calatorii, turism, ponturi

15 ponturi esențiale pentru vacanțe reușite

Vine vacanța! Parcă simți alt aer în jurul tău, parcă lumea arată altfel. Toată lumea vrea să se relaxeze în vacanță, să se simtă bine și să lase problemele în urmă. Acesta este motivul pentru care, problemele apărute în această perioadă par a fi adevărate dezastre. Știi bine că timpul concediului este limitat și n-ai chef de probleme suplimentare.

Pentru că suntem în plin sezon, îți dau mai jos 15 ponturi mai puțin cunoscute care te vor ajuta să obții maximul de la vacanța ta. Parcurge-le și, dacă ai sugestii suplimentare, te așteptăm să ni le spui!

1. O vacanța reușită începe ceva mai devreme

Cu 2-3 săptămâni înainte de concediu începe să-ți pui lucrurile la punct la serviciu. Evaluează task-urile pe care le ai și fă în așa fel încât să nu ai nimic pe cap în concediu. Pasează-le colegilor ceea ce nu poți face și lasă totul în ordine. N-ai vrea să fii sunat atunci când te distrezi într-un aqua park pentru a fi întrebat de nu știu ce hârțoagă. Dacă e nevoie, rămâi câteva ore în plus pentru a pune la punct totul.

Dacă ai emisiuni TV favorite, programează înregistrarea lor. Doar n-o să stai atunci să cauți modalități de a prinde canalul TV preferat.

Înainte de a pleca tunde-te și/sau fă-ți programul cosmetic. E esențial! Dacă uiți, în afara timpului pierdut în căutarea unui salon cosmetic, te va mai costa și de câteva ori mai mult!

2. Citește opiniile celor care au fost înaintea ta

N-are sens să te trezești acolo că nu-ți place hotelul, locația sau destinația. De aceea, încă înainte de a rezerva(sau a cumpăra) vezi care sunt opiniile turiștilor care au fost înaintea ta acolo. Dacă e vorba de un hotel, review-urile de pe Booking.com sau de pe site-urile specializate îți vor fi de un real folos. Dacă e vorba de o destinație, caută să găsești un ghid turistic. Există nenumărate resurse gratuite.

3. Asigură-te că vei avea un somn liniștit

Atunci când rezervi un hotel, verifică să nu fie în apropierea unor șantiere. N-ai vrea, pentru nimic în lume, să dormi în sunet de ciocane, beep-uri de macarale sau țăcănit de pickhammer-e.

4. Obține prețuri mai bune la hoteluri în week-end-uri

Dacă alegi să faci un week-end prelungit într-un oraș vibrant, probabil nu vrei să dai o avere pe un hotel. Soluția? Caută ofertele din zonele intensive de business ale orașelor. Așa zisele cartiere financiare au conexiuni bune cu orașul și prețuri beton în week-end din motive lesne de înțeles

5. Cumpără biletele de avion miercurea sau joia

Probabilitatea de a găsi cel mai bun preț este mult mai mare la mijlocul săptămânii .

6. Împachetează-ți bagajele ca un profesionist

Am tratat acest subiect pe larg în articolul „Fă-ți eficient bagajele”. Este extrem de important să ai tot ce-ți trebuie cu tine.

7. Profită de prețurile din extrasezon

… sau din apropierea extrasezonului. Cu cât sezonul este mai la început sau se apropie sfârșitul prețurile sunt mai mici. Crezi că „ratezi ce e mai important” dacă mergi în afara sezonului? Te înșeli! În mare totul e la fel. Obiectivele turistice sunt aceleași și nu mai experimentezi înghesuiala sezonului.

Să vedem un exemplu: extrasezonul la mare înseamnă începutul lui iunie și sfârșitul lui septembrie. Încălzirea globală a făcut ca vremea de plajă să fie OK începând cu mai, iar sfârșitul lui septembrie, de cele mai multe ori, oferă experiențe superbe. Nu vrei să riști? Alege pentru aceste perioade destinații ceva mai sudice. În Grecia, Turcia, Spania, etc. n-ai cum să dai greș. Vei avea soare din plin și prețuri cu mult mai mici.

Cei îndrăgostiți de croaziere pot avea parte de experiențe minunate dacă merg în prima sau ultima croazieră din sezon. Prețurile peste tot sunt mici, iar agențiile, pentru a stimula cumpărarea acestor locuri, oferă, de multe ori, servicii suplimentare în același preț!

8. Trezește-te dimineața

Nu, nu glumesc! În concediu n-ai motive să nu te trezești cât mai devreme. Este, desigur, o recomandare pentru cei care-și petrec concediile în destinații „de acțiune”, nicidecum pentru cei care au ales să se relaxeze la un „all inclusive” sau ceva similar. Care-i totuși avantajul? În primul rând, eviți aglomerația din jurul obiectivelor turistice în timpul orelor uzuale. Apoi, lumina de dimineață este ideală pentru fotografii. Și, nu în ultimul rând, maximizezi timpul alocat experienței.

9. Nu planifica prea mult

Fă-ți o listă cu câteva obiective importante și apoi lasă-te în mâna hazardului. Așa se clădesc adevăratele experiențe!

10. Tratează eficient răul de mare

Dacă te afli pentru prima dată într-o croazieră e posibil să faci cunoștință cu răul de mare. Asigură-te că vei avea o experiență plăcută consumând un ceai de ghimbir cu o oră înainte de a te urca la bord. Dacă e necesar, mai consumă unul câteva ore mai târziu. Cum probabilitatea de a găsi un ceai de ghimbir este destul de redusă în anumite țări, asigură-te că ai la tine ghimbir deshidratat. Înlocuiește ceaiul cu o linguriță de ghimbir și va funcționa la fel!

11. Evită turma

Atunci când mergi în locuri aglomerate(parcuri de distracție gen Disney) asigură-te că o faci în zile mai puțin aglomerate. Week-end-urile sunt iadul pe pământ, iar toată experiența pe care o așteptai se va transforma în frustrare.

12. Mănâncă precum localnicii

Evită restaurantele turistice din jurul obiectivelor, de tipul celor care au meniul în engleză. Sunt, în marea lor majoritate, țepe! Nu cere recomandări de restaurante la hotel. Sunt mari șanse să ți se recomande un restaurant turistic mascat în „restaurant local” și cu prețuri piperate. Comportă-te ca un localnic, mănâncă acolo unde-o fac localnicii. Nu știi unde? Nicio problemă! Cere recomandări oamenilor de pe stradă. Și, pentru prețuri mai bune, caută să te îndepărtezi de centru. Cartierele se pot dovedi adevărate mine de aur pentru gurmanzi! Iar prețurile sunt de câteva ori mai mici decât în centru.

13. Consumă iaurt

Da, nu-i o glumă. Învață să mănânci iaurt pentru a-ți popula flora intestinală. În cazul în care mănânci alimente problematice, organismului îi va fi mult mai ușor să lupte. În plus, iaurtul e un aliment complex: o sursă de proteine cu puține grăsimi. Astfel încât îți va mai potoli foamea și te va energiza.

14. Ia-ți notițe

Vorbesc serios! Notează-ți seara tot ceea ce ai făcut în timpul zilei, ce ți s-a părut interesant. Nu rata nimic! Jurnalele de călătorie îți vor fi produce bucurii imense odată cu trecerea timpului.

15. Fă-ți backup

Te-ai gândit ce se întâmplă dacă-ți fură cineva laptop-ul, telefonul sau camera foto? Câte fotografii pe care nu le mai poți face vei pierde pentru totdeauna? De-aceea un plan online de backup te va ajuta să-ți recuperezi fișierele de fiecae dată când ai parte de un accident. Ce soluții de backup există? Nenumărate. Google Drive, spre exemplu, îți oferă 15 GB gratis. Dacă vrei însă ceva fiabil, soluția celor de la Backblaze e greu de egalat: spațiu nelimitat și un preț infim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *