economii fabuloase

Cum să te îmbogățești cu 15 lei?

Cifrele sunt interesante, dar dacă nu ai reprezentarea lor tinzi să le ignori. Sau să le desconsideri. Astăzi am să încerc să-ți arăt cam cât valorează banii. Și, pentru aceasta o să pornesc de la o sumă pe care marea majoritate a populației o consideră derizorie: 15 lei.

Ce înseamnă 15 lei? Mai nimic. Poți să-ți iei un sandwich mai bunicel la prânz, un meniu comun sau ceva similar. Un fumător își poate lua un pachet de țigări. Oricum nu-i mare lucru. Sunt banii pe care, dacă cineva ții cere îi dai fără să stai să te gândești foarte mult. Ești de acord cu mine? Probabil că da.

Însă nu ai imaginea reală a celor 15 lei. Dacă zilnic ți-ai fixat „obiceiuri de 15 lei” asta înseamnă că lunar cheltuiești cu obiceiul tău între 300 lei(dacă „obiceiul” îl ai într-o zi lucrătoare) și 450 lei(dacă e un tabiet zilnic). Deja lucrurile nu mai arată atât de derizorii. Oricine ar scoate mult mai greu din buzunar oricare dintre cele două sume de mai sus. Cu toate acestea, obișnuindu-te să cheltuiești „câte puțin” pe zi, ajungi să arunci sume mari.

Să nu ne oprim aici cu raționamentul. O să merg mai departe presupunând că mica ta hachiță zilnică a începe din momentul în care ai 25 de ani. Vârsta n-a fost aleasă întâmplător! Cam de-atunci încep să se stabilească aceste obiceiuri.

Dacă zi de zi ai aduna acea sumă și ai pune-o într-un depozit al cărui randament ar fi de doar 2%, peste 10 ani ai avea în cont 40 000 lei.Dacă însă aceste sume le-ai investi în produse cu randament ceva mai ridicat, în 10 ani ai avea în cont 73 000 lei, ceea ce ar fi echivalentul a 16 000 EUR. Ți se mai pare puțin sau derizoriu?

Să extindem acum puțin calculul și să vedem ce s-ar întâmpla dacă ai aduna aceste sume în timpul vieții tale active. Păstrând „scenariul” depozitului, ne-ar rezulta că în ziua în care te-ai pensiona ai avea în cont 330 000 lei, adică 73 000 EUR, ceea ce nu-i o sumă de neluat în seamă pentru un pensionar. Dacă însă ai investi la randamente superioare(am luat în calcul un 8%), în ziua de pensie ai avea puțin peste 900 000 lei, adică ceva mai mult de 200 000 EUR.

E un calcul simplu, pe care-l poți face cu un calculator de buzunar. Nu e nimic complicat. Și când te gândești că e vorba de sume pe care mulți le consideră derizorii… E limpede, cred, că de-acum înainte ai obligația ca eviți auto-păcălelile. Nu există sume derizorii! Orice sumă derizorie este parte a unei sume mai mari.

Revezi scenariile pe care le-am făcut. Nu e nimic complicat. Totul e simplu, aproape banal. Nu ți-am prezentat scenarii complexe sau de nerealizat. Concluziile le poți trage tu insuți!

1 comment for “Cum să te îmbogățești cu 15 lei?

  1. Anamaria
    mai 8, 2017 at 12:11 am

    Postul tău se adresează celor cu salar mediu spre mare. Sunt curioasa… Care e recomandarea de economisire pentru o familie în care ambii câștigă salarul minim pe economie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *