investiții

10 investiții neobișnuite cu rate de profit fabuloase

Când vine vorba de investiții ne gândim la tot felul de aranjamente complexe în urma cărora am obține profituri mulțumitoare. Există însă o categorie de oameni care gândesc ceva mai nonconformist și reușesc să scoată bani frumoși din chestii la care nu te-ai fi gândit.

Mai mult, investițiile alternative oferă o bună protecție în cazul unor dezastre financiare. În caz de hiperinflație, falimente bancare sau alte dezastre economice, investițiile alternative – nefiind legate direct de bani – oferă o bună conservare a averii. Pe moment am selectat 10 domenii de interes care întorc bani frumoși în Europa Occidentală și SUA și care cred că pot fi puse cu ușurință la punct și la noi.

1. Arta

E un domeniu cu rate de profit fabuloase. Ce-i drept trebuie să-ți placă și să ai ceva cunoștințe în domeniu. În funcție de artist, de epocă și uneori chiar de modă, prețurile lucrărilor pot cunoaște rate de creștere de-a dreptul uriașe. Dacă-ți propui să investești o parte din economiile tale în opere de artă, fă-ți ucenicia urmărind licitațiile de artă. Vei vedea ce se vinde/cumpără, ce e lichid și cam care sunt valorile lucrărilor scoase la vânzare.

Ca idee generală în ceea ce privește ratele de profit, ca peste tot, „peștii mari” sunt cei care produc cel mai mult. Spre exemplu operele lui Marcel Duchamp au avut în 2014 o rată medie de creștere de peste 400%! Cel de-al doilea performer al aceluiași an a fost pictorul indian Vasudeo Gaitonde, cu o creștere de aproape 200%. Acestea însă sunt excepțiile.

Pentru a-ți face o idee îți recomand să studiezi indicii pieței de artă întreținuți de marile case de licitație. Unul dintre indicii recunoscuți la nivel global este cel oferit de Sotheby’s. La noi Artmark întreține un index al pieței de artă calculat după metode destul de riguros calculate. Îi poți găsi pe site-ul special al indexului.La un moment dat a existat chiar și un fond de investiții în artă românească administrat de Certinvest.

2. Obiecte sportive memorabile

O altă investiție la care nu te-ai gândi niciodată și pe care o poți face gratuit . Crezi sau nu, în afară e o adevărată nebunie a obiectelor sportive care pot fi colectate. O minge cu autograful unui sportiv celebru, un afiș al unei finale sau chiar un bilet de intrare la un meci celebru. Imaginează-ți că nu arunci biletele pe care le cumperi la diverse manifestații sportive. Sau că, după un meci celebru, dezlipești afișul evenimentului și doar îl pui la păstrare.  Ai idee că peste ani pot valora bani frumoși?

3. Monede

E un domeniu ceva mai cunoscut. Sunt colecționari experimentați și la noi. De la ei poți învăța foarte multe. Nu trebuie însă să cazi pradă iluziilor. Vrăjitori escroci cu povești găsești la tot pasul.

Ratele de profit ale monezilor cunoscute sunt destul de mari, uneori de peste 20% pe an. Este însă vorba de monezi foarte vechi, cunoscute și emise în țări mari(Anglia, Franța etc.). Un preț corect al monezilor poți găsi la 24carat. Consultă-l când ai dileme și încearcă să obții la achiziție prețuri mai mici decât acolo!

4. Vin

Sună ciudat? N-aș zice. Vinurile vechi și cunoscute sunt „aur lichid”. Un exemplu clasic ar fi cele Chateau Pavie din regiunea Bordeaux. Sticlele lor de colecție(trebuie să aibă mai mult de 14 ani!) au un randament anual de peste 10%. Nu-ți recomand să incluzi în această investiție vinul autohton. În general are nume fabricat și e complet necunoscut în afara țării. Cele mai apropiate investiții rentabile pentru noi sunt vinurile moldovenești de renume. De asemenea, se mai pot găsi ceva oportunități la unguri, dar patria adevărată a investitorilor e Franța. Și, pe locul doi, nu la mare distanță, Italia.

5. Jucării

Chiar nu e o joacă de copii colecționarea de jucării! Cele clasice, din perioada Războiului, au atins prețuri greu de imaginat. Figurine care se cumpărau cu 1-2 dolari costă acum sute sau chiar mii de dolari. Ceea ce e surprinzător e că jucăriile vechi sunt și foarte „lichide”. Se vând repede, în ciuda prețurilor uneori aberante. Pentru noi, principala problemă a acest tip de investiție e că nu are piață în România. Însă poți folosi România ca piață de achiziție, iar obiectele luate de-aici să le vinzi pe eBay. E o strategie care merită încercată!

6. Cărți rare

Anticarii trăiesc din vânzarea de cărți vechi. Pentru mulți dintre ei este mai mult decât o sursă de venit: e o pasiune.  Dacă știi vreunul poți afla o groază de lucruri despre cărți și despre valoarea lor. Cărțile cu adevărat valoroase au o rată de creștere de aproape 10%. Cele cu adevărat rare pot însă să aibă lejer creșteri de peste 30%. Și asta constant, de la an la an. Este însă vorba despre investiții foarte costisitoare care necesită, pe lângă investiția inițială, crearea de condiții propice păstrării(atmosferă controlată, temperatură constantă) și securitate sporită.

Se pot face însă bani și cu investiții mici. Singura condiție este aceea de a ajunge la sursă(adică la cel care vrea să vândă) înaintea anticarului. Astfel vei putea negocia un preț corect de achiziție, care va fi, în mod sigur, mai bun decât cel pe care l-ar obține de la anticar și îți va și asigura o marjă de profit confortabilă.

7. Arme de colecție

E un domeniu despre care nu cred că trebuie să spun prea multe. Chiar și la noi sunt colecționari împătimiți de arme, existând chiar și o anumită tradiție. În general prețul armelor de colecție crește cu o valoare cuprinsă între 3% și 8% pe an. Ca peste tot, în funcție de modă, pot exista deviații majore de la intervalul menționat.

8. Mașini Clasice

Investiția în ele este foarte mare, însă la fel și ratele de profit sunt substanțiale. Problema în România este că investiția în mașini clasice nu prea beneficiază de facilități. Astfel vei plăti taxe similare celor pentru mașinile noi, lucru care nu e foarte OK. N-aș fi discutat despre acest subiect dacă nu aveam exemple de investitori de-aici. În general, la noi „investiția” constă în găsirea unei mașini clasice cu potențial(sunt o groază semi-abandonate), renovarea ei și vânzarea. Dacă te pricepi la mecanică și ai timpul necesar îți poți însuti investiția inițială!

9. Instrumente muzicale rare

Cu toate că-s greu de găsit și deosebit de scumpe, instrumentele muzicale vechi au piața asigurată. Nu cred că trebuie să explic nimănui ce înseamnă o vioară Stradivarius sau Guarneri. Investiția într-un asemenea instrument este una sigură, însă vine și cu bătăile de cap legate de o asemenea valoare(condiții speciale, pază, asigurare etc.). La fel și în ceea ce privește pianele speciale. Să vă spun că o operă de artă precum pianul Alma-Tadema Steinway din 1887 cosă peste 1 milion de dolari? Sau că pianul de cristal al celor de la Heintzman este de trei ori mai mult? Și valoarea-i crește cu fiecare secundă!

Desigur, acestea sunt investițiile superioare, accesibile unora foarte bogați. Există însă și la nivelul nostru o piață destul de bună. Imaginați-vă co pianul care i-a aparținut lui John Lenon, un model de serie Steinway(Model Z) se vinde acum cu peste 2 milioane de dolari. Ce-nseamnă aceasta? Că, de multe ori, artistul înnobilează instrumentul. Există și la noi mari artiști care, evoluând, ajung să-și vândă instrumentele vechi pentru a-și cumăra altele mai bune. Ați prins ideea? Aici e o oportunitate teribilă!

10. Timbre

Mai bine spus, nu în ultimul rând timbrele! Există o groază de colecționari la noi. Ceea ce trebuie să știi este că timbrele cu adevărat valoroase sunt cele foarte vechi și cât mai bine păstrate. Un bun punct de plecare pentru investigarea domeniului este reprezentat de filateliștii experimentați. În ceea ce privește ratele de profit, lucrurile sunt foarte variate. Există timbre cărora le-a crescut valoarea, dar și timbre care n-au evoluat foarte bine. Această investiție nu este recomandabilă decât pasionaților deoarece, de cele mai multe ori, marile profituri vin la prea mult timp după investiția inițială.

Am un prieten cu o colecție impresionantă de timbre care a fost evaluată la aproximativ 200 000 $. E o sumă impresionantă, numai că pentru această colecție au „lucrat” până acum trei generații de împătimiți. Și, la cât de atins de microb este prietenul meu, nu cred că în timpul vieții lui colecția va fi preschimbată în bani. Și nici urmașul lui nu cred c-o va face! Chestie de educație…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *