Regula care-ți spune dacă prețul unui imobil este corect

Este destul de greu de evaluat prețul unui imobil. Practic, în momentul în care ești pus în fața unei achiziții te confrunți cu un șir nesfârșit de prețuri. De unde să știi care preț este corect. Să fie cel mai mic din zonă? Să fie cel mediu sau cel mare? Pe cine să-ntrebi? Pe vânzătorul care-ți descrie în termeni fantastici proprietatea lui sau pe agentul imobiliar al cărui interes este să se încheie tranzacția la un preț cât mai mare astfel încât să-și ia un comision gras?

E clar că ne aflăm într-o cumpănă. Ceea ce trebuie să știi este că, indiferent dacă iei un imobil pentru a te muta în el sau dacă investești pentru a-l închiria, principalul criteriu trebuie să fie prețul corect. Chiar dacă pare incredibil, există o metodă general valabilă, indiferent de locație sau tip de imobil. Chiar dacă această metodă îți va spune că absolut toate imobilele pe care le vezi sunt supraevaluate, e bine să ții cont de ea.

Esența regulii despre care vom discuta se bazează pe o valoare care nu poate fi manipulată de către cei care încearcă să-ți vândă respectivul imobil. Este vorba de valoarea de închiriere. Astfel, atunci când te apuci să compari diferite oferte trebuie să dai un ochi și pe anunțurile de închiriere din zona respectivă. Fă un preț mediu al chiriilor și ai principalul indicator care nu poate fi manipulat. Îți atrag atenția că media despre care vorbim trebuie făcută, în mod logic, pentru imobile similare cu cel pe care vrei să-l cumperi.

Iată că avem un prim element cu care putem face comparații.Dacă găsești două imobile cu prețuri diferite în două zone diferite, vei putea calcula cu ușurință care e mai rentabil. Cum, e simplu. Să presupunem că imobilul A costă 50000 EUR, iar prețul mediu de închiriere în zonă este de 400 EUR, iar imobilul B costă 65000 EUR, iar prețul mediu de închiriere este 600 EUR. „Indicele de acoperire” se obține împărțind prețul imobilului la chiria estimată. Astfel, pentru imobilul A vom avea un indice de 50000EUR/400EUR=125, în timp ce pentru imobilul B vom avea 65000EUR/600EUR=108,33. Cu cât acest indice este mai mic, cu atât prețul imobilului este mai bun. Cu alte cuvinte, dintre cele două imobile, cel mai rentabil este cel de-al doilea, cu toate că este mai scump.

Indicele pe care l-am discutat îți poate permite să faci comparații rapide între imobile diferite. Însă, cum îți poți da seama dacă prețul unui imobil este cel corect? Ei bine, aici vine recomandarea de care trebuie să ții cel mai mult cont: valoarea maxim recomandată pentru acest index este 100! Cu alte cuvinte, atunci când împarți prețul imobilului la chiria pe care poți s-o obții trebuie să ai o valoare mai mică de 100.

Această valoare reprezintă numărul de luni de la care un imobil începe să te plătească el pe tine. Cu alte cuvinte, un imobil, pentru a fi rentabil, trebuie să-și plătească prețul în aproximativ 8 ani. Cu cât valoarea indicelui de acoperire este mai mare, cu atât imobilul este mai supraevaluat. Ține cont de ceea ce ți-am prezentat și nu vei mai pica niciodată în plasa șmecherilor imobiliari.

1 comment for “Regula care-ți spune dacă prețul unui imobil este corect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *