iaurt de casă și bani

Beneficii fabuloase de la un iaurt delicios

Iată-ne ajunși la o nouă lecție culinaro-financiară. De data aceasta ne vom delecta cu un delicios iaurt de casă și vom trage concluziile financiare care rezultă. De ce iaurt? În primul rând pentru că e nelipsit de pe mesele noastre în fiecare dimineață. E unul dintre cele mai cumpărate alimente și e clar că avem pretențiile noastre în legătură cu acest aliment. Vrem să fie de calitate, să fie bun și, de ce nu?, ieftin.

Probabil îmi vei spune că iaurtul e deja ieftin. La urma urmei, o cutie de 125g costă undeva între 1 și 2 lei. Nici nu simți. Așa să fie? Hai să lăsăm discuția asta pentru mai târziu. Deocamdată ne vom concentra pe rețetă. Să vedem cum poți prepara acasă iaurtul delicios.

În primul rând ai nevoie de lapte și, dacă faci prima dată, de un iaurt natural din comerț. Ai grijă să fie natural! Procesul de preparare e simplu, aproape banal. Fierbi laptele și-l lași să se răcească până când nu te arde atunci când picuri pe mână. Pui într-un borcan o lingură de iaurt, torni laptele peste și, în final mai adaugi o lingură de iaurt(ritualul ăsta l-am învățat de la un evreu care făcea o nebunie de iaurt). Apoi amesteci compoziția, pui capacul borcanului invers și lași totul așa, la temperatura camerei(ai grijă să fie o temperatură OK, nici foarte cald, nici deosebit de frig). Perioada de timp diferă în funcție de anotimp și gust: de la 2 ore vara la 10-15 ore iarna. Cu cât îl lași mai mult, cu atât se acrește mai mult. În momentul în care s-a întărit și gustul îți convine, pune-i capacul normal și bagă-l la frigider. Iaurtul tău e gata și e delicios.

O operațiune care, în final, nu ți-a ocupat mai mult de 5 minute de activitate(perioada cât iaurtul a stat nu se pune 🙂 ). De-acum, în afara iaurtului delicios, mai ai și o cultură pe care o poți folosi pentru noile tranșe de iaurt. Desigur, totul nu se oprește aici. Iaurtul pe care-l ai e o bază excelentă căreia dacă-i adaugi miere, nuci, fructe, cereale obții gusturi spectaculoase. Și cu asta, în mai puțin de 3 minute am terminat cu explicațiile despre prepararea iaurtului.Care e totuși legătura dintre iaurt și finanțe. Hai să vedem!

Pe la începutul articolului concluzionaserăm prematur că iaurtul din comerț este ieftin. Oare așa să fie? Prețul pe kilogram al iaurtului – în funcție de marcă – variază între 6.5 lei și 15 lei. În aceleași rețele de magazine, prețul unui litru de lapte integral este de aproximativ 4 lei. Asta înseamnă că iaurtul din comerț te costă mai scump cu un procent situat între 62% și aproape 400%. Nu cred că îmi mai trebuie multe argumente pentru a-ți demonstra cât de mult înseamnă. Hai totuși să facem un mic exercițiu.

O familie care consumă aproximativ 500 g de iaurt pe zi pierde intre 1,25 lei și 5,5 lei. Lunar asta înseamnă o sumă cuprinsă între 37,5 lei și 165 lei, ceea ce anual ne dă un interval cuprins între 450 și 1980 lei. Ți se mai pare ieftin iaurtul? Luând în considerare pierderea minimă, anume 450 lei, observăm că sunt bani aruncați absolut aiurea. E un preț cam mare pe care-l plătim pentru 5-10 minute săptămânal. Nu crezi?

În afară de preț, mai e vorba și despre cât de sănătos mănânci. Multe dintre iaurturile comercializate sunt pline de E-uri și conservanți. Mai ții minte scandalul dioxinei din iaurturi? De ce să te expui inutil unor riscuri atâta timp cât îți poți produce tu un iaurt delicios și deosebit de ieftin.

Ar mai fi ceva de spus în legătură cu prețul. Pentru lapte am luat în considerare prețul din supermarket. Gândește-te că poți lua laptele de la o fermă cu un preț cu cel puțin 50% mai mic decât în magazin. Lapte mult mai bun și mult mai natural. Nu cred că are sens să-ți refac acum calculele pentru această variantă.

Cu ceva timp în urmă ți-am povestit despre muștar. Dacă n-ai citit articolul respectiv, poate că e timpul s-o faci acum pentru a găsi o altă sursă de cheltuieli inutile. Și nu uita că, în realitate, micile pierderi, adică mărunțișurile, sunt cele care-ți dinamitează bugetul. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *