7 păcate ale tinereții care-ți ruinează viața

Știu, mulți mă vor considera un behăitor în vânt, un individ plictisitor care vorbește prostii. Însă subiectul de față este unul care trebuie abordat! Dincolo de faptul că, în unele cazuri, vorbesc din postura celui care s-a lovit cu capul de tavan, absolut toate punctele descrise mai jos sunt argumentate suficient pentru a-ți ridica serioase semne de întrebare. Astfel încât te invit să evaluezi personal fiecare punct și, dacă este cazul, să-mi dai dreptate sau să mă contrazici. Sunt deschis oricăror opinii.

1. Bronzatul la solar

Îți place să ai o piele strălucitoare, un ten bronzat, care sugerează o alură exotică? Probabil răspunsul este da. Iar cheia se află la câteva străzi distanță de tine. Astfel încât, ce-ți mai rămâne de făcut? Dai fuga la solar și te bronzezi în condiții sigure. Dacă mai și citești reclama de pe site-ul salonului mai mai că ajungi să crezi că a dat norocul peste tine.

Numai că lucrurile nu sunt atât de simple. Vizita la solar va avea ca și consecință urmarea unui plan de bronzare și apoi a unuia de întreținere. Va trebui astfel să „cotizezi” sume deloc nesemnificative către salon. Aceasta este însă cea mai mică cheltuială! Conform specialiștilor, bronzatul la salon este cea mai scurtă cale către dezvoltarea cancerului de piele. Un factor de risc pe care în tinerețe preferi să-l ignori. Însă, câțiva ani mai târziu, consecințele sunt de-a dreptul dezastruoase. Atât din punct de vedere al sănătății cât și financiar.

2. Fumatul

E atât de cool: mergem undeva și fumăm o țigară. Ne simțim mai stăpâni pe noi, mai maturi, mai capabili. În plus, e vorba de acea plăcere a fumatului pe care puțini o înțeleg. Cunoști aceste slogane? Te-ai lăsat în mreaja lor?Dacă răspunsul e pozitiv îți voi spune în față: păcat de tine.

Fumatul a devenit, în primul rând, un obicei care te ruinează financiar. Țigările sunt atât de scumpe încât chiar mă întreb  de ce mai fumează fumătorii. Probabil, dacă toată lumea s-ar lăsa brusc de fumat, statele ar face ceva pentru a re-impulsiona fumătorii. Ceea ce nu știi este că statul este unul dintre principalii beneficiari ai viciului tău. Din prețul țigării, o parte consistentă merge direct la stat.

Însă, ca și în cazul bronzatului, dezastrul vine pe termen lung. Țigara este principala cauză a cancerului pulmonar, o boală violentă despre care ar trebui să te informezi. Dacă ești fumător, singura cale pozitivă pe care trebuie s-o urmezi este cea a lăsatului de fumat. Însă ține bine minte că singura metodă care funcționează impecabil este cea a lăsatului brusc de fumat și a voinței(care nu trebuie să fie chiar atât de mare precum îți imaginezi). Nu cădea în patima cheltuirii de bani pentru „pastile” sau metode de lăsat de fumat. Pur și simplu nu funcționează! Nu mai fuma o lună și restul va veni de la sine!

3. Alcoolul

Ei, iată că, la acest punct, am ajuns să-i enervez pe unii. Probabil mulți mi-ar trânti-o în față: „ce vrei, frate să mă transform în călugăr?”. Ei bine, nu. Ce poate fi mai plăcut decât reprizele cu gașca prin cluburi, unde băutura curge în valuri? Într-adevăr, sunt chestiuni care țin de tinerețe, de distracție și care nu pot fi ignorate. Însă trebuie să înțelegi două lucruri.

În primul rând faptul că băuturile alcoolice din cluburi costă de câteva ori mai mult decât în magazin. Te-ai gândit că poți organiza împreună cu gașca petreceri în spații neconvenționale care să vă coste de câteva ori mai puțin decât peregrinarea prin cluburile cool? Și care petreceri se pot dovedi muuult mai cool?

Apoi, trebuie să ții cont de faptul că excesul de alcool îți ruinează sănătatea pe termen lung. Într-adevăr, mai dai câteodată frâu liber excesului, dar trebuie conștientizat că alcoolul stă la baza numeroaselor afecțiuni ale ficatului, inimii, creierului s.a.m.d.

Terminăm aici primele trei puncte dedicate sănătății. Trebuie avut grijă cu aceste obiceiuri păguboase deoarece ele îți pot afecta negativ sănătatea și, ca o consecință, îți vor pune la grea încercare finanțele. Continuăm cu proastele obiceiuri financiare.

4. Shopping-ul e viața mea

Știu, e o modă! Ajungi să cheltuiești o avere pentru o pereche de pantofi, pentru o geantă sau pentru mai știu eu ce. Are sens? Poate doar în ochii partenerilor/partenerelor tale de shopping. Cu toate că-ți poate părea ciudat, majoritatea covârșitoare a oamenilor nu fac diferența între mărci. Și nu fac diferența nu pentru că ar fi proști, ci pentru că ea nu există decât în ochii celor care devin victimele marketingului agresiv practicat de proprietarii mărcilor. Mai mult, 80% dintr mărci sunt pur și simplu non-mărci. Ele sunt inventate de retaileri deoarece o marcă se vinde mai bine decât un produs „no name”.

Shopping-ul este un mod de viață total greșit care te ghidează pe o cale aberantă: ajungi să cheltuiești sume imense pe niște chestii fără nicio valoare deoarece moda are grijă să lanseze valuri noi care aruncă în derizoriu fostele vedete ale sezonului trecut.

Concluzia? Respiră adânc și caută un alt mod mai profitabil de relaxare. Shopping-ul nu-ți aduce decât o fericire de scurtă durată(între câteva minute și câteva ore!).

5. Te-arunci în capcana creditului

Aceasta e cumva derivată din obiceiul anterior prezentat. Dacă ești tânăr și mai ai și un salariu bunicel, devii carne numai bună pentru „tunurile” bancare. Constați cât de ușor poți accesa credite, descoperiri de cont, carduri de credit s.a.m.d. Acestea sunt instrumente care-ți acoperă apetitul tău pentru a cuceri lumea shopping-ului.Fals! Producătorii de iluzii au resurse nelimitate. În acest joc, singura limită e buzunarul tău. Care buzunar riscă să intre în colaps din cauza accesării ușoare a finanțărilor accesibile de la „prietenul” tău bancherul!

Încearcă să-ți limitezi poftele. Ele sunt, de cele mai multe ori false. Și, cel mai important lucru: învață să te întinzi atât cât îți este plapuma. Orice ieșire „din decor” se face pe bani. Bani care-ți afectează stabilitatea financiară.

5. Cheltuiesc atât cât am

Pare fair, nu-i așa? Nu mă întind mai mult decât mi-e plapuma, așa cum am menționat la punctul anterior. Păi nu prea e așa! E obligatoriu să începi de tânăr să economisești. Trebuie să deprinzi rapid această artă și să înțelegi că a te întinde cât îți e plapuma înseamnă a-ți confecționa o plapumă mai mică.De ce? Pur și simplu pentru că sunt momente în viață când ai nevoie de o rezervă. Ca să nu mai vorbim de ultima perioadă a vieții când vei avea nevoie de o rezervă substanțială. Nu uita: este vorba despre tine în fiecare etapă a vieții tale! Tot tu vei fi cel/cea care va avea nevoie de bani pentru a trece de un impas sau pentru a-și ușura anumite probleme de sănătate la vârsta senectuții. E bine să conștientizezi aceste lucruri încă din tinerețe.

6. Devii sclavul tehnologiei

E cool să ai cel mai nou model de telefon, să te joci la ultima consolă sau să ai nu știu ce echipament de VR? Nu, nu e deloc cool! Ultimul telefon înseamnă o căruță de bani aruncată pe un junk al cărui preț, peste șase luni, în rare cazuri se ridică la mai mult de 30% din prețul de achiziție. La fel se întâmplă lucrurile în toată lumea gadget-urilor. Acesta este modelul de business al domeniului: prețuri imense la început și „democratizarea” treptată a accesului.

Vrei un telefon bun? Caută alternativele chinezești. Crede-mă că sunt destul de bune și, de cele mai multe ori, sunt fabricate pe aceleași linii de producție ca și „vedetele”.

Există însă o altă problemă referitoare la accesul la tehnologie: riști să te distrugi psihic. Navigatul non stop după informații goale, chat-ul irațional, excesul de facebook s.a.m.d. toate acestea îți mănâncă timp fizic și-ți afectează negativ psihicul. Suntem ființe sociale. Ceea ce faci pe Facebook nu e socializare, ci un surogat. Care, treptat, va fi înlocuit cu realitatea virtuală și alte modalități fake de a „petrece timpul”. Gândește rațional: în afară de bani, tehnologia te poate distruge psihic. Încearcă să stăpânești tehnologia, să profiți de ea și nicidecum să devii sclavul ei.

7. Să depinzi de un bărbat(o femeie)

Vezi prin reviste sau citești pe net despre viața fericită a nu știu cărei soții de fotbalist. Despre cum a evoluat un tânăr care a luat de nevastă o femeie de afaceri mai în vârstă. Pare interesant, nu-i așa? Lumea de azi îți permite să găsești calea scurtă către bunăstare.

Ei bine, cu toată că așa-zisa cultură de masă încurajează o asemenea gândire, dilema e veche de când lumea. Ce să faci: să te căsătorești din dragoste sau din interes? Discuția e lungă. Eu prefer s-o tranșez într-un mod mai scurt: ce preferi: fericirea sau sclavia?

Când ajungi într-o relație „pe ușa din dos” trebuie să te pregătești intens pentru consecințe: tu nu vei putea ridica o problemă deoarece ai venit cu „deștu-n fund”. Nu poți avea o opinie pentru că n-ai habar, „sărăcie ce ești”! Ai putea suferi un asemenea tratament zi de zi? Și, mai rău, tinerețea se duce și, odată cu ea, partenera/partenerul tău s-ar putea să găsească o altă „oportunitate” lăsându-te cu „fundu-n baltă”.

Reține că e bine să fii pe picioarele tale la orice vârstă. Și mai mult, să te afli pe picior de egalitate cu partenerul sau partenera ta. Astfel veți o echipă, nu un stăpân și un sclav!

În final nu-mi rămâne decât să te invit să-ți exprimi opiniile. Sunt nerăbdător să aflu cum consideri acest articol. Și, să nu uit. S-ar putea să-mi reproșezi că a evita punctele descrise de mine înseamnă a face parte dintr-o minoritate a generației tale. Și ai dreptate! Așa e. Totuși, la fel de adevărat e că în viață numai o minoritate ajunge să cunoască fericirea. A face parte dintr-o minoritate în tinerețe poate fi un pas mare înainte pentru viitor. Gândește-te la asta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *