casa de vis

3 reguli pentru a-ți lua casa visurilor, nu casa coșmarurilor tale!

Fără doar și poate, imobiliarele reprezintă un domeniu sensibil din toate punctele de vedere. În primul rând, prețurile piperate ne aruncă într-un teritoriu în care putem suntem în pericol de a ne păcăli groaznic. O mișcare greșită te poate proiecta de la o zi la alta într-un scenariu de coșmar. Dacă nu mă crezi, trage o privire la ceea ce s-a întâmplat cu împrumutații în franci elvețieni.

Fie că e vorba de prima casă pe care ți-o cumperi, fie că „ai crescut” și ai nevoie de mai mult spațiu, „păcăleala” imobiliară te pândește la orice colț. De-aceea trebuie să ții cont de cele trei reguli simple de mai jos pentru a-ți transforma noua casă într-un vis, nu într-un coșmar.

1. Prețul final e întotdeauna mai mare!

Sunt foarte puțini cei care știu să facă un buget atunci când e vorba de imobiliare. Orice achiziție implică ulterior „mici cheltuieli” de finisare sau amenajare. Cheltuieli care îți pot mânca rapid bugetul. Totuși, cam cât de mare poate fi prețul final față de cel „planificat”? Dacă ești profesionist în imobiliare, în mod sigur te vei asigura că ai aproximativ 20% peste bugetul planificat. Ca amator, așteaptă-te să ai o depășire de buget situată între 50% și 250%!

2. Mai mare înseamnă nu mai mult ci mult mai mult!

E o altă regulă de bază. Atunci când cumperi visezi la „case de vis”, te vezi stând în fața unui șemineu cu lemnele trosnind în vatră, într-un living imens. Hai să revenim la normalitate! Cu cât adaugi mai mulți metri pătrați casei pe care-o achiziționezi, cu atât cheltuielile de întreținere, impozitele, etc. te vor costa nu mai mult ci „mai foarte mult”. În multe legislații(și în a noastră cu siguranță urmează să se adopte!), imobilele mari sunt impozitate după o grilă geometrică. Astfel, dacă un om care locuiește într-o casă normală plătește un anumit impozit raportat la metrul pătrat, cei care au suprafețe peste medie ajung să plătească și de o sută de ori mai mult! De asemenea, de la o anumită suprafață în sus, întreținerea devine nu foarte scumpă, ci prohibitivă.

3. Copiii nu au nevoie de spațiu mai mare!

Aceasta este un alt mit la care te raportezi atunci când faci investiția visurilor tale. Îți spui  că cei mici au nevoie de mai mult spațiu. Realitatea însă te contrazice. Copiii pot crește în orice spațiu. În general, dacă au condiții similare mediei, copiii nu simt nicio nevoie. Se simt bine acolo unde sunt. Ceea ce însă au nevoie copiii – și tu ca părinte trebuie să te asiguri – sunt banii. Gândește-te că, pe măsură ce cresc, copiii au nevoie de mai mulți bani. Fie că e vorba de tabere, excursii, studii sau – când „își iau zborul de la tine” – de ajutor pentru propria casă, copiii au nevoi care costă. Un părinte supra îndatorat, care abia-și târăște existența de la un salariu la altul pentru a-și plăti ratele, cu siguranță nu-l va putea ajuta. Și poate că atunci, de investiția pe care o faci, va depinde viitorul copilului tău!

Nu în ultimul rând, reține că vei știi că ai casa visurilor tale atunci când, ajuns acasă, vei uita de orice griji! În niciun caz, casa care îți va reaminti zi de zi de datoriile pe care le ai nu va fi o casă confortabilă pentru tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *