ce faci când nu-ți mai poți plăti creditele

Ce faci când nu-ți mai poți plăti creditul?

Chiar dacă subiectul un e unul plăcut, trebuie să-l abordăm. Într-adevăr, în societatea actuală, „picajele” fac parte din viața de zi cu zi. Oricând poți să te lovești de o nenorocire care să te coste mult, să-ți pierzi job-ul sau sursele de venit. E bine să încerci să te ferești, să încerci să minimizezi riscurile, însă, la fel de bine este să ai un plan de rezervă, astfel încât, atunci când apar situațiile limită să le poți face față.

Când te confrunți cu o situație critică, în care ești amenințat să nu mai primești o anumită perioadă de timp niciun ban, e clar că nu e cel mai plăcut fapt să te gândești la datoriile pe care le ai. Însă, din păcate, trebuie să conștientizezi că ele există, că ai anumite scadențe pe care trebuie să le respecți. De aceea, înainte de a vedea ce e de făcut, e bine să știm ce nu trebuie făcut.

Conform statisticilor, majoritatea covârșitoare a celor care au probleme, adoptă cea mai greșită atitudine: încearcă să uite. Pur și simplu, se comportă ca și cum n-ar mai avea acea problemă: își schimbă telefonul, ignoră notificările primite, dacă fac rost de bani dau fuga să-i cheltuiască pe orice i-ar face să uite de credite. Culmea e că, pentru o perioadă, „metoda” chiar funcționează. Însă asta nu înseamnă că ai scăpat! Instituțiile financiare au metodele lor de recuperare care, de multe ori, sunt destul de lente.Trebuie să fii conștient că „mecanismul” lor, chiar dacă este lent, se mișcă și, până la urmă, se ajunge la deznodământ.

În principal schema de recuperare este simplă. Inițial creditorul încearcă să-și recupereze amiabil banii. De la înregistrarea primelor restanțe funcționarii instituției în cauză vor încerca să te contacteze telefonic. Dacă nu se mișcă nimic, este posibil să încerce să te contacteze fizic acasă sau la serviciu. Lovindu-se de lipsa ta de comunicare, după o perioadă de timp(în general 90 de zile) vor pasa cazul mai departe către departamentul specializat al instituției. Aici, în funcție de tipul creditului, se poate decide inițierea procedurilor de executare sau vânzarea creditului către instituții specializate în recuperări de creanțe. Executarea mai adaugă la sumele deja înregistrate un comision substanțial pe care îl solicită executorul. Din acest moment lucrurile încep să se înrăutățească pentru tine: toate conturile îți sunt blocate și, dacă ai ceva prin ele, vei vedea banii evaporându-se. Dacă mai ești angajat ți se va institui poprire pe salariu. Tinicheaua creditului îți va atârna din ce în ce mai deranjant. În afara faptului că figurezi prin toate bazele de date de rău-platnici, te trezești că o groază de altă lume începe să afle „micul tău secret”. Și este deja foarte târziu! În cazul în care ai anumite proprietăți vor începe procedurile de executare pe ele și te vei afunda din ce în ce mai adânc.

E clar pentru toată lumea că această cale nu este una de urmat. De-aceea e bine să vedem care sunt alternativele. Nu de alta, dar dacă dezastrul prin care treci este unul mare, ai datoria cel puțin să încerci să amâni deznodământul. Cel mai bun prim pas pe care-l poți face este să mergi la instituția de la care ai luat creditul și să le spui – înainte de a începe să înregistrezi restanțe – că ai o problemă și că trebuie să găsiți o soluție. Care pot fi soluțiile găsite? Dacă ți-ai pierdut serviciul și ai un credit care are o componentă de asigurare pentru acest eveniment, poți să te consideri norocos. În acest caz, funcționarul îți va indica pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a „activa” plata ratelor de către asigurator. Dacă nu, mai sunt soluții. Instituția în cauză îți poate restructura creditul, poate să-ți acorde o perioadă de grație în care să nu mai plătești decât dobânda sau, în unele cazuri, să nu mai plătești nimic. Sunt doar câteva exemple, nu garantez că ele funcționează la toate băncile sau IFN-urile, însă, ideea e că soluții pot fi găsite. Important e să nu pierzi contactul cu ei pentru a-ți rezolva problemele pe cale amiabilă.

Nu în ultimul rând, trebuie să te pui pe tine în linia întâi. Ce-nseamnă asta? Că trebuie să conștientizezi că problemele pe care le ai trebuie rezolvate cumva. Probabil în momentul acela ești într-o situație critică, dar viața merge înainte! N-ai de ce să te afunzi și mai rău intrând în depresie! Știu că sună aiurea atunci când e spus de unul „de pe margine”, dar asta e realitatea. Taurul trebuie cumva luat de coarne și, cu cât mai rapid, cu atât mai bine. Comportă-te ca un general pe câmpul de luptă: vezi care-ți sunt aliații, cine te poate ajuta, care sunt amenințările, ce evenimente urmează să se petreacă. Înfruntă problemele cât mai radical, încearcă să înțelegi ce n-a funcționat și corectează totul „în mers”. Nu-s vorbe goale! Vei rămâne mască atunci când vei constata că, prin minune, problemele s-au rezolvat și ai reușit să treci cu brio printr-o situație critică. Nu uita: întotdeauna există soluții! Caută-le, găsește-le și câștigă lupta!

În final, ca și concluzie, trebuie înțeles că a adopta tactica struțului de „băgare a capul în nisip” este cea mai proastă variantă. Problemele, indiferent de natura lor, nu trebuie ignorate ci înfruntate. În cazul creditelor, cu atât mai mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *