merita sa lucrez cu o retea mlm?

Merită să lucrez cu o rețea M.L.M.?

Când vine vorba despre surse suplimentare de venit, un job nou, la care să lucrezi „printre picături” reprezintă cea mai simplă metodă. Ideal ar fi ca noul job să fie o investiție sau, mai bine spus, o afacere care, pe măsură ce înaintezi și câștigi experiență, să-ți mărească veniturile. Sună logic. Dar care e domeniul care ți-ar putea oferi acest lucru?

Nici nu trebuie să te gândești prea mult deoarece răspunsul sare pe tine la propriu: M.L.M. Ce-i M.L.M.? Denumirea completă este Multi Level Marketing, o schemă de business care promite să împartă beneficiul cu utilizatorul final. Pe scurt, modelul de afaceri e simplu: ai o gamă de produse pe care rețeaua ți-o pune la dispoziție la un preț preferențial și pe care tu le vinzi prietenilor, cunoștințelor s.a.m.d. În plus, poți recruta agenți de vânzări pe care-i aduci în rețea și care vor face același lucru ca și tine. Din vânzările făcute de acești agenți încasezi și tu o parte din comision. De asemenea, încasezi un comision mai mic și din vânzările efectuate de genți recrutați de agenții tăi și așa mai departe până la un nivel specificat de rețea.

Acest model de afaceri a cunoscut un foarte mare succes în lume, ducând la vânzări fabuloase în unele cazuri. N-o să dau nume, dar, în mod sigur știi cel puțin vreo cinci MLM-uri. Problema care se pune este dacă merită să investești timp și bani în asemenea afaceri. Ceea ce-ți propun ei, prin materialele pe care le distribuie, este posibilitatea de a avea o afacere care funcționează fără a face investiții, fără a-ți bate capul cu problem specifice: găsirea unei idei funcționale, studii, plan de afaceri, investiții, parteneri, etc. Practic, spun ei, lucrurile sunt cât se poate de simple: îți dau produsele, metodele și tu obții profitul. Așa să fie?

Ei bine, pentru mine și pentru mulți alții lucrurile sunt cât se poate de clare: un MLM este un instrument eficient de câștig, însă nu pentru tine, ci pentru firma care organizează MLM-ul. Prin acest model care promite „marea cu sarea” se reușesc vânzări fabuloase, însă grosul rămâne la cei care oferă produsele. Într-adevăr, o parte din comisioane rămân și în rețea. Există și oameni care trăiesc din acest model, care încasează comisioane – zic ei – substanțiale, însă numărul lor este infim, iar succesul se bazează pe existența multor „ucenici” care cumpără produsele pentru uzul propriu. În esență, MLM-ul este o schemă piramidală. La fel ca la jocurile piramidale și aici succesul constă în a-i aduce pe alții în sistem. Cu cât aduci mai mulți care cumpără, cu atât îți asiguri comisioane mai multe.

Ca în cazul oricărei scheme piramidale și acest model de afaceri are perioade de început – cu puțini participanți și comisioane mari, perioade de dezvoltare, în care cei care-au aderat primii fac sume frumușele și perioade de declin, în care rețeaua nu mai funcționează din cauză că nu se mai găsesc „adepți noi” care să adere și care să „pompeze bani în sistem”. Ptractic nu ai de-a face cu o afacere, ci cu o schemă diabolică prin care firma organizatoare reușește să-și vândă produsele cu eforturi minime. Cel care se ocupă cu promovarea și vânzarea ești tu, iar plata pe care o oferă este, de cele mai multe ori, una infimă.

În plus, există – din punctul meu de vedere – o mare problemă în ceea ce privește veniturile pe care le încasezi. Firma organizatoare face în așa fel încât tu să-ți încasezi direct banii. În loc să-ți dea comisionul, îți face reduceri succesive la produsele achiziționate pe care tu le vinzi, astfel încât ție-ți rămâne direct partea ta de „profit”. Și care e problema – mă veți întreba? Păi fix asta e problema: comisionul care-ți rămâne e unul mic, iar tu faci vânzarea direct către clienți tăi. Fiind vorba de sume nu foarte mari, cu siguranță că nu ai „tentația” de a-ți plăti impozitele, taxele și contribuțiile sociale. De ce s-o faci atâta timp cât în urma acestei operațiuni nu ți-ar mai rămâne mai nimic? Și-așa ajungi să faci ceea ce se numește evaziune. Știu, e vorba de sume mici, dar tot aia e: o infracțiune pedepsită de Codul Penal.

Cu toate că probabil te gândești că n-are cine să-și dea seama de mica ta evaziune, cred că te înșeli. Absolut tot ceea ce cumperi este înregistrat la firma organizatoare a MLM-ului. Ei, ca organizatori, lucrează corect și se prefac că nu au habar de ceea ce se-ntâmplă în rețea. La urma urmei, tu te înregistrezi cu o firmă sau cu un PFA și datoria plății obligațiilor către stat cade în sarcina ta. Faptul că tu faci evaziune este strict problema ta, nu a lor. În cazul unei investigații a organelor statului, ei vor pune la dispoziție situațiile clare cu vânzările pe care le-au făcut către tine, iar persoana luată la întrebări ești tu. Numai tu!

Și mai e o problemă. Presupunând că nu prea te interesează de faptul că lucrezi „la negru” sau „la cenușiu”, neplata impozitelor către stat vine la pachet cu alte probleme: nu contribui la fondul de pensi, nu ai sănătatea asigurată, nu poți beneficia de protecție socială atunci când sunt probleme. Nu ai concediu medical, nu ai ajutor de șomaj, ia la pensie – nefiind în sistem – nu vei lua nimic. Chiar dacă lucrurile îți par roz pe moment, în realitate nu e așa!

Personal le-am recomandat tuturor să stea departe de schemele MLM. Din punctul meu de vedere sunt păcăleli menite să asigure unor firme canale ieftine de vânzare. Practic, în această schemă nu e decât un singur câștigător și acela nu ești tu. Astfel încât, ia-ți gândul și găsește metode clasice de câștig: ori un al doilea job part time, ori o mică afacere pe care s-o dezvolți de la zero. Dar despre aceste alternative vom vorbi într-un articol viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *