independență financiară

Cine-ți plătește creditul?

O să tratez azi un subiect sensibil și, în același timp extrem de util. Este vorba despre o modalitate care te va ajuta să-ți câștigi independența financiară. Tehnica este de-a dreptul genială și am descoperit-o întâmplător în urmă cu mulți ani. Un bun prieten de-al meu, Cristian, o aplica și continuă să o aplice cu succes.

Pentru a o înțelege o să pornim de la un exemplu desprins din viața reală. Presupunem că ești un om normal, cu un job și vrei să-ți iei o casă. Dacă nu faci parte dintre cei mai norocoși, achiziția unei case presupune apelarea la un credit ipotecar. Desigur, voi presupune că deja știi că, pentru a nu avea probleme în viitor vei ține cont de regulile pe care le-am discutat în articolul „Câți bani poți da pe o casă?”. Să sărim peste episodul selecției creditului și să presupunem că ești deja posesor al noii tale case.

Cu siguranță că ești fericit. În sfârșit, ai un cămin al tău! De-aici pornesc toate construcțiile tale viitoare. Există totuși o mică problemă de care vei începe să fii conștient câteva luni mai târziu: rata. Acea sumă deranjantă pe care trebuie s-o plătești lună de lună. Dacă vii dinspre chirie, probabil ți-ai făcut calculele și ai ajuns la concluzia că, decât să dai banii aiurea pe o chirie, mai bine plătești rata la propria casă. Chiar și așa, suma necesară plății ratei ți se scurge lună de lună din cont.

Aici vine metoda genială a bunului meu prieten. Ea se numește, așa cum spune și titlul, „cine-mi plătește rata?”. E cam ciudat, nu-i așa? Probabil, dar hai să vedem în ce constă. După ce ai luat un credit trebuie să conștientizezi că ai o rată de plătit. Această rată, pentru început, o finanțezi din venitul tău lunar(salariu). Ținta pe care trebuie să o urmărești în continuare este să găsești o modalitate de a-ți finanța această rată din altă parte. Cu alte cuvinte, trebuie să cauți și să găsești alte sursă de venit care să-ți acopere rata. OK, dar cum s-o faci? Sunt nenumărate variante, pe care trebuie să le cauți în jurul tău. Fie că e vorba de închirierea unui imobil pe care-l ai în altă localitate, de începerea unui business simplu și nesolicitant(gen magazin virtual axat pe o nișă, servicii de design web, freelancing) sau chiar de găsirea unui job part time. Variantele sunt nenumărate. Pe vremea când am descoperit metoda, prietenul meu Cristi începuse un business în curtea casei sale de la țară: făcea dulceață artizanală pe care o vindea unor magazine naturiste. E un exemplu. Cu siguranță că și în jurul tău există multe oportunități pe lângă care, probabil, treci fără să le observi.

Partea bună a acestui comportament este că te „antrenează” pentru a-ți diversifica sursele de venit. Reușind să-ți finanțezi rata din alte surse, scazi stresul pe care l-ai putea avea în cazul în care te-ai confrunta cu o problemă serioasă(gen pierderea job-ului). Mai mult, după ce termini creditul, sursa de venit îți rămâne, iar sumele rezultate de-acolo le poți canaliza spre alte investiții. Cam asta e tot. Așadar e timpul să te întrebi: cine-ți plătește creditele?

1 comment for “Cine-ți plătește creditul?

  1. mai 25, 2016 at 10:59 am

    eu am inlocuit chiria cu rata (valori apropiate) . Dar la prima ipoteca am pus lunar deoparte echivalentul ratei, si apoi dupa ce am vazut ca pot, m-am decis sa fac ipoteca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *