hoți de buzunar

Un hoț de bani de pe card pe care nu l-ai cunoscut încă

Lucrul cu mijloacele moderne de plată atrage după sine mici țepe care, pe parcurs, se dovedesc a fi mari. Pe câteva, precum comisionul de administrare a contului(cardului) probabil le știi. Există însă un bandit discret care-ți ronțăie banii într-un mod inteligent mascat, astfel încât nici nu simți. Pur și simplu banii-ți dispar din cont fără a ți se semnaliza nimic suspect în extras. Crezi că nu-i posibil așa ceva? Citește în continuare!

Primul scenariu e unul simplu. Mă aflu în concediu undeva în afara țării. Intru într-un magazin și mă apuc de cumpărături. De plătit plătesc ca omul modern, cu cardul. Vânzătorul introduce cardul în POS și mă-ntreabă: „doriți să faceți tranzacția în lei sau în X”, unde X este valuta țării în care te afli. „În lei”, răspund știind bine că am cardul în lei. „Vă costă Y lei. Introduceți PIN-ul”. Și gata, sesiunea mea de shopping a luat sfârșit simplu și rapid. Ceva în neregulă? Nu, absolut nimic. Doar am plătit de mii de ori cu cardul și n-au fost probleme.

amznScenariul nr. 2 e și mai comun. Găsesc o carte pe Amazon. Mă costă 27,5$ și 7,95$ poșta. Rezultă un total de 35,45$. OK, asta e. Vreau să-mi iau cartea pentru că n-o găsesc în România. Dau „Checkout” și-n două click-uri ajung la finalizare. Mi se afișează prețul final: 150,42 RON. Nu-mi mai rămâne decât să plătesc și să aștept nerăbdător sosirea coletului. E ceva suspect la mijloc? Absolut nimic.

Ei bine, în ambele cazuri am luat țeapă. Am fost furat pe față și nu mi-am dat seama. Și, pentru și mai mult suspans, o să-ți spun că sunt șanse mari să nu realizez cum am fost furat. Nu voi vedea absolut nimic în extrasul de cont. Și totuși, cum am fost furat? Ei bine, în cel mai banal mod posibil.

Începând de ceva vreme, VISA și Mastercard au introdus un nou serviciu al cărui nume este Dynamic Currency Conversion. Ce se ascunde în spatele său? Posibilitatea comerciantului de a-ți face direct schimbul valutar. Pentru tine nu e aparent nicio diferență. Indiferent dacă alegi să plătești în valută sau în lei, în contul tău de card tranzacția se va înregistra tot în lei. Diferența însă apare la cursul de schimb.

Dacă te uiți cu atenție la imaginea alăturată vei observa că, sub butonul „Place your order in RON” se specifică faptul că „Amazon Currency Converter is enable”. Ceva mai jos ți se dă și cursul de schimb: 4,2395843612 lei pentru un dolar. Foarte profesionist. Între atâtea cifre nici nu te mai descurci. E un mic amănunt însă: mie banca îmi face schimbul la cursul BNR. Care curs, la data acestui articol este de 4,0040 lei pentru un dolar! Adică o diferență nefavorabilă de 0,235584361 lei! Asta înseamnă că pentru ceea ce am cumpărat plătesc cu aproximativ 6% mai mult! Realizezi? Dintr-un foc mi-au zburat 6% fără ca eu să simt nimic. Și asta pentru că n-am stat să judec faptul că suma finală de 150,42 RON este una umflată!

Exemplul însă se referă la Amazon. Întrucât operatorul DCC e liber să-și facă ce curs dorește, te poți aștepta la cursuri de schimb de-a dreptul nesimțite. Pentru tine e destul de greu ca, în fața comerciantului, să realizezi valoarea în lei. Mai ales dacă ești într-o țară cu o monedă care nu este cotată direct în raport cu leul. Și uite-așa, dintr-un foc, ajungi să pierzi aiurea o groază de bani.

OK, după ce-am aflat mecanismul să vedem cum poate fi combătut acest mecanism. Simplu! Când te-ntreabă comerciantul dacă vrei să-ți facă tranzacția în lei îl refuzi. Faci tranzacția în valuta țării în care te afli. Dacă e vorba de un comerciant online, precum Amazon-ul din exemplul anterior, alegi valuta magazinului. La Amazon trebuie să modifici valuta prin selectarea opțiunii „Select payment currency” și apoi alegerea ca monedă de plată a dolarului(USD). Și uite-așa ajungi să plătești prețul corect.

Pe măsură ce mijloacele de plată devin tot mai sofisticate, aceste mici artificii cărora nu li se dă atenție îți fură efectiv banii din cont. Astfel încât, recomandarea mea este aceea de a acorda o atenție maximă fiecărui detaliu. Numai așa vei putea evita să devii „carne de tun” pentru șmecheri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *