Cele mai frecvente 3 greșeli ale celor care au credite

După ce ieri am prezentat modul în care pot fi eficient utilizate creditele, azi voi prezenta cele mai frecvente greșeli ale celor care au credite. Greșelile despre care vom vorbi azi, nu doar costă. Uneori conduc la ruină financiară. Și, de cele mai multe ori, vina aparține clientului, chiar dacă cel care le-a vândut(consilier/consultant) nu și-a făcut datoria. În ceea ce privește noțiunea de datorie, trebuie să înțelegem odată pentru totdeauna că este o greșeală teribilă să te lași în mâna unui funcționar sau reprezentant al vreunei instituții pentru că ai impresia că „asta e datoria lui”. Înainte de „datoria lui” trebuie să înțelegem interesul nostru, iar asta se traduce prin a deschide bine ochii și a înțelege ce semnezi.

Și-acum să trecem la treabă și să vedem care sunt greșelile cele mai frecvente.

1. Nu știi ce semnezi

Este cea mai frecventă și cea mai usturătoare greșeală. Ai nevoie de bani ș te grăbești. Semnezi „ca primarul” și, eventual, nici nu-ți oprești un exemplar al contractului de credit. Asculți în grabă și superficial ce-ți spune reprezentantul instituției care-ți vinde creditul, nu înțelegi mare lucru și asta pentru că gândul tău e deja la ceea ce faci cu banii. Mai e de mirare că în 90% dintre cazuri asemenea situații se termină cu dezastre financiare? Hai să vedem un exemplu.

Numeroși români și-au luat „rate” în magazin pentru diverse bunuri. Era ușor, mergea „doar cu buletinul” și-ți luai acasă ceea ce-ți doreai. Întrebai cât e rata, iar pentru un frigider de 2000 de lei ți se spunea că e ca e 50 de lei pe lună. Cool – îți spuneai – în timp ce semnai cu frenezie actele și te grăbeai să-ți pui în priză noul frigider. După vreo 3 ani ți se părea ciudat că îți tot vin notificări de plată și abia atunci începeai să refaci firul, căutând, în primul rând, să afli de la cine ai luat creditul. Aflai cu stupoare că nu l-ai luat de la banca la cere-ți plăteai ratele, ci de la un IFN. Din aproape în aproape, după reconstituiri demne de un detectiv, ajungeai la un telefon magic, unde întrebai: cât mai am de plătit din credit. Răspunsul care venea de la celălalt capăt al firului te lăsa mască: 2000 de lei. Păi cum așa, ce e hoția asta? După 3 ani de plătit lună de lună 50 de lei eu am tot 2000 de lei de plată? Te gândești că dreptatea e de partea ta, că doar ai plătit. Pierzi timp și bani cu reclamații și, dacă chiar ai ghinion, cu avocați țepari și nu rezolvi nimic. Dacă ai noroc dai peste un om care-ți explică ce s-a întâmplat în realitate. De fapt a fost eroarea ta: într-adevăr, tu nu ai cumpărat nimic în rate. De fapt, contractul pe care l-ai semnat a fost unul pentru un card de credit cu o dobândă de 30% pe an, iar timp de 3 ani nu ai plătit decât dobânda. Frustrant, nu-i așa?

2. Finanțarea nevoilor pe termen mediu-lung cu credite pe termen scurt

E simplu: ți-ai luat o casă și vrei mobilă. Nu prea ai bani, dar ai câteva carduri de credit. Te-apuci și dai iama în ele. Doar ai dobândă zero, nu-i așa? Da, dar dobânda zero e doar pentru returnarea banilor în X zile. După, dacă n-ai dat banii, banca îți percepe o dobândă usturătoare. Astfel, ajungi în neplăcuta situație de a plăti enorm doar pentru a acoperi dobânzile.

O altă eroare – mai rară ce-i drept – este făcută de cei cu venituri mari. Au nevoie de o sumă mare de bani și, în loc să apeleze la un credit garantat, din comoditate, fac mai multe credite negarantate. Într-adevăr, un credit garantat presupune costuri ceva mai mari la început(generate de evaluarea imobilului și costurile ipotecii), dar vine la pachet cu dobânzi de două ori mai mici și planuri de rambursare mai OK!

3. Obiceiuri scăpate de sub control

Când îți încasezi salariul în cont, cei de la bancă îți oferă un plafon suplimentar pe care-l poți folosi atunci când ai nevoie. Greșeala pe care o fac cei mai mulți este aceea de a confunda acești bani cu proprii bani. Se-ajunge astfel în situația în care consumi total plafonul și, de fiecare dată când îți încasezi salariul, plătești mai întâi dobânda la întregul plafon, fără a achita niciun leu din datorie. Zi de zi, an de an, plătești inutil niște bani, doar dintr-o lipsă de inteligență financiară!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *