Nu poti cumpara fericirea

Nu poți cumpăra ceea ce vrei să fii!

De data aceasta am început încă din titlu cu concluzia. Am făcut-o pentru a tranșa lucrurile de la bun început! Pentru a nu lăsa niciun semn de întrebare, nicio urmă de îndoială. Înțelege încă din start că așa stau lucrurile: pur și simplu nu poți cumpăra ceea ce vrei să fii. O să-ți arăt în continuare de ce.

Este cea mai mare greșeală pe care-o fac cei care cred că orice poate fi cumpărat. Pentru cei care nu se trezesc din această iluzie, în cazul în care sunt loviți de „norocul” de-a da peste mulți bani, sfârșitul e tragic. Se-ntâmplă aceasta pentru că nu-și dau seama de marele adevăr pe care l-am spus în titlu nici măcar în cel de-al doisprezecelea ceas. Așa se face că, pentru ei deziluzia este atât de mare încât, de cele mai multe ori, nu-și pot reveni și-și termină socoteala cu viața în moduri catastrofale. Așa se face că întâlnești la tot pasul știri despre „oameni fericiți” care se sinucid inexplicabil. În fapt ei fiind total nefericiți din cauză că nu reușesc să înțeleagă niciodată motivul pentru care fericirea îi ocolește atunci când au „toți banii de pe lume”. Oare se-ntâmplă astfel din cauză că vorbim de două lucruri total diferite?

Ai înțeles de ce nu trebuie să pici în această capcană a cumpărării realizării? Culmea e că și cei care sunt conștienți de modul în care stau lucrurile fac frecvent greșeala de a încerca să-și cumpere dorințele. Îți voi da în continuare câteva exemple, unele dintre ele avându-mă chiar pe mine în funcția de principal inculpat.

Mi s-a întâmplat în urmă cu vreo cinci ani. Un bun prieten îmi spune că s-a apucat de pescuit. Prima dată trec pe lângă subiect. Chiar nu eram pasionat. Ne mai întâlnim de două-trei ori și-mi descrie experiențele lui pe baltă. Îmi spune cât de frumos e să vezi un răsărit de soare stând și așteptând „să tragă” peștele. Mă convinge și, într-o după-amiază de vară, fac o „escală” pe o baltă unde el deja se afla. Îmi place și-i spun că vreau să mă apuc și eu. Zis și făcut! A doua zi străbăteam magazinele împreună cu „expertul” meu prieten căutând scule. Și-așa am luat o duzină de bețe, de lansete, de juvelnice și câte și mai câte scule strălucitoare. Bietele scule! N-au văzut în viața lor cum arată un pește. Întâmplarea e una clasică: după ce-am cumpărat, într-una din zilele următoare, am aterizat pe baltă. Unde m-am plictisit teribil și am cunoscut frustrarea începătorului care nu prinde nimic. N-am mai fost de-atunci, iar sculele putrezesc într-o magazie.

În mare, cam acesta e fenomenul. Vrei să faci ceva și, pentru a-ți arăta atașamentul față de noua ta pasiune, te-apuci și cumperi. Sunt bani aruncați! Revenind la exemplul meu, dacă într-adevăr era vorba de-o pasiune, o puteam face, pentru început, cu o undiță împrumutată. Nu-mi trebuiau zeci de scule, huse, truse, scăunele și alte atâtea inutilități. Acestea sunt necesare celor care deja au tins un nivel!

Dar ceea ce este mult mai rău e faptul că aceasta este și principala cauză a eșecului, a frustrării. De fapt, dacă vrei să reușești într-un domeniu lasă cumpărăturile pe altă dată! Cu siguranță că anumite investiții vor fi necesare, dar încearcă să te limitezi la minimul absolut.

Cele mai multe și inutile cheltuieli vin de la hobby-urile noi, care ți se par cool. Este simplu ca, sub influența publicității, să ajungi carnea de tun a marketer-ilor. Mai ales dacă faci parte dintre cei care navighează aiurea pe net, sărind din articol în articol, din sugestie în sugestie. Mai vrei exemple? Hai să vedem!

Poate ți se pare interesant să-ți faci berea acasă. Sau altă băutură alcoolică. Ce poate fi mai frumos decât să-ți servești prietenii sau musafirii cu o strașnică băutură făcută de tine? Într-adevăr, e interesant, dar dacă te apuci să-ți cumperi echipamentele te va costa o avere. Și există o probabilitate foarte mare să te plictisești, aruncând o groază de bani pe fereastră. Vrei să încerci? Nimic mai simplu: în cazul berii poți folosi instrumentele pe care le ai în bucătărie, nu e nevoie să-ți cumperi kit-uri complexe pe care, probabil, nici nu prea ai pe unde să le pui. Dacă vrei să faci vin, înainte de a investi într-o podgorie, poți să-ți cumperi strugurii sau mustul. Și vezi apoi dacă-ți place ce iese. Vrei să faci ceva de tărie mai mare? Nu-i nevoie să cumperi o distilerie. Poți începe cumpărând materia primă(fructele) sau, mai simplu, distilatul final pe care tu să-l învechești sau să-l îmbunătățești.

Exemplele sunt nenumărate. Nu trebuie să te-apuci să-ți cumperi servere complexe și scumpe pentru a publica o pagină web. Sunt servicii gratuite care-ți permit să-ți faci simplu un blog. Vrei ceva mai complex? Se poate și te costă doar câțiva euro pe lună. Nu mii sau zeci de  mii de euro!

Testează-ți ideile sau dorințele, încearcă să le faci de la zero fără a cheltui bani. Sau, dacă trebuie s-o faci, fă-o investind minim. Până la urmă de-aici poate sări „iepurele victoriei”. Din modul în care ai reușit să faci ceva de la zero, să optimizezi costurile, să faci ceva mai ieftin și mai bun decât fac ceilalți.

Tor ceea ce mi-a rămas să-ți spun este un îndemn de bun simț: nu-ți tăia aripile dorinței încercând să cumperi ceea ce vrei să devii! Pentru a ajunge undeva trebuie să faci, nu să cumperi! Fă ce vrei, dar fă tu, fii tu însuți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *