Transformă-te într-un monstru al eficienței cu o roșie!

Multe dintre nerealizările noastre, dacă nu toate, au la origine un management deficitar al timpului. Din păcate trecem pe lângă viață pierzând timp. Task-urile nerezolvate se strâng, stresul nerezolvării lor le amplifică și, la un moment dat, ajungi să trăiești precum un șoarece presat de muntele de probleme care cresc de la o zi la alta. E timpul să spui STOP. E timpul să te transformi profund astfel încât să scapi de nebunia care te apasă.

Știu că-ți dorești și mai știu și că până acum n-ai reușit. O să te-ajut să-ți rezolvi această problemă mai simplu decât crezi. Dacă-ți vei însuși articolul acesta vei reuși să-ți schimbi radical viața. Îți promit că te vei transforma într-un ninja al eficienței. Și asta utilizând doar … o roșie. Crezi că glumesc? Citește.

De fapt nici măcar n-ai nevoie de o roșie. Tehnica roșiei(în original „Pomodoro Technique”) este o metodă de management a timpului dezvtehnica roșieioltată de Francesco Cirillo, undeva în anii ’80. Denumirea îi vine de la timerele de bucătărie sub formă de roșie(vezi foto), populare prin tot Occidentul în acei ani, dar destul de puțin cunoscute la noi. Modul lor de funcționare era banal: prin învârtirea părții superioare se fixa o anumită perioadă(maxim 55 minute) și, după trecerea timpului timerul dădea un semnal sonor. Astfel, gospodina știa că a trecut timpul de preparare sau, după caz, că trebuie să treacă la următorul pas al rețetei.

Francesco Cirillo a avut ideea genială de utiliza aceste timere pentru managementul timpului și a constatat că eficiența obținută este fabuloasă. Metoda de lucru este de-a dreptul banală și constă în câțiva pași:

  1. Îți stabilești clar task-ul pe care vrei să-l termini.
  2. Fixezi timer-ul pe 25 de minute și-l pornești.
  3. Începând din momentul pornirii timer-ului te concentrezi strict la rezolvarea problemei alocate. Strict la ea: fără telefoane, fără internet, fără nimic. Pentru eficiență se recomandă închiderea tuturor dispozitivelor care dau notificări sau trecerea lor pe silent, astfel încât să nu ai nicio sursă care te-ar putea distrage.
  4. După trecerea timpului te oprești și-ți iei o pauză(uzual de 5 minute)
  5. O iei din nou de la punctul 1.

Tehnica este deosebit de eficientă deoarece te obligă să te concentrezi strict la o singură problemă, fără a-ți mai împărți atenția spre alte elemente perturbatoare. Dacă o vei pune în aplicare vei constata cum reușești, cu ușurință, să te transformi într-o „mașină de eficiență”. Crede-mă că nu e nicio glumă! Metoda funcționează 100%.

Probabil acum te gândești că trebuie să-ți cumperi o roșie de bucătărie și n-ai habar de unde poți s-o iei. Pune-ți pofta-n cui pentru că nu trebuie să cumperi nimic! Exist o grămadă de app-uri „pomodoro” pentru orice dispozitiv. Dar dacă vrei să nu pierzi timpul alegând „cea mai bună aplicație” îți dau o variantă mai bună: site-ul e.ggtimer.com. Acesta îți permite să-ți fixezi orice tip de timer dorești. Pentru tehnica pomodoro ai scurtătura http://e.ggtimer.com/pomodoro care-ți măsoară cu exactitate ciclurile succesive de 25/5 minute.

Acum ai toate informațiile și instrumentele necesare transformării tale. Pune-le în aplicare și, în scurt timp, vei constata cum te transformi și cum îți faci viața mai fun.

P.S. Trebuie totuși să menționez că Francesco Cirillo recomandă abordarea clasică a metodei, adică folosirea unui timer mecanic de bucătărie și a unui caiet în care să-ți notezi task-urile. Din experiența personală am constat însă că lucrurile funcționează de minune cu scule simple și adaptate vremurilor noastre gen e.ggtimer.com. Succes!

1 comment for “Transformă-te într-un monstru al eficienței cu o roșie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *