succes si esec

Puterea eșecului

Eșecul. Cel mai hulit lucru din viață. A avea un eșec este pentru mulți un coșmar, o situație de neiertat. Cine și-ar dori așa ceva? Probabil nimeni, însă realitatea ne arată că el există. Ba, mai mult, cu toate că nu ne place, face parte din viața noastră.

Ce e eșecul? Cu siguranță, o ratare, un „dat în bară”, o situație pe care nu ți-o dorești. Un eșec în viața de zi cu zi, la serviciu, în relația cu prietenii sau un eșec în dragoste. Și exemplele pot continua la infinit. Indiferent de locul în care apare, un eșec este ceva de care te ferești. Este ceva de care te rușinezi. Dacă ți se-ntâmplă vrei să-l uiți cât mai repede, vrei să treci peste. Chiar așa? În realitate lucrurile sunt mult mai complexe.

Funcționăm toți similar, avem moduri de reacție asemănătoare. Realitatea ne spune că am dezvoltat toți o teamă maladivă în raport cu eșecul. Motivul e simplu de înțeles. Când te apuci să-ți faci o casă vrei să o termini, nu să o vezi dărâmându-se sub ochii tăi. Dacă nu se întâmplă așa cum ți-ai planificat, gustul amar al înfrângerii te îngenunchează. Acela este eșecul!

Psihologii ne arată că cele mai frecvente mecanisme care apar în urma eșecului sunt:

  1. Obiectivul urmărit pare mult mai greu de atins
  2. Dezvolți o lipsă de respect de sine și nu mai ai încredere în propriile abilități
  3. Te simți neajutorat, lipsit de apărare
  4. Te temi și încerci să te protejezi pentru a evita un alt eșec; de cele mai multe ori abandonezi obiectivul
  5. Te auto-amăgești „demonstrându-ți” că motivul pentru care nu ai reușit nu are legătură cu tine

Se pare că așa suntem construiți, așa funcționăm. E normal ca atunci când ai un eșec obiectivul să-ți apară mult mai greu de atins. Poate l-ai tratat cu superficialitate, poate nu te-ai pregătit cum trebuie. E normal să-ți pui întrebări asupra abilităților tale. E greu de crezut că eu – pentru care antrenamentele înseamnă lungi plimbări prin parc sau drumeții ușoare – voi fi vreodată capabil să dobor recordul mondial la 100m. E normal să te simți neajutorat, să te temi și să te auto-amăgești. Toate acestea sunt mecanisme care te ajută să treci peste!

Atunci când înveți să mergi pe bicicletă ai parte de numeroase căzături. Sunt dureroase, dar pălesc în fața fascinației de a te vedea rulând cu viteză, experimentând libertatea mersului pe două roți. Fiecare dintre mecanismele enumerate te ajută să treci peste, să mergi către obiectiv.

Problemele apar atunci când aceste mecanisme se transformă în justificări pentru a renunța. De-aici începe dezastrul: din momentul în care pentru a te feri de eșec renunți la orice țintă. Într-adevăr, nu mai ai parte de eșec, dar oare nu cumva întreaga ta viață s-a transformat într-un eșec.

Winston Churchill spunea că „succesul este capacitatea de a trece de la un eșec la altul fără să-ți pierzi entuziasmul”. Cu alte cuvinte, că eșecul este parte a succesului. Într-adevăr, rare sunt cazurile în care succesul nu e precedat de o serie de eșecuri. Marile invenții ale omenirii au fost aduse la lumină după serii incredibil de mari de eșecuri. Până să descopere materialul din care să facă filamentul becului, Edison a încercat sute de materiale și, în urma fiecărui experiment, a avut parte de eșecuri. Pur și simplu nu mergea.  A știut să treacă mai departe, să nu renunțe și, în final, să reușească, să rămână în istoria omenirii ca cel care ne-a adus lumina în casă.

De-aceea, pentru a avea succes, mecanismele eșecului anterior descrise trebuie înțelese într-un nou mod. Să le rescriem așadar:

1. Obiectivul urmărit pare mult mai greu de atins

Probabil acum ai o imagine mai corectă despre provocările cărora trebuie să le faci față. Data viitoare pregătește-te mai bine!

2. Dezvolți o lipsă de respect de sine și nu mai ai încredere în propriile abilități

Înainte de eșec aveai prea multă încredere în tine, acum situația se reechilibrează. E normal! Vezi ce anume ai ignorat și corectează!

3. Te simți neajutorat, lipsit de apărare

Așa e, dar chiar ai nevoie de cineva care să te protejeze ca pe un copil? Fă în așa fel încât să fii propriul protector! Nimeni n-o să te protejeze mai bine decât o faci tu!

4. Te temi și încerci să te protejezi pentru a evita un alt eșec; de cele mai multe ori abandonezi obiectivul

E bine să fii cu picioarele pe pământ. Ai cunoscut impactul brutal al ratării. Acum poți evalua în liniște: poți face față sau nu? Răspunsul cel mai la îndemână în situația ta de-acum este nu. Însă înainte de eșec erai convins că victoria poate fi de partea ta! Găsește eroarea care a generat eșecul și corecteaz-o! Dacă într-adevăr ți-ai evaluat greșit șansele e normal să te răzgândești, să abandonezi. Nu abandona însă doar pentru a te proteja de un eventual alt eșec!

5. Te auto-amăgești „demonstrându-ți” că motivul pentru care nu ai reușit nu are legătură cu tine

Poate că așa e, dar asta înseamnă că știi deja care au fost cauzele pentru care n-ai reușit. Evită-le și asigură-ți succesul data viitoare!

 

Ceea ce vreau să-ți spun e cât se poate de simplu: eșecul este o etapă obligatorie a succesului. Trebuie să cunoști gustul amar înainte de a avea victoria. Și-ar mai fi un lucru: cu cât mai mari și mai multe sunt eșecurile, cu atât mai mare și mai dulce va fi gustul victoriei. Tratează-ți eșecurile cu respect, înțelege mecanismele și profită! Învață să tratezi eșecul cu responsabilitate, să înțelegi unde ai greșit, să-ți refaci lecțiile și „să ceri revanșa”. Orice eșec e o lecție de viață care ne ajută să evoluăm. Nu te mai feri! Aruncă-te în vâltoarea vieții și – prin mijlocirea eșecului – învață să experimentezi fericirea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *