aragaz, electrocasnice

10 lucruri pe care nu le știai despre electrocasnice

După casă și mașină(uneori chiar înaintea mașinii!) următorul hop financiar este reprezentat de electrocasnice. Avem nevoie de ele pentru a ne face viața mai ușoară. Știm bine lecția: trăim alte vremuri, în care timpul s-a comprimat. Avem nevoie de ajutoare de nădejde pentru a fi eficienți. Astfel încât nu mai putem sta în loc și dăm fuga la shopping.

Cum categoria de produse la care ne referim nu este dintre cele mai ieftine, ar trebui să fim deosebit de atenți atunci când cumpărăm sau când decidem să le înlocuim. Nu de alta, dar excesele ne pot costa enorm. Mai jos am o listă de sfaturi culese de la profesioniștii în domeniu care te va ajuta enorm în decizia de cumpărare. Ține cont de informațiile de aici înainte de a da banii!

1. Creditele facile costă scump!

Creditele oferite în magazin sunt, de obicei, operate de IFN-uri și au dobânzi de câteva ori mai mari decât cele pe care le poți lua de la bănci. De asemenea, se poate dovedi extrem de greu să contactezi pe cineva atunci când ai neclarități în ceea ce privește rambursarea.

2. Ieftinirea electrocasnicelor nu-i o veste bună!

În conformitate cu un studiu prezentat de BBC, durata de viață a electrocasnicelor s-a micșorat substanțial  odată cu ieftinirea lor. Aceasta face ca gradul de complexitate al achiziției optime să fie mult mai greoi. Dacă vrei să faci o achiziție bună informează-te temeinic înainte, caută opinii ale celor care au achiziționat produsul și încearcă să eviți capcanele.

3. Electrocasnicele esențiale trebuie să aibă reprezentare locală.

În orice gospodărie există 3 electrocasnice esențiale: aragaz, frigider și mașină de spălat. Degeaba faci o afacere extraordinară la achiziția oricăruia din lista anterioară dacă nu are service local. Nu e comod să cari din 6 în 6 luni  frigiderul pe scări doar pentru că trebuie să-l trimiți la un service din altă localitate…

4. Mai nou nu înseamnă obligatoriu mai bun!

Mașinile de spălat de nouă generație sunt obligate să respecte o directivă europeană privind economia de apă. Acesta este o cauză pentru care unele mașini scot rufele murdare. În aceste condiții, o mașină de spălat de veche generație(dacă mai reușești să găsești) se poate dovedi o afacere înțeleaptă.

5. Nu ignora atelierul de la colțul străzii!

Dacă nu ai banii necesari cumpărării unui electrocasnic, dă fuga la un atelier de reparații. De obicei aici recondiționează electrocasnice vechi, iar prețurile sunt mai mult decât convenabile. Dacă ținem cont de punctul anterior, aici ar putea fi sursa unor mașini de spălat de calitate foarte bună și extrem de ieftine.

6. Gazul este campion în fața electricității.

Într-adevăr, plitele electrice arată mai bine, sunt mai sexy și se integrează excelent în decor. Dar, se pare că am uitat esențialul: aragazul este pentru făcut mâncare nu obiect de muzeu! Și, când vine vorba de gătit, gazele sunt de câteva ori mai eficiente. Așadar, dacă ții la buzunarul și la timpul tău, alege variantele pe gaz.

7. Chiar ai nevoie de acel electrocasnic mic?

Când vine vorba de invenții inutile, societatea noastră de consum este campioană. Te întreb totuși: chiar ai nevoie de un cuțit electric sfărâmător de nuci, făcător de spumă sau mai știu eu ce altă ciudățenie? Gândește-te bine înainte de a cumpăra! Se poate dovedi o achiziție nefericită: în afară de faptul că vei da bani pe el, după ce te-ai plictisit de funcționalitățile lui inutile te va enerva pentru că-ți va ocupa aiurea locul în casă!

8. Televizorul de generație anterioară e mai bun pentru buzunarul și satisfacția ta!

Da, chiar așa e! Știu, îmi vei spune că ești fascinat de televizoarele 4k, de modul în care se văd acele filme superbe care rulează în magazin. Poate că nu știi, dar canalele TV nici măcar nu au ajuns la o transmisie full HD, adică așa-numitul standard 1080p! De 4k nici vorbă! Chiar și filmele cele mai noi, abia pot fi văzute în full HD cu un player blue-ray. Astfel încât caută un televizor HD sănătos de generație anterioară și vei fi încântat atât de calitate cât și de banii pe care-i vai da pe el. Economisește, nu risipi!

9. Dacă s-a stricat nu înseamnă că a murit!

Conform unui studiu realizat în Uniunea Europeană, aproximativ 70% dintre electrocasnicele aruncate au defecțiuni minore. Astfel, înainte de a da fuga la magazin, încearcă să consulți un centru de service. Există o probabilitate mare ca defectul să fie unul minor.

10. Nu cere sfaturi în post-garanție celui care-ți asigură service-ul pe perioada garanției!

Recomandarea poate părea ciudată. Dacă un electrocasnic s-a stricat după expirarea garanției, este o mare probabilitate ca cel care s-a ocupat de service în timpul garanției să-ți recomande achiziționarea unui produs nou. Uneori o face intenționat – poate că e angajatul producătorului și face parte din „fișa postului” – alteori din ignoranță deoarece materialele și training-urile pe care i le pun la dispoziție producătorii induc discret ideea că produsele de nouă generație au rezolvat definitiv problemele vechii generații, că inovațiile din ultimele produse sunt cu adevărat revoluționare s.a.m.d. Lucruri care nu sunt reale. Încearcă să iei și opinia unui angajat de la un atelier independent. S-ar putea să ai surprize!

Acestea sunt cele mai importante sfaturi de care cred că trebuie să ții cont în „relația” ta cu electrocasnicele. Știi și altele? Perfect! Te aștept în secțiunea de comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *