apa, sanatate, economisire

Elimină rapid un cost inutil și un pericol pentru sănătatea ta

Suntem cu toții atenți la sănătate și, de aceea, preferăm să plătim mai mult acum pentru a evita boli în viitor. Este o abordare cât se poate de corectă. În general e bine să faci orice pentru a evita să fii bolnav. Nu cred că e cineva care poate contesta acest lucru. Sunt însă elemente controversate. Spre exemplu cum abordezi problema atunci când unii spun într-un fel, iar alții în alt fel? Ce faci atunci când o parte a „specialiștilor” spune că e bine ceva, iar altă parte a acelorași „specialiști” susține contrariul?

Azi o să mă ocup de un asemenea subiect: apa. Eu unul efectiv nu știu ce să mai cred. Dacă te iei după susținătorii apei îmbuteliate îmi rezultă că prin țevile noastre de apă circulă otravă lichidă, care n-ar fi bine să fie folosită la absolut nimic. Dacă asculți adversarii apei îmbuteliate afli că și aceasta are dezavantajele ei, cea mai mare problemă fiind formaldehida. N-ai aflat până acum acest mic amănunt? Ei bine, află că plasticul(din care sunt făcute sticlele în care e îmbuteliată apa) eliberează formaldehidă, substanță care este cancerigenă. Cu cât apa stă mai mult în sticlă sau cu cât sticla stă mai mult la căldură, cu atât îngurgitezi mai multă formaldehidă. Asta înseamnă că, indiferent cât de pură e apa pe care o cumperi, în paharul tău ajunge cu probleme.

Și nu numai gradul de toxicitate e o problemă. Mai e și prețul. O sticlă de doi litri costă aproximativ doi lei. Rezultă că apa pentru o persoană te costă 60 lei/lună, adică aproximativ 720 lei/an. Astfel, într-o familie cu trei persoane se cam fac „apă” 2160 lei/an. Nu-i cam mult? La urma urmei apa asta e și ea luată direct dintr-un izvor, n-o face nimeni.

Aici începe dilema: ce să faci? Să bei „bomba” de la chiuvetă sau „bombița” de la sticlă care, în plus, mai vine și la prețuri piperate? Chiar așa: ce să faci? Este una dintre dilemele omului civilizat, dilemă care, în plus, mai conduce și la costuri piperate. Există numeroase teste care demonstrează că, în multe cazuri, apa care curge la chiuvetă este superioară –  din punct de vedere calitativ – apei îmbuteliate. Însă nu trebuie să ignorăm argumentele celeilalte tabere. Chiar dacă e curată, apa de la chiuvetă este tratată cu clor pentru a se asigura distrugerea bacteriilor. Și iată-ne din nou reveniți la dilema anterior expusă.

Desigur, o soluție ar fi să-ți faci un puț în mijlocul orașului. Ar fi, probabil, „alternativa naturală”. Dacă locuiești la casă e cât de cât realizabilă, cu toate că nici aceasta nu e foarte simplă. Solul orașelor este poluat astfel încât, pentru a avea o apă de calitate trebuie să forezi la adâncimi foarte mari, costul sărind uneori de 10.000 EUR! Apoi trebuie să duci apa la analiză pentru a vedea dacă e bună de consum. Îți dai seama ce dezamăgire să afli după de ai dat o poală de bani că „ai descoperit” apă toxică? Probabilitatea e mică, dar există. Dacă însă stai la bloc, adio fântână în curte!

Și-atunci ce faci? Ei bine, există o soluție mai simplă, ieftină și aplicabilă tuturor: filtrarea apei casnice. Nu vorbesc de ceva artizanal, ci de echipamente profesioniste, testate și certificate. Un filtru de apă casnică poate filtra până la 10.000 litri de apă, asigurându-ți apă pură la cel mai bun preț. Costurile unui asemenea echipament sunt infime în comparație cu alternativa reprezentată de achiziționarea apei îmbuteliate. Un echipament simplu de filtrare costă aproximativ 100 lei, iar unul complex ajunge pe la 500 lei. Filtrele propriu-zise se schimbă la 6 -12 luni, în funcție de utilizarea echipamentului. Costul de schimbare a filtrelor este și el redus(50-200 lei).

Utilizând un filtru de apă ai siguranța unei ape proaspete, aproape ca cea de izvor. În plus faci o economie substanțială prin renunțarea la achiziția apei îmbuteliate. Simplu și eficient!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *