calm, liniște, pace

Scapă de stres în 5 minute

Stres? Da, e o nebunie! Probabil, cea mai mare maladie a istoriei. Nicicând atâția oameni nu au fost loviți de un fenomen similar cu o așa de mare  amploare. Stresul îl vezi peste tot: colegii de serviciu care se ceartă, părinții care țipă isteric la copii, șefii care urlă până le ies ochii din orbite s.a.m.d. Simpla enumerare a manifestărilor ar transforma acest articol într-un tratat științific întins pe mii de pagini.

Dincolo de formele în care se manifestă, stresul este cauza extrem de multor boli. Afecțiuni cardiace, diabet sau diverse tipuri de cancere, toate își au una dintre origini în stres. Uneori stresul conduce la gesturi necugetate: unii mănâncă mult și deveni obezi, alții fumează, beau sau devin dependenți de troguri. În parte, fiecare asemenea „salvare” conduce la dezastru. E clar că-i o treabă serioasă!

Partea simpatică apare atunci când ești în fața medicului. „Trebuie să scapi de stres!” – ăsta e refrenul pe care ți-l recită toți. Scapă de stres! Ești de acord, vrei s-o faci însă nimeni nu-ți spune esențialul: cum să scapi? În fapt, aici e toată chichița.

Așa cum ți-am spus în titlu, te voi ajuta să scapi de stres în 5 minute. Atât durează să citești articolul de față. În urma lecturării lui, dacă iei în serios ceea ce ai citit,  te vei înscrie pe calea cea bună, câștigând o imunitate crescută la stres. Și-acum să trecem la treabă!

Pentru a scăpa de stres trebuie să știi mai înainte ce ți-l provoacă. Cunoscând cauza poți trata eficient „boala” și te vei vindeca. Hai să vedem cam care sunt cele mai comune cauze: pierderea locului de muncă, statutul precar pe care-l ai în societate, chestiunile de serviciu, salariul prea mic, s.a.m.d. Cred că am acoperit o parte importantă a cauzelor. Te invit acum și pe tine să te gândești și să-ți notezi care este cauza pentru care tu devii stresat. Gândește-te bine!

Ei bine, în realitate, acestea nu sunt cauze, ci elemente intermediare. Există însă o rădăcină comună care generează toate aceste stări, sau nemulțumiri. Care face ca viermele îndoielii să se instaleze în sufletul nostru și, ușor, să ne împingă spre panică și apoi cât de mult poate spre prăpastia deznădejdii. Atenție deci: în realitate, cauza fundamentală, rădăcina tuturor relelor, este atașamentul nostru pentru lucruri. Poate-ți sună complicat și, de aceea, o să-ți dau câteva exemple.

Te afli în parcare și cobori din mașina ta. Ai o mașină de mic litraj luată la mâna a doua. După ce cobori, lângă tine parchează un vecin: are un Mercedes(sau marca ta preferată) strălucitor cu care a apărut de doar câteva zile. Știi bine că până acum a avut numai mașini tari, că e prosper și simți că te umilește cu bogăția lui. Iată frustrarea! Te gândești că dac-ai avea și tu o mașină ca a lui ai cunoaște fericirea. Tradus, fericirea=bani cu care să cumperi lucruri. Aici e eroarea fundamentală. Niciodată fericirea nu se poate cumpăra!

Înainte de a trece mai departe o să-ți mai dau un exemplu cu care se confruntă aproape toată lumea: stresul generat de pierderea jobului. Știi că ești cu toporul deasupra capului și că oricând se poate produce înlocuirea ta. Te gândești la rate, la banii pe care nu-i vei mai lua. Îngrijorarea e din ce în ce mai mare. Simți palpitații la fiecare întâlnire cu un șef și aproape că ai coșmaruri. Ce se întâmplă de fapt? Ți-e frică de pierderea banilor pe care te-ai obișnuit să-i primești la fiecare sfârșit de lună. Știi că nu-s mulți, dar perspectiva pierderii lor te înnebunește. Așa e că ți-ai dori un post de șef, care să taie și să spânzure? Cu siguranță! Din nou, faci eroarea de a crede că fericirea poate fi cumpărată!

Atașamentul nostru pentru lucruri este cel care ne distruge! Suntem bombardați zilnic cu sute sau mii de mesaje publicitare. Toate ne transmit inconștient că produsul X sau Y îți poate aduce fericire, te poate situa în centrul atenției celorlalți sau îți va da acces către un statut mai înalt. Capcana în care cazi este aceea de a crede aceste minciuni. Cu toate că – gândind rațional – știi bine că un anumit parfum nu te transformă în regele/regina frumuseții, că o pastă de dinți n-a albit niciodată dinții așa cum arată în reclamă sau că o mașină te va face să zbori, cu toate acestea, dezvolți atașamente pentru ele. O faci inconștient, sub presiunea reclamelor. Partea bună e că, în momentul în care înțelegi fenomenul te poți pune sub protecție.

Prima parte a rezolvării problemei stresului este înțelegerea acestei sclavii a atașamentului a cărei victimă ești. Cea de-a doua este înțelegerea vieții. Mai precis a unui aspect pe care, instinctiv îl cunoști, dar e posibil să nu-l fi conștientizat. În viață absolut totul curge, așa cum spunea încă din antichitate Heraclit. Această curgere presupune relativism și instabilitate. Obișnuiește-te să înțelegi că absolut nimic nu este sigur, că trăiești într-o lume în care lucrurile se pot schimba radical de la o clipă la alta. Schimbarea continuă, curgerea și instabilitatea sunt legile vieții și ale acestei lumi. Ești în pericol să-ți pierzi job-ul? OK, există o probabilitate mare să-l pierzi, însă acesta nu e un dezastru! E în firea lucrurilor să se întâmple așa deoarece totul e instabil. „Primește fără îngâmfare, renunță fără să opui rezistență” – spunea Marcus Aurelius. Era împăratul Imperiului Roman, cu alte cuvinte cel mai puternic și bogat om al timpului său. El, de la acest nivel, a înțeles esențialul, anume că în realitate suntem purtați ici-colo, aruncați dintr-o parte în alta de viață, exact așa cum un râu aruncă haotic o frunză.

A-ți face probleme pentru ceea ce urmează este inutil. În fapt, e chiar mai rău: introduci încă un element haotic în haos. La ce ajută îngrijorările unei frunze purtate de râu, cu ce pot influența ele curgerea? Ce contează că o piatră de pe fundul râului e îngrijorată că fiecare curgere a apei o erodează? Ajută la ceva? Desigur, la nimic!

Am ajuns la final. Sper că ai înțeles absolut tot ceea ce ți-am spus. Renunță la atașamentul pentru lucruri și lasă-te purtat de valurile vieții. Știind acestea vei putea vedea partea bună a vieții și te vei putea bucura de fiecare clipă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *