calificare, job, serviciu

Cele mai căutate 10 calificări de pe piața muncii

În numărul din iunie, Money Magazine a prezentat o listă a celor mai căutate și valoroase calificări de pe piața muncii. Studiul se bazează pe o cercetare efectuată pe baza datelor brute culese de pe piața muncii din SUA. Chiar dacă în România situația de pe piața muncii este diferită, studiul se poate dovedi deosebit de valoros deoarece ne indică ceea ce se va întâmpla și la noi în viitorul apropiat.

Cum se întâmplă întotdeauna, calificările cele mai căutate pot fi obținute în urma unor procese laborioase de certificare. În multe cazuri este vorba de certificări care pot costa mii de euro. E destul de riscant să investești acești bani în condițiile în care nu ai siguranța absolută a ocupării unui asemenea post. Există însă soluții deștepte! În locul cursurilor oficiale poți face cursuri extrem de ieftine sau chiar gratuite pentru a obține abilitățile respective. Orice angajator este interesat, în primul rând, de ceea ce știi, nu de hârtiile pe care le ai în mapă. Desigur, și hârtiile oficiale au rolul lor, dar nu este atât de important cum își imaginează unii.

Acesta este motivul pentru care publicăm mai jos lista calificărilor întocmită de „Money Magazine” și locurile de unde poți obține cursuri mult mai ieftine sau chiar gratuite în acea calificare. Succes!

1. SAS(Statistical Analysis System)

SAS este o suită de aplicații dezvoltată de SAS Institute folosită pentru a depista modele sau trenduri analizând seturi mari de date. Este un domeniu extrem de dinamic și cu aplicabilitate în toate industriile.

Certificările pentru SAS se obțin prin Programul Global de Certificare al SAS Institute, însă certificările costă câteva mii de de dolari. Alternativa ieftină este reprezentată de cursurile pentru specializarea în „Data Analysis and Interpretation” oferite pe platforma Coursera de Wesleyan University. E vorba de patru cursuri și un proiect de câte 4 săptămâni fiecare. În urma absolvirii obții și o certificare emisă de Wesleyan University. Prețul este de doar 79 dolari pentru fiecare curs, iar dacă le iei pe toate odată obții o reducere de 10%.

2. Data Mining/ Data Warehousing

Sunt domenii care se ocupă cu stocarea, managementul și extragerea informațiilor din seturile foarte mari de date. La fel ca și în cazul specializării în SAS avem un set de patru cursuri plus proiect oferite de University of Colorado pe platforma Coursera. Prețul este identic(79$ și 10% reducere în cazul achiziției întregului pachet).

Înainte de a absolvi un curs plătit, dacă ai ceva cunoștințe vagi în domeniu, poți începe cu excelenta carte „Data Mining for the Mases” scrisă de dr. Matthew North. Cartea este oferită gratuit de rapidminer.

3. Search Engine Marketing

Nu cred că are sens să insist prea mult cu ce se ocupă domeniul. Acest job este foarte căutat și la noi, astfel încât cunoștințele pot fi puse în aplicare imediat. Mai mult, în SEO/SEM nu prea dă nimeni niciun ban pe certificări. Domeniul este atât de dinamic încât orice certificare nu are nicio valoare. Practic, în SEO/SEM regulile se modifică continuu astfel încât ceea ce știai acum câteva luni s-ar putea să nu mai fie valabil. Nu totuși ceva e de speriat pentru tine. Odată ce înveți bazele trebuie doar să te menții informat.

Cursul de bază pentru domeniul SEM/SEO este cel SEO Training Course by Moz, oferit gratuit de cei de la Udemy. Este unul dintre cele mai complete cursuri existente, care te învață absolut totul de la zero. În afară de acest curs îți mai recomand două variante, tot gratuite, oferiye pe platforma Coursera: Search Engine Optimization Fundamentals și Advanced Content and Social Tactics to Optimize SEO.

Cu aceste cursuri ai baza formată. Apoi, probabil va trebui să urmărești site-uri similare Search Engine Watch pentru a te menține la curent cu parametrii motoarelor de căutare.

4. Data Modeling

Este o calificare de vârf care presupune definirea și crearea modului de organizare a informației în sistemele informatice ale organizațiilor astfel încât ceea ce rezultă în urma unui proces obișnuit să poată fi cu ușurință catalogat, urmărit, regăsit s.a.m.d. Este o definiție cam complicată. Mai simplu am putea spune că este vorba despre omul care „știe” ce anume date să stocheze și cum să le stocheze.

Cele mai bune resurse gratite pentru acest domeniu le găsim la Coursera. În primul rând cursul de Model Thinking oferit de University of Michigan îți va fixa într-un mod extrem de eficient bazele domeniului. Apoi poți merge mai departe studiind specializarea în Business and Financial Modeling. Este vorba, așa cum te-am obișnuit, de patru cursuri și un proiect. Prețul fiecărui modul este ceva mai mare, de 95$, iar proiectul costă 215$.

5. Contract Negotiation

Numele spune totul. Chiar dacă nu știai încă, negocierea se învață, este un domeniu solid de studiu și, cu cât ai abilități mai mari, cu atât ești mai util angajatorului tău. Imaginează-ți că, prin aceste abilități, poți economisi sume importante de bani sau poți obține mult mai mult de la parteneri, fără costuri adiționale.

Chiar dacă pe piața muncii de la noi este aproape imposibil să găsești un post de „negociator de contracte”, în mod sigur sunt o groază de locuri unde poți găsi de lucru, marea majoritate fără personal calificat. Numai că va trebui să le identifici și să-i explici angajatorului de ce calificarea ta este ceea ce-i trebuie.

OK, de vorbit am vorbit, dar unde găsim calificări? Păi tot la Coursera.Cursul Successful Negotiation: Essential Strategies and Skills este cam tot ceea ce-ar trebui să știi pentru a te putea dezvolta. E gratuit și, în plus, este recomandat chiar și celor care nu vor să urmeze o carieră în negociere. Te va ajuta enorm în viață.

6. Software Development

Aici am putea discuta mult și bine. Este un domeniu imens la care, din păcate nu-ți pot oferi mare lucru. Și nu pentru că ar lipsi sursele ci, din contră, datorită abundenței lor. În primul rând ar trebui să te hotărăști asupra domeniului în care vrei să activezi. Vrei să faci software low level, ceva de la programare de sistem până la automatizări industriale? Sau vrei să faci dezvoltare web? Sau vrei să scrii aplicații pentru telefoanele mobile? Sau să dezvolți sisteme informatice complexe orientate spre business?

Înțelegi? Sunt o groază de domenii și peste tot se caută oameni în disperare. Deci, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să găsești domeniul în care vrei să activezi. Apoi începi prin a învăța un limbaj de programare. Probabil Code Academy este un bun start. Și, după ce ai terminat cu bazele, e timpul să te specializezi, să cauți proiecte open source, să înțelegi cum se lucrează, care-s tehnicile s.a.m.d. După ce te simți precum peștele în apă poți porni cu succes în noua ta carieră!

7. Strategic Project Management

În primul rând trebuie să știi cu ce se mănâncă project management-ul. Un bun curs introductiv este Project Management: The Basics for Success. Vei lua înțelege domeniul și vei vedea dacă ești făcut pentru asta. Apoi, ceva mai sus, este specializarea în Project Management Principles and Practices. E vorba tot de patru module plus un proiect la prețul de 69$ fiecare. Și, ajuns aici, vei constata cu plăcere că ești abia la genunchiul broaștei în ceea ce privește domeniul care ne interesează.

Nu dispera, nu mai e mult! Principiile de bază le găsești pe Amazon, în cartea lui Terry Schmidt, Strategic Project Management Made Simple: Practical Tools for Leaders and Teams. Versiunea de Kindle costă sub 20$ și poți începe să o citești imediat.

Nu uita însă că, pentru acest domeniu, esențială este experiența. Nimeni nu te va angaja doar pe baza cursurilor parcurse!

8. Strategic Planning

La fel ca și domeniul anterior, Planificarea Strategică, chiar dacă se-nvață, angajările se fac în general pe baza experienței. Poți avea oricâte diplome! Îți va fi greu să te angajezi.

Ca să-nțelegi totuși cu ce „se mănâncă domeniul, îți recomand cursul gratuit oferit de University of Virginia – Strategic Planning and Execution. Dacă ți se pare că ești în compatibilitate cu acest domeniu, poți parcurge întreaga secvență de cursuri de planificare strategică, tot pe Coursera. Ca să ajungi însă în vârful piramidei va trebui să te orientezi către o certificare de top oferită de Asociația Americană de Planificare Strategică. Costă aproximativ 800$, dar pentru a te califica va trebui să ai ceva practică  „la locul de muncă”.

9. Technical Sales

Iată un domeniu despre care probabil n-ai auzit, cu toate că există destulă cerere pe piața locală de muncă. Este vorba despre personalul specializat în vânzarea echipamentelor industriale complexe. Pașii de vânzare sunt total diferiți de cei ai unei vânzări clasice, presupunând un alt tip de identificare anevoilor clientului. De multe ori procesul de vânzare presupune găsirea unor soluții concrete de combinare a unor utilaje complexe ceea ce presupune cunoștințe solide. De asemenea și modul de a discuta cu clienții diferă de strategiile clasice de vânzare.

Dacă-ți dorești ceva documentație, poți găsii ceea ce te interesează în „Biblia” domeniului – Mastering Technical Sales: The Sales Engineer’s Handbook de John Care.

10. Customer Service Metrics

Cum serviciile migrează către o înaltă standardizare, măsurarea eficienței relațiilor cu clienții este esențială pentru orice business care-și dorește să evolueze. Specialiștii în măsurarea eficienței relațiilor cu clienții sunt din ce în ce mai căutați deoarece, modul în care calculează eficiența serviciului, face diferența dintre succes și eșec.

Dacă te interesează acest domeniu, poți începe tot de pe Coursera cu Business Metrics for Data-Driven Companies, curs oferit de Duke University. De asemenea, îți poate veni și Amazon-ul în ajutor cu o carte foarte importantă: Profitable Customer Engagement: Concept, Metrics and Strategies. Versiunea Kindle costă aproximativ 34$.

Acestea fiind spuse, punem punct articolului de azi. Am trecut în revistă cele mai importante zece domenii în care se caută specialiști în SUA. Aceleași domenii sunt de foarte mare impact și în Uniunea Europeană, astfel încât nu-mi mai rămâne decât să-ți urez succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *