stil de viață

Cea mai mare eroare pe care o facem în timpul vieții active

În viață avem parte de multe capcane. Fiecare dintre ele are un efect mai mic sau mai mare asupra stabilității noastre financiare. Interesant este că unii oameni reușesc să evite aceste capcane și, în acest fel, zi de zi își îmbunătățesc viața.  Sunt unii care-o fac nativ, fără a fi conștienți, alții care-o fac în urma experienței.

Azi îți voi prezenta cea mai mare eroare pe care aproape toți o facem în timpul vieții active. O facem inconștient, o facem zi de zi și, din păcate, în momentul în care o conștientizăm este deja prea târziu. Are și o denumire care însă nu ne spune prea multe: inflația stilului de viață. Să vedem „cu ce se mănâncă”!

Viața activă are, în general, trei etape, nu foarte exact definite ca vârstă, ci delimitate de evenimente. Prima este etapa de debut care începe cu primul job și continuă câțiva ani după aceea. E caracterizată prin schimbări multiple de joburi și venituri, în general, mici. Fiind debutant nu poți ridica multe pretenții, astfel încât accepți ceea ce ți se dă. Următoarea perioadă este cea de maturitate. Începe din momentul în care începi să-ți negociezi salariul și să pui condiții. În etapa de maturitate veniturile-ți cresc puternic și ajungi la vârful carierei. Ultima etapă este cea de declin. Apare în momentul în care înaintezi în vârstă și-ți cauți posturi comode, chiar dacă mai prost plătite. Cel mai important eveniment al acestei etape este reprezentat de pensionare, atunci când practic veniturile-ți cad drastic. .

Iată că a venit momentul să faci cunoștință cu marea eroare a vieții active. sau, cum am amintit, cu inflația stilului de viață. Care e această eroare? Ei bine e banal de simplu. Încă de la începutul vieții active, pe măsură ce câștigi mai mult, ai tendința de a cheltui mai mult, de a te întinde „cât îți e plapuma”. Sau, uneori, chiar mai mult decât îți e plapuma, prin contractarea de credite. Marea problemă e că nu-ți dai seama de acest lucru și, zi de zi, continui pe calea greșită. Un venit mai mare vine la pachet cu îndeplinirea mai multor dorințe sau „mici plăceri”: restaurante mai luxoase, vacanțe mai scumpe, aderarea la cluburi cu ștaif, abonament la centre SPA sau la săli de lux s.a.m.d. Pe măsură ce înaintezi din punctul de vedere al banilor, cheltuiești din ce în ce mai mult pentru că-ți permiți.

Problemele încep să apară în momentul în care începe etapa de declin. Atunci îți dai seama că trebuie să faci „mici sacrificii” și începi să tai din cheltuieli. Șocul vine la pensionare, atunci când, pe fondul scăderii drastice a veniturilor,  este obligatorie reducerea masivă a cheltuielilor. Abia atunci realizezi câte cheltuieli aiurea ai făcut și că, în urma lor, nu te-ai ales cu nimic. Tot atunci conștientizezi că, dacă ai fi eliminat toate acele mici inutilități și te-ai fi concentrat pe economisire și investire, șocul scăderii veniturilor de la pensionare n-ar mai fi fost atât de drastic. Dar, așa cum ți-am mai spus, deja e prea târziu!

Acum știi care-i problema, care-i marea eroare pe care o faci zi de zi. Revizuiește-ți stilul de viață și încearcă să trăiești sub posibilitățile tale. Reorientează excesul către economisire și investiții, iar beneficiile le vei simți zi de zi. Succes!

1 comment for “Cea mai mare eroare pe care o facem în timpul vieții active

  1. Anamaria
    mai 8, 2017 at 12:07 am

    Cred ca perioada comunistă ne-a orbit și noi, românii, nu putem vedea aceasta patologie. Ideea după care, cred eu ca romanii își ghidează viata, este aceea de a „arata” și celorlați cat valorează ei de fapt. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *