2 componente esențiale pentru economii eficiente

A economisi nu-i atât de simplu pe cât pare. Cea mai mare eroare pe care o fac cei care aleg să economisească este aceea de a-și dimensiona greșit economiile. O dimensionare haotică a fondurilor de economii poate conduce la rezultate nedorite, precum un randament scăzut sau o disponibilitate redusă a fondurilor atunci când ai nevoie de ele.

Trebuie să te gândești la situația ta financiară exact așa cum un manager de fond gândește strategia de investiție a fondului pe care-l manageriază. Din acest punct de vedere, ai două componente vitale pentru sănătatea financiară ta și a economiilor tale: una pe termen scurt, capabilă să asigure lichiditatea atunci când ai nevoie și una pe termen lung, capabilă să asigure randamentele propriului tău fond.

Așadar fiecare plan de economisire trebuie obligatoriu să aibă două componente:

1. Fondul pe termen scurt

Destinație: Aceste sume de bani reprezintă fondurile tale de urgență. Le vei folosi pentru a avea o plasă de siguranță atunci când ai probleme financiare importante gen pierderea job-ului, boală gravă, cheltuieli legate de decizii radicale, gen mutarea în alt oraș etc.

Volum: Dimensiunea optimă a acestei componente este de 6-8 venituri nete. La fiecare creștere a venitului, această componentă trebuie actualizată astfel încât să poți oricând să trăiești cel puțin 6 luni la același standard cu care te-ai obișnuit.

Modalitate recomandată de păstrare: depozite bancare cu maturități scurte(1-3 luni) și capitalizare a dobânzii.

 

2. Fondul pe termen lung

Destinație: În principal acești bani îi vei folosi pentru suplimentarea pensiei. Este unul dintre cele mai importante fonduri ale tale, astfel încât trebuie să-i acorzi o atenție sporită.

Volum: cât mai mult posibil. O sumă optimă la care te poți gândi se situează între un minim de câteva sute de mii de euro, iar maximul nu există. Optim ar fi să reușești să aduni 1-2 milioane de euro. Știu că pentru mulți e o cifră imensă, dar e vorba de banii pe care-i economisești o viață.

Modalități recomandate de păstrare: Pentru acest tip de economii, banii nu se țin în bănci decât pentru a strânge suma necesară unei investiții. În principal, acești bani trebuie dirijați către investiții pe termen lung cu venituri cât mai sigure. Direcțiile de investire ar fi: companii solide cu politică previzibilă de dividend, obligațiuni cu rating ridicat, investiții imobiliare, etc.

 

Cam atât pot spune momentan despre dimensionarea și împărțire fondului tău de economii. Provocarea pe care ți-o propun este aceea de a-ți studia structura actuală a fondului propriu și de a-l ajusta astfel încât să ajungi la dimensiunile optime propuse. Succes!

2 comments for “2 componente esențiale pentru economii eficiente

 1. mai 25, 2016 at 10:56 am

  dar pe termen mediu? Ce investitii recomanzi?

  • mai 25, 2016 at 4:39 pm

   În principal, ca investiți pe termen mediu, cele mai potrivite ar fi obligațiunile și fondurile de investiții care permit plasamente greu de gestionat de aici(indici globali, societăți emergente, etc). Dar atenție mare deoarece momentan piețele sunt cam pe marginea prăpastiei!
   Pentru cei cu aversiune la risc ar putea fi interesante certificatele cu capital protejat. Ceilalți s-ar putea orienta către certificatele turbo, dar personal nu recomand deoarece e implicată o doză foarte mare de hazard(e aproape o loterie).
   Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *