investiția în fonduri

Fondurile de investiții – ghid complet

Fondurile de investiții reprezintă, în general, prima formă de „independență” a celui care vrea să treacă de la economisire la investiții. Știu că e o definiție nestandard, dar așa stau lucrurile. Cei care vor să migreze spre diversificarea investițiilor preferă să o facă, în prima fază, în zona fondurilor. Motivele sunt multiple: accesibilitatea, riscuri ceva mai scăzute, managementul profesionist, funcționare aproape similară cu a depozitelor s.a.m.d.

Un fond de investiții este un organism colectiv de plasament. E ca și cum mai mulți oameni ar decide să pună bani la comun și să investească într-o anumită direcție. Activitatea lor este reglementată și supravegheată, aceasta pentru a minimiza riscurile pe care le au investitorii.

Există – după cum vom vedea în continuare – o groază de opțiuni asociate fondurilor de investiții. Cunoaștere acestora îți permite să-ți alegi un fond cât mai apropiat de personalitatea ta sau de modul în care vrei să-ți canalizezi investiția. Așadar, hai să lăsăm vorbăria și să trecem la treabă!

1. Fond închis sau deschis?

Un fond deschis de investiții îți permite să achiziționezi și să  răscumperi oricând unitățile de fond. Un fond închis nu are această obligație.

Cu toate că fondurile deschise de investiții permit răscumpărările oricând, s-ar putea să nu-ți convină s-o faci prea repede. Unele fonduri impun participanților plata unui comision mărit dacă-și retrag banii înaintea unui termen. Pentru a nu transforma investiția ta într-o ruletă, e bine să citești prospectul fondului deoarece acesta este un contract între tine și fond.

Spre deosebire de fondurile deschise de investiții, fondurile închise pot avea plasamente mult mai „exotice”. De exemplu, există fonduri imobiliare, fonduri de artă sau fonduri care investesc în antichități. Dat fiind faptul că aceste investiții necesită o anumită disciplină, este logic faptul că asemenea investiții nu pot fi gestionate de fondurile deschise care au o anumită volatilitate. Însă, nu trebuie ignorat faptul că, pe termen lung, fondurile închise pot prezenta randamente la care fondurile deschise nici măcar nu pot visa.

2. Ce tip de fond aleg?

Aici este cea mai mare discuție deoarece în funcție de tipul fondului poți estima riscul căruia te expui. Această clasificare se face pe baza plasamentelor efectuate de fond. Există 4 tipuri de fonduri, după cum urmează:

a. Fondurile monetare

Sunt fondurile cel mai puțin riscante deoarece își plasează peste 90% din bani în instrumente monetare: conturi de disponibil, depozite, titluri de stat s.a.m.d. Mai pe scurt spus, fac aproximativ același lucru pe care-l faci tu când economisești. Cu toate că le-ai putea considera inutile, trebuie să știi că acestea au avantajele lor. În primul rând oferă lichiditate similară unui cont curent, în timp ce bonificațiile sunt similare unui depozit. Nu în ultimul rând, datorită sumelor mari manipulate, fondurile pot obține dobânzi mai mari decât cele pe care le-ai obține tu.

b. Fondurile de obligațiuni

Investesc cu preponderență în instrumente cu venituri fix: obligațiuni corporative, municipale, de stat sau alte tipuri de instrumente financiare cu venit fix. Oferă randamente mai bune decât fondurile monetare, dar vin la pachet cu un risc ceva mai ridicat.

Teoretic ai obține randamente mai bune dacă ai investi individual în obligațiuni, însă, în cazul fondurilor mai intervine ceva: investiția se face în mai multe tipuri de obligațiuni, astfel încât riscul general este unul scăzut.

c. Fondurile de acțiuni

Sunt cele mai riscante fonduri deoarece investesc cea mai mare parte a activelor în acțiuni. Nu e totuși un lucru care ar trebui să te sperie. „Cine nu riscă nu poate câștiga” – spunea Napoleon. Ai înțeles care-i ideea: aceste fonduri pot aduce randamente spectaculoase. Recomandarea pe care ți-o dau în ceea ce privește aceste fonduri este aceea de a te comporta cu mult calm. Nu te repezi să vinzi atunci când vezi că unitatea de fond scade. Fluctuațiile sunt normale și întotdeauna câștigă cei care au răbdare.

d. Fondurile mixte

Acestea încearcă să ofere riscul fondurilor monetare sau de obligațiuni cu randamentul fondurilor de acțiuni. De aceea activele sunt plasate atât în acțiuni cât și în instrumente financiare cu venit fix. Așa cum probabil ai intuit, riscul acestor fonduri este cu atât mai mare cu cât procentul investiției în acțiuni este mai mare. Avem așadar:

  • Fonduri defensive – cele care plasează maxim 35% din activ în piața de capital
  • Fonduri echilibrate – cele care plasează pe piața de capital între 35% și 65%
  • Fonduri dinamice – cele care plasează peste 65% din activ în piața de capital
  • Fonduri flexibile – investesc într-un mix de instrumente însă tipul investiției nu este limitat, ci se află la latitudinea administratorului de fond care, în funcție de contextul pieței poate sau nu să folosească un anumit instrument. Spre exemplu, un asemenea fond, în perioadele în care contextul bursier nu e foarte bun își reorientează investițiile către instrumente financiare, iar când piața bursieră își reia creșterea abandonează instrumentele financiare în favoarea titlurilor cotate.

Cu acestea am finalizat subiectul fondurilor. Într-un episod viitor îți voi prezenta câteva strategii de investiții în fonduri. Până atunci însă, îți urez succes și, desigur, dacă ai întrebări, te invit să folosești sistemul de comentarii. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *