Cum să câștigi cheltuind?

Cheltuielile reprezintă una dintre pricipalele variabile asupra cărora acționăm atunci când vine vorba de optimizarea finanțelor personale. O facem datorită faptului că e cel mai simplu mod de a ne corecta. Creșterea veniturilor, cu toate că reprezintă ținta principală a tuturor, este mai greu de realizat. De aceea, primul pas pe care-l facem atunci când vrem să ne punem ordine în viața financiară este reprezentat de tăierea cheltuielilor. În continuare îți voi prezenta  o metodă deosebit de puternică de evaluare care te va ajuta extrem de mult să-ți pui ordine în cheltuieli.Lucrul esențial pe care trebuie să-l înțelegi este că absolut tot ceea ce cumperi, în timp, se poate aprecia sau deprecia. Atunci când cheltuiești 100 de lei pe un obiect și, după o perioadă de timp valorează doar 10 lei spunem că obiectul s-a depreciat. Invers, dacă achiziționezi un obiect cu 100 de lei și, peste o anumită perioadă de timp îl poți vinde cu 1000 de lei spunem că obiectul s-a apreciat. Dacă după o perioadă oarecare de timp un obiect achiziționat  are o variație de câteva procente în sus sau în jos spunem că și-a conservat valoare.Privind prin această prismă, observăm că ceea ce cumpărăm poate fi încadrat lesne într-una dintre cele trei categorii de mai jos.

1. Lucruri care-și pierd imediat valoarea

Mâncarea ar fi un exemplu. După ce-ai consumat ceea ce ai cumpărat nu mai valorează nimic. Un alt tip de cheltuieli care-și pierd imediat valoarea sunt cele care țin de relaxare/distracție. Într-adevăr, un bilet cumpărat la un concert nu mai valorează nimic după epuizarea evenimentului. O distractivă în compania prietenilor nu mai valorează absolut nimic a doua zi. Poate doar în termeni de amintiri plăcute, dar în niciun caz în termeni de bani.

2. Lucruri care se depreciază

Aici probabil este domeniul cel mai larg deoarece, pe termen lung, aproape tot își pierde valoarea. Deci care-ar fi lucrurile care se deăreciază? Mașinile, electrocasnicele, mobilierul, hainele s.a.m.d. În cadrul acestei categorii avem două sub-categorii:

  • lucrurile care se depreciază lent – electrocasnicele, automobilele etc.
  • lucruri care se depreciază rapid – haine, dvd-uri, cărți, jocuri video s.a.m.d.

3. Lucruri care se apreciază

Aici intră cam tot ceea ce am putea cataloga ca investiții. O casă își crește valoarea în timp, un titlu achiziționat la bursă, în afară de creșterea valorii pe termen lung, îți poate aduce regulat dividende s.a.m.d. Dintre lucrurile publicate la punctul 2 există unele categorii care, în ciuda faptului că în realitate sunt rapid depreciabile, dacă sunt bine alese se pot aprecia în timp. Spre exemplu, o carte se poate deprecia rapid, însă dacă are un autograf original din partea autorului și are o anumită vechime valoarea îi poate crește exponențial. La fel, un tablou. Dacă achiziționezi unul făcut „pe bandă”, valoarea lui devine zero imediat după ce l-ai luat. Altfel, dacă e vorba de un pictor cu personalitate, de o pictură autentică, tabloul nu doar îți va decora cu bun gust casa, ci își va multiplica valoarea în timp.

 

Acestea sunt cele trei direcții în care se risipesc banii tăi. Dacă vrei să cheltuiești optim, „ecuația fericirii” de care trebuie să ții cont este aceea de a cheltui cât mai mult pe lucruri care se apreciază, își mențin valoarea sau se depreciază greu și să minimezi cheltuielile pe lucruri care-și pierd valoarea. Încearcă să privești prin acest filtru atunci când ești la cumpărături și, în scurt timp, viața ta se va schimba în bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *