venit pasiv

Credeai că nu se pot câștiga bani fără să faci nimic?

Optimizarea finanțelor personale are două componente esențiale: eliminarea cheltuielilor inutile și creșterea veniturilor. Lucrurile sunt simple și limpezi. Eliminând cheltuielile și crescându-ți veniturile ajungi la bunăstarea financiară. Chiar dacă regula este simplă, realizarea ei comportă destul efort. Cu alte cuvinte, „ușor de zis, greu de făcut”.

Să ne înțelegem: greu înseamnă greu, nu imposibil. Mai mult, greu poate însemna greu pentru un începător, însă, odată ce lucrurile au fost puse pe făgaș, totul devine mai simplu. Și, acestea fiind spuse, hai să vedem ce-avem de făcut. Astăzi voi insista pe capitolul venituri pentru a-ți clarifica termenii.

Cam ce tipuri de venituri ai tu? Dacă lucrezi, în mod logic, ai un salariu. Este probabil situația marii majorități a oamenilor. Venitul principal vine din salariu. Îți este suficient salariul? Dacă răspunsul tău e afirmativ înseamnă că faci parte dintr-o minoritate fericită. În general, marea majoritate a oamenilor nu prea sunt mulțumiți de banii pe care-i iau. Indiferent că te mulțumește sau nu venitul din salariu, am de gând să te pun în fața unei alte provocări: ce faci dacă de mâine, prin magie, salariul tău dispare? Mai ai alt venit? Îți ajunge el? Te descurci?

Sunt întrebări normale. Un proverb neaoș ne recomandă să „nu punem toate ouăle în același coș”. Parafrazându-l am putea spune că nu e bine să te bazezi pe un singur venit. E logic și sunt sigur că ești de acord cu mine. Problema esențială pe care, în mod sigur, ți-o pui și tu este cum facem să ne multiplicăm veniturile. O variantă ar fi să-ți mai iei un job. E OK. Ce faci însă dacă vrei să-ți mărești veniturile. Îți mai iei încă un job? Nu e imposibil, dar, în ritmul ăsta, riști să-ajungi să cerșești timp prin vecini.

E timpul să clarificăm termenii. Altfel riscăm să ajungem la discuții ipotetice și fără niciun sens. Veniturile se împart în două mari categorii: active și pasive. Veniturile active sunt cele care se obțin prin participarea ta directă. Spre exemplu jobul tău îți aduce un venit activ. Dacă decizi să colaborezi cu altă firmă, vei avea parte de o nouă sursă de venit activ. Partea proastă cu veniturile active este aceea că-ți mănâncă timp. Cu alte cuvinte vinzi timp pentru a face bani. Nu e un lucru rău și, de cele mai multe ori, veniturile au o componentă preponderent activă. Cu alte cuvinte poți câștiga mult mai mulți bani activ, prin implicarea ta.

Veniturile pasive sunt cele care se obțin fără implicarea ta decât în momentul inițial. Spre exemplu un depozit sau o obligațiune necesită doar acțiunea ta inițială(de deschidere depozit sau de cumpărare a unei obligațiuni). Pe perioada de derulare veniturile din aceste produse nu mai necesită implicarea ta. Un alt exemplu de venit pasiv este investiția imobiliară. Doar în primele faze – de cumpărare și, eventual, modernizare – e necesară implicarea ta. Apoi, prin închiriere, obții un venit fără a mai fi nevoie să te implici. Desigur, mai sunt mici perioade când e nevoie de tine, dar nu e necesară prezența ta „full time”.

La nivel teoretic, pare mult mai OK să investești pentru a avea surse pasive de venit. Așa e, însă ai nevoie de atenție mare! Așa cum am arătat într-un articol trecut, în aceste vremuri, depozitele se pot dovedi investiții înșelătoare, câștigul așteptat putându-se transforma în pierdere. La fel și investiția imobiliară. Anul 2008 ne-a arătat ce consecințe groaznice poate avea o investiție nereușită și făcută într-o perioadă de isterie generalizată. Aceste exemple nu trebuie să te descurajeze, ci să te aducă cu picioarele pe pământ. Trăim vremuri în care riscurile sunt la tot pasul și a le ignora înseamnă a te comporta prostește.

Există tipuri de venituri pasive care pot fi generate cu investiții mici. Spre exemplu, dacă scrii o carte sau faci o aplicație, poți ajunge să câștigi fără a mai fi nevoie de implicarea ta personală. O carte îți poate aduce venituri din drepturi de autor pe termen extrem de lung. La fel și o aplicație. Dacă este populară se răspândește și-ți produce fără a mai fi nevoie de implicarea ta. Sunt două exemple, dar nu singurele. Te poți gândi la un brevet de invenție, sau, coborând mai aproape de nivelul omului simplu, la investiția într-un echipament care poate fi închiriat către mai mulți utilizatori. Domeniul este nelimitat.

O altă metodă interesantă pe care am întâlnit-o a fost transformarea veniturilor active în venituri pasive. Cum funcționează? Simplu! Spre exemplu intuiești o oportunitate și te-apuci să faci o firmă. Desigur, la început este nevoie de implicarea ta 100%. Însă, după ce lucrurile încep să meargă, prezența ta devine inutilă. În asemenea cazuri, este mult mai productiv să angajezi un administrator care să se ocupe de activitatea uzuală, iar tu să trăiești din dividende. Timpul câștigat îl poți folosi pentru a dezvolta alte proiecte.

Ajunși aici e timpul să sintetizăm cele prezentate azi. Așadar:

  • avem nevoie să ne diversificăm veniturile
  • trebuie să căutăm cât mai multe surse pasive de venit, dar să evităm capcanele
  • în măsura posibilităților trebuie să încercăm să transformăm sursele active de venit în surse pasive

În concluzie îți voi spune că, fără să faci absolut nimic nu poți câștiga bani! Însă, cu o analiză atentă, poți reuși să câștigi bani fără a mai fi nevoie de implicarea ta. Altfel spus, poți câștiga și timp și bani. Reține că pe acest blog nu îți vindem iluzii. Încercăm să-ți arătăm calea și riscurile. Punând în aplicare ceea ce citești vei avea, cu siguranță, succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *