. Credite de scurtă durată

În această categorie intră creditele gândite pentru a satisface rapid nevoi relativ mici de bani. Spre exemplu atunci când ai intrat în „pană de bani” și vrei să te împrumuți până la salariu. În această categorie avem următoarele tipuri de credite:

  • Credite rapide

Sunt oferite în principal de către IFN-uri și de către unele bănci. Se acordă rapid sume mici(de obicei de ordinul miilor de lei), dar au dobânzi piperate.

Avantaje: accesul rapid la ele(de obicei în câteva ore)

Dezavantaje: costuri mari(uneori imense!), contracte ciudate, termene de rambursare foarte strânse.

 

  • Descoperiri de cont pe card

Sunt facilități oferite de obicei celor care-și primesc salariul pe card. Prin intermediul acestui produs poți avea acces la sume de câteva ori mai mari(în mod uzual de 3-5 ori) decât salariul încasat. Banii pot fi accesați oricând, fără o altă aprobare, plătindu-se dobânzi doar la sumele utilizate, nu la tot plafonul acordat.

Avantaje: accesul rapid la fonduri, plata doar pentru sumele utilizate

Dezavantaje: dobânzi și comisioane uneori mari; din cauza accesibilității există tentația de a scăpa de sub control cheltuielile!

 

  • Carduri de credit

Funcționează similar descoperirilor, singura diferență fiind scutirea de dobândă în cazul în care banii folosiți sunt returnați într-o perioadă stabilită de timp(în mod uzual aproximativ o lună). Unele carduri oferă și facilități de plată a sumelor utilizate în rate fără dobândă.

Avantaje: accesibilitate, dobânda 0% pentru returnarea banilor în perioada specificată, ratele fără dobândă

Dezavantaje: de multe ori, „dobânzile zero” marketate sunt acoperite de comisioane de acordare/reînnoire foarte mari, dobânda percepută pentru depășirea perioadei de grație este extrem de mare.

 

2. Credite pe termen mediu

Sunt gândite pentru a sprijini achiziționarea de produse mai scumpe(gen automobile, mobilier, electrocasnice etc.), iar perioada de acordare este de până în 5 ani. În această categorie avem:

 

  • „Ratele” în magazin

Sunt oferite de obicei de către IFN-uri și se acordă foarte rapid. În acest fel poți achiziționa pe loc produsul care te interesează, fără a mai face deplasări la bancă.

Avantaje: accesibilitatea.

Dezavantaje: cost foarte mare, contracte voit ambigue, termeni de rambursare neclari.

 

  • Creditele negarantate

Sunt credite oferite de către bănci pe o perioadă de 3-5 ani. Pentru sume mici(de obicei sub 20 000 RON) nu este nevoie decât de Cartea de Identitate pentru aprobare. Sumele maxima care pot fi obținute prin intermediul acestui credit e învârt în jurul echivalentului a 15 000 EUR – 20 000 EUR.

Avantaje: pot fi folosite pentru orice, se acordă relativ repede(în funcție de sumă)

Dezavantaje: costurile pot fi destul de mari, uneori comisioanele de acordare sunt piperate

 

  • Credite auto

Sunt acordate în general prin intermediul dealer-ilor auto. În acest caz, mașina achiziționată funcționează ca garanție. În funcție de contractul pe care-l are producătorul mașinii sau dealer-ul, clienții pot avea acces la dobânzi mai bune decât în cazul creditelor negarantate.

Avantaje: actele se colectează la dealer, costurile sunt mai mici decât în cazul creditelor negarantate

Dezavantaje: întrucât mașina se constituie ca garanție a creditului, aceasta nu poate fi vândută decât după achitarea acestuia; asigurarea casco este obligatorie, fapt care crește costul creditului.

 

  • Credite de nevoi personale garantate

Este o categorie de credite care-ți dă acces la sume mult mai mari(uneori de ordinul sutelor de mii de euro). Garantarea se face, de obicei, cu imobile sau, mai rar, terenuri. Perioada de rambursare este limitată la 5 ani.

Avantaje: se pot obține sume foarte mari la cele mai mici costuri.

Dezavantaje: garantarea imobiliară, termenul redus de rambursare.

 

3. Credite pe termen lung

În această categorie intră creditele pentru achiziția de locuințe. Din cauza prețurilor imobiliarelor, aceste credite au termene mari de rambursare(de ordinul zecilor de ani) pentru a permite clienților rate mai mici.

Avantaje: dobânzi mici

Dezavantaje: termen mare de rambursare

 

1 comment for “La ce folosești creditul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *