Cum și unde să găsești hoțul ascuns al buzunarului tău

Azi pornim la identificarea unui hoț necunoscut care-ți distruge bugetul lună de lună. Fie că mă crezi sau nu, chiar așa se-ntâmplă. În fiecare lună te trezești că banii ți-au dispărut mai devreme decât te așteptai. De ce? Imposibil să-ți amintești. Poate c-ai mai luat câte ceva aiurea, dar totuși, unde s-au dus toți banii?

E de înțeles situația. Așa se-ntâmplă de fiecare dată când lași haosul să-ți guverneze viața. Dacă nu știi ce se-ntâmplă cu banii tăi, dacă nu ai habar pe ce s-au dus, cum crezi că-ți poți corecta greșelile? Cum îți poți identifica proastele obiceiuri? Desigur, nu poți continuând așa.

Haosul este cel mai mare dușman al tău. Lăsând lucrurile să se-așeze așa cum se nimerește îți lași de fapt propria viață în mâna arbitrarului. Poți avea noroc sau ghinion. Cine poate ști? Dacă însă vei pune puțină ordine, evenimentele vor deveni controlabile și astfel vei ști bine pe ce să te bazezi.

Azi te voi învăța o tehnică simplă și, în același timp, deosebit de eficientă: evidența banilor. Știu că pretinzi c-o știi, dar lasă-mă să-ți predau lecția de la A la Z! Și, mai mult, după ce termini de citit articolul, pune-o în aplicare!

Așadar, în ce constă tehnica? Așa cum îi spune numele, în evidența tuturor sumelor de bani care-ți intră și-ți ies din buzunare. Există o groază de programe care fac asta, însă interesul meu nu e să te pun la cheltuieli. Poți face o evidență eficientă pe hârtie. Eu te voi învăța cum s-o faci într-o foaie de calcul. Poți folosi ce ai tu instalat în calculator: Excel, Open/Libre Office, WPS Office sau, dacă n-ai niciun program de calcul tabelar, folosește Spreadsheet-ul de la Google Docs. Să-ncepem așadar aventura. În final, „programul” nostru va arăta ca în imaginea de mai jos:

tracker

Așadar, avem cinci coloane, după cum urmează:

 • Data – este coloana în care vom scrie data la care primești sau cheltuiești bani
 • Intrare – aici vei completa de fiecare dată când primești o sumă de bani (salariu, dividende, beneficii etc.)
 • Ieșire – aici vei evidenția cheltuielile
 • Sold – reprezintă suma finală care-ți rămâne după ce ai făcut o cheltuială sau după ce ai primit bani
 • Descriere – aici vei scrie detaliile fiecărei tranzacții

Pentru a automatiza procesul va trebui ca în coloana D(cea cu soldul) să introduci următoarea formulă:
=IF(OR(B3<>"",C3<>""),D2+B3-C3,"")
Atenție, te rog! Pe prima linie a tabelului avem titlurile coloanelor. Pe a doua linie introducem datele inițiale: ori încasarea de salariu, ori, pur și simplu, banii pe care-i avem la momentul inițial disponibili. Formula menționată funcționează începând cu linia 3! După ce-ai introdus formula, pune-o pe toate celule coloanei, cu excepția celei inițiale. De-acum, de fiecare dată când vei introduce ceva în coloanele de intrare sau de ieșire, ți se va calcula automat soldul! Dacă nu-ți funcționează corect formula, înlocuiește virgulele din formulă cu ; (punct și virgulă). Unele variante de Excel folosesc ca și delimitator simbolul „;” altele „,”.

Sper că ai reușit să-ți construiești tabelul similar celui din imagine. Acum să vedem regulile de completare:

 1. Începe să ții evidența intrărilor și a ieșirilor la începutul lunii sau în ziua în care încasezi salariul. Astfel vei avea o evidență extrem de clară.
 2. Pe fiecare linie nu trebuie să ai decât o singură cheltuială sau o singură intrare. Nu introduce și intrări și ieșiri pe aceeași linie(chiar dacă soldul ți se va calcula corect)!
 3. Nu „uita” să completezi câmpul de descriere. Este foarte important deoarece îți vei reaminti mai târziu ce anume cheltuială ai făcut sau de unde ai încasat bani.

Fă-ți un obicei din a completa la sfârșitul zilei tot ceea ce ai încasat sau ai cheltuit. În mod normal, câmpul Sold ar trebui să-ți arate ceea ce ai tu disponibil la momentul completării. Vei ști că n-ai completat totul în momentul în  care banii disponibili diferă de ceea ce ai în câmpul Sold.

La sfârșitul lunii(sau atunci când soldul ți-a ajuns la zero) începe să analizezi situația. Ce ai făcut bine, ce ai cheltuit aiurea, unde ai economisit și unde te-ai întins prea mult. Fă-ți această analiză și, luna următoare, încearcă să corectezi. Treptat vei constata că obiceiurile greșite încep să se corecteze, iar banii încep să-ți ajungă. Hoțul ascuns care-ți „fura” banii va fi identificat treptat și anihilat! E simplu și eficient. Succes!

1 comment for “Cum și unde să găsești hoțul ascuns al buzunarului tău

 1. Stefan
  august 8, 2016 at 10:54 am

  Simplu si eficient!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *