independență financiară

4 direcții pentru câștigarea independenței financiare care nu au legătură cu banii

Lupta pentru independența financiară nu este nici ușoară, nici grea. Este uneori fascinantă, alteori repetitivă și plictisitoare. Ea însă trebuie dată deoarece, în final, obții mai multă coerență și simplitate în viață. Pe măsură ce te eliberezi constați că ai mai mult timp pentru tine și cei dragi și – lucru foarte important – ai sentimentul acela că nu treci degeaba prin viață.

Independența financiară nu se câștigă așteptând pasiv. Sunt direcții în care trebuie să acționezi cu determinare pentru a-ți consolida poziția. E o luptă continuă pe care trebuie să o dai și care de la un moment-dat devine fascinantă pentru tine și ceilalți. Mai jos ai o listă cu 4 direcții care nu au legătură cu banii, dar pe care trebuie să le urmărești pentru a-ți câștiga independența.

1. Învață!

Caută să-ți îmbunătățești cunoștințele. Cu cât știi să faci mai multe, cu atât probabilitatea de a-ți rata cariera e mai mică. Începe prin a fi cucerit de curiozitate. Învață să vezi cum merg lucrurile în spatele scenei! Ai un telefon cu o groază de aplicații instalate? Vezi cum poți face și tu una! Obișnuiești să folosești serviciile oferite de o firmă? Învață cum merg lucrurile acolo. Direcțiile în care te poți dezvolta sunt nenumărate. Există, de asemenea, foarte multe resurse gratuite de învățare despre care am scris aici.

O altă direcție esențială pentru tine trebuie să fie invățarea unei limbi străine. Fă-ți o obișnuință din a deprinde o nouă limbă deoarece vei avea o pereche de ochi în plus. Câteva resurse pentru un start rapid ai aici.

2. Comunică!

La început poate părea greu, dar după ce deprinzi bazele devine o plăcere. Învață să comunici, să-l cunoști pe celălalt, să inspiri încredere. Comunicarea e un  domeniu care se învață numai prin practică. Nu te gândi în primul rând la cursuri, cărți sau alte suporturi. Într-adevăr, au și ele rostul lor, dar esențială e practica! Astfel încât profită de fiecare moment pentru a învăța să vorbești și să comunici cu celălalt.

3. Fă-ți relații!

Întâlnește-te cu cât mai multă lume de calitate. N-o face cu egoism pentru că nu va funcționa. Fă-o cu sinceritate! Dacă ai nevoie de sprijin cere-l deschis, nu apela la tertipuri penibile. Încearcă să ajuți câți mai mulți oameni deoarece faptele tale bune ți se vor întoarce înzecit. Și mai important, nu te lăsa pradă dezamăgirii. Te-a supărat cineva? Uită și treci mai departe. Nu căuta răzbunarea!

4. Păstrează-ți sănătatea fizică și mentală

Nu trebuie să-ți spun că „sănătatea e esențială”. O știe și un copil. Ceea ce însă ignorăm este conservarea stării noastre de sănătate. Pentru a fi în formă din punct de vedere fizic nu e nevoie de foarte mult efort: puțină rutină dimineața și ceva activități distractive seara(alergat, plimbare, bicicletă, grădinărit, etc.). Apoi un mod de nutriție echilibrat și evitarea auto-otrăvirii: droguri, alcool, fumat, etc.

Când vine vorba de sănătatea mentală e nevoie de-o strategie deoarece aici fenomenele neplăcute se instalează ușor, în timp, fără să-ți dai seama. Mai mult, normalitatea mentală/psihică este o noțiune extrem de vagă și ajunge uneori să includă comportamente care pot fi considerate de unii patologice. De-aceea trebuie să te ferești – cum se spune în popor – „s-o iei pe arătură”. Un bun început ai în articolul acesta. Suplimentar ar mai fi următoarele:

  • Nu te auto-devaloriza: ești persoana cea mai importantă de pe planetă. Respectă-te!
  • Ai grijă de corpul tău.
  • Întâlnește-te, înconjoară-te și lasă-te influențat(ă) de oameni buni.
  • Învață să combați stresul.
  • Fixează-ți ținte realiste
  • Ferește-te de alcool, droguri sau alte surogate!
  • Ferește-te de monotonie!

 

Sunt doar 4 direcții care n-au legătură cu banii, dar care te vor ajuta teribil în lupta pe care trebuie s-o dai. Urmează-le cu conștiinciozitate și lasă-te surprins de rezultate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *