muștar

Muștarul de casă și o lecție financiară esențială

Chiar dacă o să crezi că am luat-o pe arătură, astăzi voi începe chiar cu asta: o rețetă de muștar de casă. Nu, nu ai greșit adresa! Nu e un blog culinar. E același bancare.ro, doar puțin mai condimentat. Și când am vorbit despre rețetă, chiar am vorbit serios.

Să trecem așadar la treabă. Avem nevoie de următoarele:

 • 50 g boabe de muștar
 • 50 ml. oțet de vin
 • 50 ml. vin alb
 • 20 ml. apă
 • o linguriță de sare
 • o linguriță de miere
 • jumătate de linguriță de turmeric

Ești gata? Mai avem doar puțin și deliciosul muștar este gata. Hai să vedem:

Boabele de muștar se râșnesc în râșnița de cafea(ai grijă să fie curată pentru că nu există muștar cu aromă de cafea!). Se pun toate ingredientele cu excepția turmericului într-un borcan și se lasă 48 de ore. După această perioadă, muștarul absoarbe toate lichidele și rezultă o pastă. Se adaugă turmericul, se amestecă pentru omogenizare și gata. Felicitări! Ai propriul muștar delicios. Și extrem de picant!

Ajunși la finalul rețetei, îți mai dau un truc. Dacă nu-ți place muștarul picant, înainte de a amesteca ingredientele trebuie făcut un pas intermediar: pui împreună oțetul, vinul și apa, le amesteci și apoi le încălzești. Cu cât mai cald e amestecul, cu atât mai dulce va fi muștarul.

Practic, prepararea a durat maxim 5 minute. E drept că vom avea nevoie să așteptăm 48 de ore pentru a se finaliza. Însă, gata! Ai propriul muștar 100% natural. Și extrem de delicios.

Să trecem acum la partea financiară. În final avem 170 g de muștar. Ingredientele pe care le-am cumpărat pentru a putea face rețeta m-au costat aproximativ 15 lei. N-am pus la socoteală vinul pentru că folosesc întotdeauna „rămășițe”. Și-acum calculele: în magazin un muștar costă aproximativ 5 lei. Are însă doar 100 g. Teoretic ieși mai bine dacă iei din magazin. Două borcane înseamnă 200g, adică ceva mai mult decât am reușit eu să obțin. Iar prețul e cu 50% mai mic. Înseamnă că m-am păcălit? Aiurea!

Am uitat să vă spun un mic amănunt. Din ingredientele pe care le-am cumpărat eu cu 15 lei pot obține 1,7 kg de muștar! Da, ai citit bine! Asta înseamnă că pe mine un muștar 100% natural mă costă cam 80 de bani. Adică de 50 de ori mai ieftin decât bomba cu E-uri din supermarket! Și asta nu e tot. Dacă vrei să cumperi de la raft un „muștar bio” probabil va trebui să scoți din buzunar vreo 10 lei, adică un preț de 100 de ori mai mare decât te-ar costa alocând 5 minute. Merită?

„Lecția muștarului” e cât se poate de simplă. Sub aparența unor „prețuri mici” se ascund adaosuri comerciale fabuloase, care îndestulează întregul lanț de la producător la vânzător. Iar cel care plătește prețul ești tu și propria ta inocență. Cât te costă fabricarea muștarului acasă? 5 minute și 80 de bani. În plus ai parte de satisfacția unui produs propriu, care e gustos și e al tău!

Pornind de la această rețetă, încearcă să vezi câte alte junk-uri cumperi din supermarket. Imaginează-ți că, de cele mai multe ori, comoditatea te costă de sute de ori mai mult. Reține: comoditatea și ignoranța. Ai idee câți bani arunci pe geam? Azi ți-am dat un exemplu. Probabil, în timp, îți voi prezenta și alte exemple. Pentru moment mă opresc aici, dar pentru tine aventura abia începe: analizează pe ce arunci banii și vei vedea cât de mult poți economisi consumând doar minute și cantități infime de bani. Spor!

2 comments for “Muștarul de casă și o lecție financiară esențială

 1. mai 25, 2016 at 11:06 am

  Eu calculul il facui cu painea. Acum fac paine de casa, iau faina ieftina cantitati mari, drojdie am gasit cantitati mari uscata, iar cand am chef, nu coc paine ci coc chifle mici si coptul dureaza doar 15 min in loc de 1 ora deci mai putina electricitate consumata.
  De fapt, la mine mersul la paine era riscant, pt ca… mai luam cate ceva pe langa (si fiecare din familie cerea altceva). .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *