Cum să ai mereu legume și ierburi aromatice proaspete și 100% naturale?

Ce-ar fi dacă ai avea propria grădină? Dacă dimineața te-ai duce și ți-ai culege câteva roșii, câțiva castraveți, puțin busuioc, salată sau cine știe ce altceva și ți-ai prepara un mic dejun din propriile produse? Cu siguranță ai avea certitudinea că legumele și ierburile aromatice pe care ți le produci sunt 100% organice. Ai fi în deplin control și ai ști că ceea ce mănânci e cu adevărat sănătos.

Vine, nu-i așa? Trăim într-o lume mult prea rapidă. Cine mai are azi timp să cultive, să stea să admire cum „crește iarba”? În plus, dacă mai sta și într-un oraș aglomerat chiar că s-a tăiat tot avântul. De unde găsești pământul să-ți faci o grădină? Și cine naiba are timp să execute toate operațiunile de grădinărit? E doar un vis frumos, nu-i așa?

Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. Ai nevoie doar de puțină imaginație și, cu siguranță, de foarte puțin timp. Iar în ceea ce privește spațiul, liniștește-te, ai mai mult decât îți trebuie! Crezi că glumesc? Nu, în niciun caz, doar îți stârnesc curiozitatea.

Windowfarm sau grădina din geam este o idee dezvoltată de o americancă din New York, pe numele său Britta Riley. Ca marea majoritate a lociuitorilor din orașe, Britta era frustrată de lipsa legumelor prospete și sănătoase atât de specifică traiului din marile orașe. Ce să faci pentru a avea propriul colț cu verdeață când stai la un apartament strâmt într-un oraș ultraaglomerat? Evident, îți faci fermă. Și, pentru că plantele au nevoie de lumină, o faci la fereastră. Britta s-a inspirat din studiile celor de la NASA care, de o groază de vreme, caută metode eficiente pentru a crește plante în spațiu. Ea, ceva mai isteață fiind, a adus „ideile extraterestre” de la NASA în orașele aglomerate. Ceva mai multe vă va spune chiar ea în clipul prezentat de TED și pe care-l găsești aici(dacă nu știi engleză, activează subtitrarea în română după ce pornești clipul utilizând butonul „Subtitles” aflat sub clip, în dreapta).

ferma în fereastră, windowfarm

Ideea fermelor din geam este evoluată de la celebrele ghivece cu arei iuți și dusă mult mai departe. Pentru a-ți face fermă în geam, cel mai simplu și ingenios design este cel făcut din PET-uri goale. Ideea este cât se poate de simplă: iei fiecare sticlă, îi faci o perforație în partea de jos astfel încât pe-acolo să se poată înșuruba următoarea sticlă și apoi decupezi o fereastră suficient de mare pentru a permite ieșirea plantei. Apoi sticlele, cu capul în jos, se înșurubează una în alta până când formează un turn înalt cât geamul tău. Desigur, pentru a putea cultiva mai multe plante, îți faci mai multe turnuri. Partea frumoasă e că întreg sistemul poate fi automatizat ca în schema alăturată, astfel încât toată grădina ta va fi udată automat în perioadele în care lipsești mai mult timp de-acasă . Totuși, pentru a-ți face o primă variantă, n-are sens să te complici cu automatizările. Îți poți construi rapid un prim turn folosind instrucțiunile din clipul de mai jos sau documentația compilată pe baza ideilor inițiale ale Brittei Riley:  „How to build your own window farm.

Dacă te-a prins microbul fermelor din geam, poți trece la pasul următor cu un design mult mai evoluat. Este vorba de „Garden Tower Project”, un sistem menit a duce ideea fermei din geam pe nivelul următor. Desigur, vei avea nevoie de ceva mai mult spațiu, dar rezultatele sunt de-a dreptul spectaculoase. Produsul este destul de scump(360$), dar ideea după care e făcut e una cu adevărat interesantă(în special cea referitoare la coloana centrală de compost). Cu puțină imaginație îți poți face un sistem similar folosind PET-uri și ghivece de dimensiuni mai mari, iar costurile vor fi infinit mai mici.

garden_Tow

Indiferent dacă-ți faci o grădină la geam pentru a avea legume și ierburi aromatice proaspete sau pentru a te bucura de un colț de verdeață în mijlocul orașului, ideea mi se pare fascinantă. Iar, cu siguranță, pentru un copil, plantele care cresc în propria casă vor constitui un punct de atracție.

Sper că ți-am stârnit curiozitatea și cheful pentru a-ți face propria grădină. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *