imobiliare

5 avertismente imobiliare de care trebuie să ții cont

Există câteva reguli simple pe care trebuie să le aplici atunci când vrei să achiziționezi un imobil.Nu-i niciun secret și, probabil, în mod nativ fiecare dintre noi le cunoaște. Asta pentru că e vorba de reguli de bun simț.

Teoretic e simplu să nu te înșeli. Practica însă, vorba zicalei, ne omoară. Constatăm – și nu numai în imobiliare – cum de multe ori marea majoritate a oamenilor încalcă orice reguli la achiziție. Și mai ciudat e că, pe măsură ce lucrurile devin mai evidente, o forță pare a-i atrage pe cei mai mulți dintre noi în zona irațională.

Mai țineți minte anii 2007-2008, perioada achizițiilor imobiliare nebune finanțate cu credite în franci elvețieni? Ce se întâmpla atunci? Un curs de schimb excelent al leului în raport cu celelalte monede, dublat de o dobândă mult mai mare la leu decât la celelalte valute a făcut ca piața imobiliară să pară, în ochii unora, extrem de ieftină. Atât de ieftină, încât prețurile creșteau văzând cu ochii. Observatorii mai rezervați preferau să stea pe margine și să atragă atenția asupra creșterilor aberante. Dar cine-i asculta? Atâta timp când vedeai cum un vecin care a cumpărat în urmă cu un un teren l-a vândut la preț dublu, mai puteai să stai pe margine? O bună perioadă de timp, cei care criticau ratele mari de creștere ale pieței imobiliare au fost văzuți ca niște ciudați. Totul până când … s-a așternut liniștea. Iar ceea ce-a urmat știm cu toții.

Mă simt dator să scriu acest articol deoarece piața locală începe din nou să dea semne de încălzire. De aceea m-am gândit să-ți spun care sunt principalele semnale de care trebuie să ții cont dacă vrei să faci o achiziție imobiliară. Mai jos, le-am detaliat pe fiecare în parte.

1. Piața umflată artificial

Deja se simte în piață vechea schemă de umflare artificială a prețului: un particular plasează anunțul de vânzare, după care, în decurs de câteva zile, zeci de anunțuri referitoare la același imobil inundă site-urile de profil. Sunt anunțuri ale diverselor agenții imobiliare care însă dau un preț substanțial umflat față de cel al particularului. Acesta este un prim semn al încălzirii pieței.

2. Agenții imobiliari sunt ocupați

Nu-i de râs. Când agenții imobiliari au de lucru, când îți răspund în doi peri și te tratează superficial însemnă că în piață se fac multe tranzacții. Având de unde alege, ei se concentrează pe tranzacțiile grase, ignorându-i pe cei care acordă mai multă atenție detaliilor. Acesta nu-i un semn bun și trebuie să-ți dea de gândit.

3. Piața plină de ansambluri rezidențiale scumpe și superficial construite

Este un alt semn al încălzirii imobiliare. Dezvoltatorii se chinuiesc să termine cât mai repede un ansamblu pentru a strânge banii necesari unor noi investiții. Apar astfel ansambluri prost construite, dar care, în mod ciudat, au cumpărători. Și-aici se întâmplă un fenomen similar celui de la punctul 2: reprezentanții dezvoltatorului te tratează de sus, dau răspunsuri în doi peri, n-au timp să-ți explice și te forțează să închei cât mai repede tranzacția. Dacă întâlnești așa ceva, e clar că trebuie să stai de-o parte.

4. Dobânzile de referință la minime istorice

ROBOR-ul la trei luni este de 0,8%, la șase luni abia trece de 1% (1,05%!). EURIBOR-ul este negativ pe toată linia! Valoarea sa este situată între -0,364(1M) și -0,051(12M). LIBOR-ul variază între 0,465%(1M) și 1,23%(12M). Ce înseamnă aceasta? Marje mai mari la credite. Cu dobânzi de referință atât de anemice, băncile sunt încurajate să fixeze marje mai mari la creditele acordate. Acum, o marjă de 5% la un ROBOR la 6 luni poate părea mică deoarece înseamnă o dobândă de 5,8% la lei. La EURO, o marjă similară ar însemna o dobândă de 4,821%. Poate părea puțin, dar creditele imobiliare sunt credite pe termen lung. Aceasta este probabil cea mai mică dobândă pe care-o vei vedea pe întreaga derulare a creditului. Crezi că vei face față creșterii indicilor de referință? Fă-ți calculele și pentru dobânzi de referință mai mari cu 10 puncte. Asta, raportat la exemplul anterior ar însemna o dobândă la lei de 15,8%, iar la EURO de 14,821% le faci față???

5. Evenimente imobiliare neluate în seamă

Legea dării în plată a afectat piața imobiliară, chiar dacă invizibil pe moment. Următorul element previzibil este stoparea programului „Prima Casă”. Ce înseamnă acestea? În mare, pot da semnalul ieftinirilor imobilelor. Cumpărând acum s-ar putea să iei la un preț mai mare.

 

Acestea sunt semnalele pe care am vrut să ți le arăt. Ține cont de ele dacă vrei să-ți cumperi un imobil. Sunt foarte importante deoarece te pot afecta pe termen lung. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *