viata e frumoasa

4 reguli simple pentru o viață împlinită și plină de succes

Începi dimineața cu o oboseală cauzată de un somn deficitar, la serviciu te încarci cu o groază de stres și seara, acasă dai peste o nebunie căreia nu-i mai poți face față. Dacă așa sau asemănător arată viața ta înseamnă că ceva nu e în regulă. Ușor de spus – îmi vei spune – dar extrem de greu de făcut. Serios?

Să-ți spun un secret: e mult mai simplu decât crezi. Viața curge mai frumos atunci când organismul îți funcționează corect, când simți că energia fierbe în tine și când ai convingerea că ții absolut totul în frâu. Prea frumos ca să fie adevărat? Nicidecum!  E vorba de câteva reguli ușoare care, puse în practică, îți garantează o viață împlinită. Hai să vedem!

1. Energizează-te dimineața!

1.1 Hidratează-te!

După somn, organismul este deshidratat, astfel încât, una dintre primele acțiuni pe care trebuie să le faci este să te rehidratezi. E suficient un pahar cu apă pe stomacul gol. Aici îți spun o șmecherie pe care o practică japonezii:  încălzește puțin apa înainte de a o bea. Da, exact așa cum ți-am spus: bea apă caldă pe stomacul gol și o să simți cum întreg organismul, ca prin magie, începe să se energizeze. Asta o știu și-o practică  japonezii de câteva mii de ani!

1.2 Pune-te în mișcare

Da, la propriu. Fă exerciții, exact cum te puneau profesorii prin tabere la înviorare. Nu te minți că n-ai timp. AI destul! Încă strâmbi din nas? OK, te las mai moale: fă doar 2 minute de exerciții fizice. Nu, nu mă gândesc să te epuizez. În primul minut faci exerciții de întindere(vezi aici un program excelent de 24 de exerciții banale care-ți vor trezi la viață întreg organismul). Următorul minut alocă-l unor exerciții simple gen sărituri, genuflexiuni, flotări sau combinații(încearcă burpees). Gata!

1.3 Mănâncă bine

Nu ignora masa, chiar dacă nu-ți este foame. Mănâncă bine! Consumă din belșug proteine și carbohidrați complecși. Ia ca exemplu mic dejunul englezesc unde găsești ouă, suncă prăjită, cârnați, roșii și fasole boabe. Cei care nu consumă carne au la dispoziție o groază de alternative: „cărnuri” vegetale, omlete de brânză s.a.m.d. Nu uita de cereale și de sucurile proaspete de fructe! De cafea sunt sigur că nu uiți. Cu toate că probabil știi îți repet și eu că e esențial să mănânci produse de calitate! În finalul acestui punct, reține esențialul: mănâncă bine!

2. Planifică-ți fiecare oră!

Am spus deja totul în titlu. Fără planificare ești precum naufragiatul pe o insulă necunoscută. Asigură-ți „harta” printr-o planificare a fiecărei ore. Vezi aici o metoddă simplă de planificare și monitorizare. Noi, pe bancare.ro, acordăm o mare importanță planificării, motiv pentru care îți recomandăm să studiezi în detaliu secțiune dedicată acestui subiect. Viziteaz-o, inspiră-te și, eventual, găsește-ți singur calea către o planificare eficientă.

3. Ai grijă cu masa de prânz!

În general, o masă bogată de prânz îți reduce teribil productivitatea muncii. Dacă te-apuci să mănânci trei feluri serioase de mâncare, în mod sigur te va apuca somnul. Nu-i OK! Nici pentru ceea ce faci și nici pentru tine. Încearcă să te conformezi celebrului proverb rusesc: „la micul dejun fii egoist, prânzul împarte-l cu prietenul, iar cina dă-o duşmanilor”.

Un alt sfat legat de masa de prânz se referă la ora la care obișnuiești s-o iei. Încearcă s-o împingi cât mai mult spre jumătatea celei de-a doua părți a zilei tale de muncă. Și, de asemenea, încearcă să iei masa la aceeași oră în fiecare zi.

Evită cafeaua sau ceaiul tare! Motivul e cât se poate de simplu: când ești obosit, cafeaua nu te trezește ci, cin contră, te moleșește mai rău. În plus, pentru unii, efectele cafelei se simt mult mai târziu, adică fix atunci când n-ar trebui să se simtă: noaptea înainte de culcare. Reține acest sfat și pune-l în aplicare pentru a nu-ți transforma noaptea într-un coșmar! Dacă vrei ceva după masă, încearcă un ceai ușor de fructe, sau un ceai verde la căruia însă, înjumătățește-i timpul de infuzare

4. Petrece-ți seara precum un pașă!

4.1 Bun venit în templul fericirii!

Odată terminat programul/serviciul uită tot înainte de a intra în casă. Învață să profiți la maxim de fiecare clipă. Stai cu familia, bucură-te de clipa prezentă. Uită de orice planificare care nu are legătura cu timpul liber, familia sau prietenii. Nu trata ceea ce am spus până acum ca pe vorbe-n vânt. Intră în casă ca într-un templu al fericirii, al relaxării!

4.2 Fă-ți timp pentru mișcare

Într-adevăr, n-ai scăpat! Caută să faci ceva sport. Fie că e vorba de plimbări lungi în pas alert, de ture cu bicicleta sau de antrenament profesionist, tot sport se numește. Pune-ți corpul în mișcare pentru a-l menține tânăr. Găsește activitatea care-ți place și fă-o în așa fel încât să rezulte ceva mișcare în aer liber.

Ai grijă însă să nu te duci prea spre ora de culcare cu efortul fizic deoarece îți poți strica somnul. Caută un echilibru!

4.3 O cină reușită

Așa cum spune proverbul, caută să lași cina dușmanilor. Însă reține că nu e bine să te culci nemâncat. Caută să mănânci ceva ușor, care să nu te energizeze și nici să nu-ți umple stomacul. O salată ușoară, un pumn de nuci sau de migdale, un iaurt sau o banană. Tu știi mai bine ce ți se potrivește.

Ca și în cazul mesei de prânz, caută să-ți obișnuiești corpul cu o oră fixă de cină. Astfel, treptat, îți vor dispărea senzațiile acelea teribile de foame care te încearcă seara târziu, înainte de culcare.

4.4 Dormi ca un buștean!

Ai probleme cu somnul? Hai să rearanjăm dormitorul tău pentru a elimina cele mai cele mai comune cauze ale unui somn deficitar:

  1. Elimină televizorul! Cei care dorm cu televizorul deschis suferă de migrene și de un somn obositor. Reține că televizorul nu are ce căuta în dormitor! Așa că, elimină-l! Nu, nu-ți promite că-l vei ține închis pentru că nu se va întâmpla așa. În plus, chiar și închis e dăunător. Citește punctul 2 ca să înțelegi de ce!
  2. Scoate toate electronicele din dormitor! Vorbesc serios. Absolut tot ce înseamnă echipament electronic. Nu telefoane, nu tablete, nu ceasuri cu afișaj cu led. Totul afară! Nici măcar încărcătoarele. Mă crezi obsedat? Geșești! S-a constatat că sursele de lumină albastră, roșie, verde sunt extrem de dăunătoare somnului. Caută ca, în timpul somnului, să nu ai pornită nicio lumină artificială. Genetic omul se relaxează în condiții de întuneric total, atunci când glanda pineală produce din plin melatonina. Din cauza „evoluției”, perioada în care oamenii stau în întuneric s-a diminuat drastic, scăzând în acest fel producția melatoninei, cu consecințe dezastruoase asupra sistemului imunitar și a psihicului. Incidența depresiilor este legată direct de această expunere la lumină. Sper că te-am convins.
  3. Verifică-ți salteaua și, eventual, înlocuiește-o! Salteaua poate să-ți producă o groază de probleme. Pentru a avea un somn bun trebuie să ai o saltea tare, eventual una din categoriile celor super-ortopedice. Acestea susțin excelent coloana vertebrală, lăsându-ți mușchii relaxați. Dacă acest tip de saltea ți se pare tare, poți folosi un top subțire de spună. Ia-ți un top de calitate. Investind în patul tău, investești într-un somn de calitate.
  4. Nu lua medicamente de somn! Sub nicio formă! Somnul cu medicamente nu e somn, e un chin în urma căruia te trezești groaznic!
  5. Folosește metoda imbatabilă de a adormi! O să-ți spun cel mai mare secret(pe care-l știe o groază de lume:-) ). Dacă vrei să adormi, ia-ți o carte și citește câteva pagini. Moș Ene va veni ușor pe la gene și te va purta pe valurile celui mai ușor somn de care ai nevoie.

 

Acestea sunt sfaturile simple pe care ți le ofer azi. Trebuie să recunoști că nu e absolut nimic imposibil; doar puțină ordine pe care s-o introduci în viața ta.

Un maestru Zen, întrebat despre calea către viața desăvârșită a răspuns: „eu când dorm, dorm, iar când mănânc, mănânc”! Poate ți se pare prea banal, dar e unul dintre cele mai înțelepte sfaturi. Meditează asupra lui și trăiește în prezent!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *