comisioane si taxe

Economisești sau ești jefuit la drumul mare?

La mijlocul anului trecut, o bancă elvețiană a hotărât să ofere dobândă negativă depozitelor oferite clienților. În ciuda tuturor prognozelor, într-un an, numărul clienților băncii respective a crescut. Poate părea ciudat că-ți duci banii într-un loc unde ei, în loc să fie „înmulțiți” sunt ronțăiți, puțin câte puțin. Probabil clienții acelei bănci aveau motivele lor să ducă banii acolo.

Motivul pentru care scriu acest articol este acela de a te ajuta să nu iei țepe. Dacă în cazul acelei bănci elvețiene clienții știu exact că-și pierd din bani plasându-i acolo, tu poți pierde banii aici fără să ai habar. Cei care-și duc banii în Elveția o fac pentru protecție sau pentru discreția sistemului bancar. De cele mai multe ori, prețurile piperate pe care le plătesc au justificarea lor. În ceea ce privește piața noastră autohtonă, dobânda negativă nu ni se pare justificată. Cu toate acestea ea există, dar este abil mascată.

Din păcate realitatea ne arată că în România se practică discret dobânda negativă. Unele bănci de la noi înțeleg să-și jefuiască clienții într-un mod extrem de dubios. O fac mascat, dar legal, chiar dacă nu ești avertizat oficial. Și, dacă faci scandal, îți dau peste nas cu mormanul de hârtii pe care l-ai semnat la deschiderea contului. Desigur, îți vor închide gura!

În mod normal acest articol ar fi trebuit să apară ceva mai târziu. În acest moment suntem în mijlocul unei investigații de amploarea în ceea ce privește dobânzile reale practicate de băncile noastre. Nu urmărim să facem scandal și, de aceea, nu vom pronunța niciun nume de bancă în acest articol. Ar fi și o eroare deoarece n-am reușit să acoperim încă decât aproximativ jumătate din oferta băncilor. Ceea ce am descoperit însă ne-a lăsat un gust amar și am hotărât că este de datoria noastră să te avertizăm. După ce vom termina investigația îți vom pune la dispoziție lista detaliată a randamentelor reale.

Probabil, citind până aici, te întrebi cum e posibil să ai dobânzi negative în condițiile în care absolut toate dobânzile afișate de băncile autohtone sunt pozitive. Se poate! Secretul stă în comisioanele practicate pentru serviciile băncii. Acestea ajung să coste enorm, afectându-ți iremediabil randamentul depozitelor. Dacă vrei un termen de mărime, în cazul unei bănci, am ajuns fără eforturi mari la comisioane de 15 lei/lună. Acestea fiind aferente doar unor conturi curente, fără a face nicio operațiune! 15 lei/lună înseamnă 180 lei/an. Presupunând că faci un depozit de 1000 lei la respectiva bancă, vei obține o dobândă de 1.3%, adică 13 lei. Însă, în realitate în cont vei avea mai puțin cu 167 lei! Și asta nu e totul! Dacă vrei să ridici banii numerar, vei lua doar 828,85 lei deoarece trebuie să plătești și comisionul de ridicare de numerar. Aceasta înseamnă că dobânda efectivă „primită” la depozitul tău a fost de -17,115%. Da, ai citit bine, aproape cu 20% mai puțin decât ai depus! Acum ești de acord că e vorba de jaf?

Cu siguranță că nu faci parte dintre cei care vor să li se întâmple așa ceva. De-aceea îți recomandăm să-ți evaluezi riguros relația cu banca la care ai conturile deschise. Cere în primul rând o listă de taxe și comisioane și evaluează cam cât trebuie să plătești lunar. Pentru a te asigura că ai calculat corect, cere și un extras de cont și verifică acolo câți bani ai dat băncii într-o lună. Dacă ajungi la sume mai mari de câțiva lei(care oricum sunt mari!) e cazul să cauți și în altă parte!

Pentru a te ajuta în investigația ta o să-ți dau mai jos principalele comisioane practicate de băncile noastre. Caută-le în lista de taxe și comisioane și verifică-le nivelul:

1. Comision de administrare cont

În mod normal ar trebui să fie zero deoarece banca nu-i dă de mâncare contului tău. Majoritatea băncilor practică comisioane de administrare sau întreținere care sunt percepute pentru fiecare cont curent în parte! Astfel încât, dacă funcționarul de la ghișeu îți propune să-ți deschidă și un cont curent în altă valută „așa pentru orice eventualitate”, e cazul să refuzi!

2. Comision de emitere card

Unele bănci îți eliberează automat un card atașat contului curent. Chiar dacă ți se spune că e gratis, s-ar putea să fie  gratuit doar primul an și, începând cu anul următor, să ai de plătit o taxă piperată!

3. Comision de administrare card

O altă șmecherie constă în emiterea gratuită a cardului, dar perceperea unui comision de administrare lunar care-ți va mai lua alți bani din cont.

4. Comision de extras de cont

Unele bănci îți pot genera automat extrasul de cont și îți vor percepe comisionul lunar. Altele îți pot propune primirea automată pe mail a extrasului contra unui comision. Verifică bine condițiile!

5. Comision de constituire/desființare depozit

Aici trebuie să ai mare grijă! Dacă ți se percep asemenea comisioane, e clar că randamentul depozitului tău va fi direct afectat de aceste comisioane. Ai grijă!

6. Comisioane de depunere/retragere numerar

În general comision de depunere numerare nu există. Dar e bine să verifici. În ceea ce privește comisioanele de retragere numerar, toate băncile le practică. Verifică dacă ai vreun beneficiu legat de depozit. Unele bănci îți dau posibilitatea să ridici fără comision banii din depozit.

În mare acestea sunt comisioanele cărora trebuie să le acorzi atenție. Reține însă că inventivitatea umană e mare și e bine să tratezi relația pe care o ai cu banca cu multă vigilență.

 

1 comment for “Economisești sau ești jefuit la drumul mare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *