bursa

Ce trebuie să faci pentru a investi pe bursă?

Am tot adus în discuție subiectul investițiilor bursiere, dar, dacă nu ai baza, subiectul poate deveni frustrant. Nu e mare lucru, însă trebuie să știi de unde să începi. Este ceea ce vom face astăzi, răspunzând în acest fel unor solicitări pe care le-am primit pe mail.

Înainte de a porni în investigarea oportunităților bursiere trebuie să vezi dacă ai banii s-o faci. Așadar, cam de ce sumă ar fi nevoie? În principal orice sumă. De când pot fi cumpărate acțiunile „la bucată” suma minimă care poate fi investită a scăzut dramatic. Din punctul meu de vedere ar trebui să ai cel puțin 1000 lei disponibili pentru investiție.

După ce ai stabilit suma pe care o poți investi trebuie să găsești un intermediar care să-ți permită cumpărarea de acțiuni de pe bursă. Bursa de Valori București mai mulți intermediari, lista lor completă fiind disponibilă la adresa http://bvb.ro/Intermediaries/ListOfIntermediaries/GeneralIndex. Ca să-ți fie mai ușor să identifici un intermediar, selectează în formular la Tip SocietateSocietate de Servicii de Investiții Financiare”, iar la Tip SediuPrincipal”. În lista respectivă îți vor rămâne aproximativ 30 de înregistrări. De-acolo poți obține informațiile de bază despre intermediari: sediul central, dacă este activ și dacă oferă tranzacționare online(bifă în câmpul „Online”). Apăsând pe link-ul „detalii” obții informațiile de contact ale intermediarului.

După ce ți-ai făcut o listă de posibili intermediari, e timpul să mergi mai departe. Trebuie să vezi care e structura de taxe și comisioane pe care o practică. Primul lucru pe care trebuie să-l afli este dacă intermediarul practică o taxă sau un comision de administrare. E posibil ca un asemenea comision să fie insignifiant pentru investitorii mari, dar pentru tine ca investitor începător pur și simplu nu rentează. Astfel încât, dacă întâlnești acest comision elimină intermediarul respectiv.

Alte comisioane inutile și care pot apărea mai mult sau mai puțin mascat sunt:

  • comisionul de alimentare a contului de tranzacționare
  • comision de deschidere cont
  • diverse taxe sau comisioane anuale

Recomandarea mea ar fi să renunți la orice intermediar care practică unul din comisioanele menționate.

O altă clasă de comisioane care se practică sunt cele de tranzacționare. De fiecare dată când vinzi sau cumperi acțiuni brokerul reține un comision de tranzacționare. Este un comision normal, acesta fiind una dintre principalele surse de venit ale societăților de intermediere. De obicei, comisionul variază în funcție de rulajul pe care-l faci(lunar, trimestrial s.a.m.d.). Nu te pierde în detalii! Având în vedere faptul că ești începător ia în considerare comisioanele maxime practicate de societățile respective. Alege-o pe cea cu „cel mai mic comision mare”. Asigură-te că acel comision include totul(acordă atenție notelor de subsol).

Este foarte important să afli dacă intermediarul îți oferă posibilitatea de tranzacționare online și costurile implicate. De obicei interfețele online sunt puse la dispoziție gratuit, însă asigură-te că așa e.

Din acest moment ești pregătit pentru a începe. Trebuie doar să semnezi contractul de intermediere cu societatea pe care-ai ales-o, să iei datele de acces și să te familiarizezi cu interfața online. Urmează apoi să faci transferul banilor în contul de tranzacționare și ești gata.

Înainte de final aș vrea să-ți atrag atenția că e posibil să deții acțiuni fără să știi. Dacă ai primit „cupoane” la programul de privatizare în masă e posibil să ai acțiuni de care nu știi. Pentru aceasta întreabă-l pe brokerul tău cum poți să-ți transferi acțiunile de la Registru în contul tău de investitor.

Și, cu aceasta, lecția de azi s-a încheiat. Te afli la începutul unei frumoase aventuri plină de adrenalină și provocări. Dar despre toate acestea vom discuta în mai multe episoade viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *