4 pași pentru a-ți crește puterea de concentrare

Nu-i un secret pentru nimeni: într-un grup de oameni care fac același lucru, cel mai bun e cel care are o putere de concentrare mai mare. E valabil în orice activitate: de la cele fizice la cele intelectuale. Lucrurile stau similar și atunci când vine vorba de viață. Întotdeauna reușesc cei care se pot concentra mai bine asupra lucrurilor pe care și le propun.

Probabil că în acest moment te gândești că puterea de concentrare este ceva nativ, o capacitate cu care te naști. Parțial este adevărat: sunt unii oameni care, din naștere, par a avea o impresionantă capacitate de concentrare. Însă, la fel de adevărat este faptul că puterea de concentrare poate fi cultivată și crescută voluntar. Mai mult, cel care-și cultivă această capacitate conștient se află în avantaj întrucât știe exact la ce și de ce se concentrează. Partea și mai bună este că, pentru a-ți crește puterea de concentrare nu-ți trebuie decât puțină voință și o strategie simplă, în patru pași, pe care ți-o prezint mai jos.

 

1. Fă-ți o listă cu obiectivele pe care le urmărești pe termen lung

Orice vrei să faci, orice ținte pe care vrei să le atingi trebuie să se desprindă de la nivelul de gânduri fugare sau vise și să se materializeze cumva. Primul pas este lista. Notează-ți pe o hârtie obiectivele pe care le urmărești pe termen lung. Încearcă să fii cât se poate de realist în abordare, însă nu-ți fixa bariere. Trebuie să fii conștient că poți realiza orice

2. Fă-ți o listă cu obiectivele pe termen scurt

Pentru a-ți atinge scopurile pe care le urmărești pe termen lung, trebuie să fii capabil să atingi anumite ținte intermediare. Fixează-ți-le! Pune-le pe toate pe o listă detaliată a obiectivelor pe termen scurt care să se integreze în lista obiectivelor pe termen lung.

3. Fă-ți o listă de task-uri zilnice

Nu se-ntâmplă nimic peste noapte! O casă se construiește punând cărămidă peste cărămidă. Un zidar care știe că poate zidi 180 de cărămizi pe oră e conștient că poate zidi în jur de 1400 de cărămizi pe zi, adică poate zidi o casă în 15 zile. Planul său este simplu: zilnic are de zidit 1400 de cărămizi. La fel de simplu trebuie să fie și pentru tine: ce și câte cărămizi trebuie să pui zilnic pentru a-ți atinge scopurile? Fă-ți lista obiectivelor zilnice pe care trebuie să te obligi să o respecți.

4. Pune totul pe un calendar

Ai toate obiectivele și task-urile necesare astfel încât ești gata să treci la pasul următor. Fixează-ți obiectivele în timp. Pornește de la task-urile zilnice, calculează-ți evoluția și fixează în calendar datele de realizare ale obiectivelor din lista pe termen scurt. Mergi mai departe și calculează-ți datele pentru obiectivele pe termen lung.

 

În acest moment ești gata. Tot ce ai de făcut este să-ți respecți cu religiozitate pașii pe care ți i-ai propus. Nu ignora și nu amâna niciunul din task-urile zilnice. Lasă orice la o parte orice altceva pentru a-ți realiza, în primul rând, obiectivele pe care ți le-ai fixat. Asta e capacitatea de concentrare: disciplina pe care ți-o auto-impui! Vei observa cum, treptat, lucrurile încep să meargă pentru tine, cum îi vei depăși cu ușurință și fără efort pe ceilalți. Disciplina fiecărui moment – acesta este marele secret al concentrării! Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *