bursa, investiții

Cum să câștigi de peste 50 de ori mai mult decât dobânda bancară

Într-o perioadă în care la unele bănci riști ca la expirarea depozitului să ridici mai puțini bani decât ai depus, e greu de crezut că se mai pot găsi oportunități pentru micul investitor. Ar mai fi fondurile de investiții, dar nici acestea nu performează OK în ultima perioadă. Deci, ce ne rămâne? Ai impresia că nun mai sunt alternative? Greșești!

O variantă care merită luată în considerare este Bursa. Știu, vei spune că e riscant, că s-au auzit multe despre fraude s.a.m.d. STOP! Acestea sunt scuze penibile! Bursa este o instituție a pieței de capital care lucrează după niște reguli stricte și obligă societățile listate să fie transparente cu acționarii. Într-adevăr, fluctuațiile de preț sunt mai mari, riscurile mai ridicate, dar și câștigurile sunt pe măsură. Mai jos îți prezint o metodă cu ajutorul căreia vei câștiga de peste 50 de ori mai mult decât dobânda bancară. Pare incredibil? Hai să vedem!

Personal prefer să „joc” la dividend. Metoda e una simplă: cauți companiile care dau dividende frumoase, cumperi înainte de data de înregistrare, încasezi dividendul, aștepți să-și revină acțiunile și gata. Acest joc poate produce profituri serioase fără mari dureri de cap. Și dacă mai adaug că întreg profitul se obține în câteva luni, cred că subiectul devine destul de interesant pentru oricine.

Vedetele anului în curs sunt următoarele(randamentele sunt raportate la prețul de închidere de ieri, 28.04.2016):

  1. CONPET SA Ploiești(simbol COTE) oferă un dividend de 20,87%(15,6527 RON/acțiune), data cum dividend(până la care acțiunea e purtătoare de dividend aferent anului anterior) fiind 04.07.2016;(***)
  2. Banca Transilvania SA Cluj(simbol TLV) propune un dividend de 14,68%(0,3966 RON/acțiune), data cum dividend fiind 27.05.2016;
  3. Electroargeș SA(simbol ELGS) închide „podiumul” cu un randament al dividendului de 13.89%(0,082 RON/acțiune) și având ca dată cum dividend 27.09.2016;
  4. Alumil Rom Industry SA(simbol ALU) oferă 12,76%(0,12 RON/acține) și are data cum dividend 12.05.2016;
  5. Romgaz SA Mediaș(simbol SNG) propune investitorilor un randament al dividendului de 11,41%(2,7 RON/acțiune), având ca dată cum dividend 01.07.2016
  6. Vrancart SA(simbol VNC) este ultima propunere pe lista noastră cu un dividend de 11.59%(0,016 RON/acțiune) și cu data cum dividend 09.09.2016

În acest moment avem toate datele de care am avea nevoie pentru a juca la dividend. Înainte de a continua trebuie să știi că unele dintre aceste dividende încă nu sunt oficial parafate, însă probabilitatea ca ele să fie acordate la sumele menționate este destul de mare. Sumele nu sunt scoase din burtă, ci sunt extrase din comunicate oficiale ale companiilor.

Pentru a beneficia de dividend trebuie să avem în portofoliu acțiuni ale respectivei companii până la data cum dividend. Cea mai apropiată dată(din lista de mai sus) este cea a Alumil, respectiv 12.05.2016. Prețul actual al unei acțiuni este de 0.94 RON(prețul de închidere de ieri). Presupunând că ai 1000 de lei pe care vrei să-i investești, aceasta înseamnă că, la prețul actual, poți cumpăra 1063 de acțiuni. Atenție însă! La bursă, în afara prețului acțiunii, mai trebuie să plătești(atât la vânzare, cât și la cumpărare) un comision pe care ți-l percepe broker-ul. Asta înseamnă că numărul de acțiuni pe care vei putea să le achiziționezi este ceva mai mic decât cel calculat.

Acțiunile achiziționate trebuie păstrate cel puțin până în ziua următoare datei cum dividend. În cazul de față, până în data de 12.05.2016(inclusiv). După această dată acțiunile nu mai sunt purtătoare de dividend. Nu trebuie uitat însă că, de obicei, după data cum dividend, în general acțiunile scad cam cu valoarea dividendului. Deci ele nu trebuie vândute imediat, ci așteptat un moment în care prețul își reia trendul crescător. Pentru cei norocoși asta se întâmplă în mai puțin de-o lună. În alte cazuri poate dura câteva luni. Chiar și așa, la vânzarea acțiunilor la un preț apropiat(sau, după caz, mai mare) decât cel de achiziție, vei constata că ai obținut pentru banii tăi un randament fabulos față de dobânda bancară.

Deocamdată mă opresc aici, cu promisiunea că voi reveni cu alte articole dedicate investiției bursiere. Succes!


(***) Update: Actionarii Conpet (COTE) au respins azi, 28.04.2016, propunerea privind distribuirea unui dividend special in valoare de 8,35 lei/actiune. Astfel, compania va distribui un dividend de 7,30 lei/actiune, adica un randament de aproximativ 10% raportat la pretul curent!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *