7 metode naturale și ieftine de răcorire a casei

Este cu siguranță subiectul momentului. Vremea ne aduce, de la an la an, temperaturi din ce în ce mai ridicate. În aceste condiții, tentația apăsării telecomenzii aerului condiționat este din ce în ce mai mare. Însă, aerul condiționat care-ți răcorește casa te cam arde la buzunare! Dincolo de prețul inițial – care este unul destul de piperat – aerul condiționat consumă multă energie electrică, are nevoie de întreținere periodică și, nu în ultimul rând, e nesănătos. Nu mai pun în discuție faptul că poți face parte dintre cei sensibili la aerul condiționat(așa cum sunt eu). În acest caz e clar că trebuie să găsești alternative viabile.

Întrebarea care se pune este dacă într-adevăr există asemenea alternative. Putem avea parte de confort și, în același timp, să nu coste o avere? Ei bine, răspunsul este afirmativ. Iar performanțele sunt fantastice. Iată mai jos pașii pe care trebuie să-i faci pentru a avea în casă o atmosferă plăcută fără cheltuieli mari.

1. Utilizează răcirea naturală a aerului

O știe orice copil: noaptea aerul se răcește. Problema este că tu dormi, iar ferestrele casei tale sunt închise. Astfel, în timp ce afară e răcoare, în casa ta se menține căldura. Soluția? În primul rând, lasă peste noapte geamurile deschise la camerele în care nu dormi. Astfel aerul va circula liber și-ți va aerisi aceste camere. Apoi, cât  mai de dimineață posibil, răcorește-ți restul camerelor. Astfel îți vei asigura răcorea necesară. Închide geamurile în momentul în care afară începe să se încălzească.

2. Folosește tehnicile de umbrire

Dacă ai umbră ai răcoare. O copertină îți poate umbri geamurile sau fațada. Dacă e deștept pusă(trebuie făcut un calcul în funcție de zona în care te afli) copertina va umbri doar vara, lăsând iarna razele soarelui să-ți încălzească ferestrele. O alternativă naturală ține de peisagistică: plantând unul sau mai mulți copaci în fața casei vei beneficia vara de umbră și iarna(când frunzele copacilor vor fi căzute) de lumină din plin.

3. Ai grijă la ferestre

Ferestrele sunt cele mai puternice surse de căldură din timpul verii. Geamurile ți se transformă efectiv în sobe care-ți pompează hăbucul de-afară în casă. Există însă soluții: izolează-le. Fă-o inteligent! Izolează-le afară, nu în interior. Geamul trebuie să se mențină cât mai rece posibil, astfel încât trebuie să găsești o soluție de obturare a razelor soarelui înainte de a ajunge la geamuri. O primă soluție ar fi obloanele. Preferabil cele de lemn deoarece oferă o izolație termică excelentă față de cele din plastic. O altă soluție o reprezintă montarea pe exterior a rulourilor reflectorizante. Este o soluție bună care funcționează excelent! Însă trebuie să găsești o metodă ușoară de demontare a acestora începând de toamna până spre sfârșitul primăverii.

Folia alimentară de aluminiu este și ea o soluție, cu toate că nu e una prea estetică. Monteaz-o însă pe exterior pentru a avea rezultate.

Dacă nu poți izola fereastra pe exterior, folosește la interior o tehnică de izolare multi-strat. Vei avea nevoie de cel puțin două perdele: una sintetică și deschisă la culoare care, în mod ideal, ar trebui să stea lipită de geam. Peste aceasta pune o perdea groasă și opacă. Astfel vei reuși izolarea căldurii în zona geamului, limitând pătrunderea ei în interior.

4. Redu căldura din balcoane!

Dacă ai balcon închis orientat spre sud, cunoști deja iadul care se formează în timpul verii. Efectul de seră este devastator și-ți transformă balconul într-un furnal. Ai însă câteva soluții care pot reduce semnificativ efectul de seră. În primul rând pune-ți perdele la balcon. N-are sens să arunci aiurea banii: găsește un material gros, ieftin și deschis la culoare. Montează totul pe șine și ai obținut perdeaua! Deja o bună parte din energia termică va fi respinsă.

Lasă deschise întreaga zi toate ferestrele balconului. Ventilația naturală va crea o atmosferă plăcută. Dacă ți se încinge podeaua balconului umezește-o din când în când. Astfel vei mai scădea temperatura cu câteva grade.

5. Izolează-ți casa natural

O bună izolație termică a casei se traduce într-o atmosferă plăcută atât vara cât și iarna. În afara izolației clasice a pereților, există o soluție naturală și, în același timp, estetică: vița de vie. Dacă lași un fir de viță de vie să „se cațere”, în scurt timp întregul perete va fi acoperit de un strat verde de viță de vie. E o priveliște minunată și atât de naturală. Ceea ce trebuie să înțelegi este că vița de vie se transformă într-o a doua piele pentru casa ta. Vara absoarbe căldura pentru propriile procese și îți răcorește extrem de eficient peretele. Este ca o pompă de căldură 100% naturală. În plus, „transpirația” frunzelor este o sursă suplimentară de răcoare.

Soluția viței de vie funcționează chiar și la bloc. Îți va trebui însă un ghiveci ceva mai mare care să susțină viitoarea plantă.

Ca și soi de viță de vie, recomand „Moldova”. Este un soi hibrid care vine de peste Prut, deosebit de rezistent și care face ciorchini mari(până la 1 kg ciorchinele!) și delicioși. Dacă vă mai spun că strugurii acestui soi pot fi păstrați la frigider chiar și până în ianuarie cred că v-am trezit interesul.

6. Redu căldura din interior

Gătește seara sau dimineața devreme. Limitează funcționarea becurilor cu incandescență. De asemenea, ai grijă la calculator, televizor și alte electronice deoarece sunt surse de căldură la care, probabil, nu te-ai gândit încă. Chiar și încărcătoarele de telefon produc căldură, astfel încât nu le mai uita în priză!

Dacă ai centrala termică în casă, conștientizează că fiecare folosire a apei calde îți va adăuga căldură în casă.

7. Concentrează-te pe ceea ce contează cu adevărat

De-atâtea mii de ani omul a înfruntat căldura cu o tehnică imbatabilă: s-a concentrat strict pe confortul său. Atâta timp cât îți este bine, n-are ce să te preocupe. Așadar, atunci când îți este cald caută să-ți răcorești propriul corp. În primul rând nu face activități fizice intense. Învață de la arabi confortul pe care și-l dau hainele vaporoase. Găsește-ți haine suficient de largi și subțiri care lasă curenții de aer să se strecoare la nivelul pielii tale. Fă dușuri scurte cu apă rece. Sunt reconfortante și te reenergizează.

Nu în ultimul rând, înțelege cum funcționează corpul tău: sângele este agentul care transmite căldura în corp. Răcindu-l poți răcori întregul corp. Cum? Mai simplu decât crezi: ținând mâna dreaptă(mai precis aproximativ jumătate din antebraț) în apă rece sau gheață. În scurt timp te vei răcori din interior. Dacă nu mă crezi, dă un ochi pe proiectul celor de la AVAcore Technologies pentru a înțelege principiul. Nu este însă nevoie să cheltuiești bani pe device-ul lor. O poți face mai simplu, cu o pungă de gheață și un prosop.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *