tăiere cheltuieli

Cum să tai cheltuielile fără să faci sacrificii?

În privința stilului de viață pe care-l promovez, sunt mulți cei care mă acuză că nu fac altceva decât să le recomand oamenilor nefericirea. Ce modalitate de viață este aceea în care nu faci altceva decât să tai cheltuieli și să economisești mereu? Unde mai sunt micile plăceri ale vieții dacă tot ceea ce facem este ghidat doar de grija pentru bani?

Cum eu unul nu mă simt nicidecum nefericit, sunt nevoit să-mi apăr punctul de vedere. Și-atunci hai să privim lucrurile și din punctul meu de vedere. Astfel încât îi întreb deseori pe interlocutorii mei câteva lucruri simple. Spre exemplu: ce viață e aceea în care te târâi de la un salariu la altul, rămânând fără bani după una sau două săptămâni de la salariu? Ce viață e aceea în care conștientizezi că dacă te dau afară de la serviciu faci foamea întrucât n-ai niciun ban pus de-o parte? Ce viață e aceea în care copilul te roagă zi de zi să-i iei o anumită jucărie și tu nu-i poți satisface această dorință – poate justificată – din cauză că n-ai bani? Și acestea sunt doar aspectele soft. Nu m-apuc să enumăr adevăratele probleme pe care le au unii: datorii prea mari la bănci, executări silite, lipsuri materiale majore s.a.m.d.

În general, cei care mă critică o fac pentru că se sperie de modul în care promovez reducerea cheltuielilor. Mulți cred că, dacă-și limitează cheltuielile, nu vor mai avea parte de nicio plăcere în viață. Și culmea e că lucrurile stau tocmai invers! Statisticile arată că o cantitate importantă din banii pe care-i ai se duce pe cheltuieli inutile. Chestii pe care le faci mecanic și la care poți renunța cu ușurință. Dar, pentru a nu pierde timpul cu discuții inutile, o să-ți arăt câteva moduri în care poți tăie din cheltuieli fără a suferi.

Una dintre pasiunile mele este cititul. Îmi place să-mi petrec vremea citind, să fiu la curent cu ce mai apare nou, să discut cu prietenii pe marginea lecturii fiecăruia. Așa cum bănuiești, pasiunea mea se traduce într-o groază de bani cheltuiți pe cărți. Când mă aflu în librărie, pur și simplu, nu mă pot abține să nu plec de-acolo cu două-trei cărți. M-am hotărât să renunț la acest obicei în momentul în care am constatat că biblioteca mea geme sub presiunea cărților … pe care nu le-am citit. Mai mult, la un moment-dat când m-am hotărât să-mi fac ordine în cărți am constatat că am o groază de cărți proaste, pe care le-am cumpărat aiurea, doar sub impulsul de moment din librărie. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să nu mai cumpăr nicio carte până când nu citesc tot ceea ce era necitit în bibliotecă. Apoi, pentru că ața mă tot trăgea spre librărie, mi-am făcut o altă strategie. Imediat ce vedeam în librărie o carte care m-ar fi putut interesa, mergeam la bibliotecă și o împrumutam. Astfel, îmi satisfăceam dorința de a citi o anumită carte, practic pe gratis. Dacă în urma lecturii consideram că respectiva carte merită păstrată căutam să o cumpăr, dar în momentul în care o găseam la un discount semnificativ. Astfel am ajuns să-mi satisfac și plăcerea de a citi fără a mai cheltui inutil.

Tot în perioada în care-mi cumpăram în disperare cărți, mai aveam și o altă manie: DVD-urile. La fel ca și în cazul cărților am strâns un munte de DVD-uri. Au costat o groază de bani, iar acum sunt simple obiecte pe care se pune praful. Dacă în acea perioadă, în loc să cumpăr în disperare DVD-uri, aș fi închiriat filmele, m-ar fi costat de câteva zeci de ori mai puțin. Cu același rezultat.

Mai vrei exemple? Mai am! Obișnuiam în trecut să-mi petrec o groază de timp prin restaurante. În principal mâncam atunci când aveam pauza de masă, însă, treptat, am început să-mi găsesc o pasiune în a căuta să descopăr meniuri și „stabilimente” noi. Astfel am intrat într-un automatism. Pur și simplu aveam impresia că e de neconceput să treacă o zi în care să nu mănânc într-un restaurant. O necesitate – masa din pauză – se transformase într-un tabiet costisitor. E simplu de-nțeles cam câți bani se duceau aiurea, doar din cauza unei obișnuințe. De data aceasta, făcându-mi calculele am tăiat în carne vie cheltuielile. Am suferit vreo câteva zile, dar am conștientizat că e aiurea să arunc o căruță timp și bani. După câteva zile, mania mi-a trecut. Ceea ce s-a petrecut după această experiență a fost extrem de interesant. Știindu-mă expert, mai mulți prieteni m-au rugat să rezerv câteva mese într-un restaurant pentru a ne întâlni acolo. Mi-am rememorat toate experiențele și meniurile pe care le încercasem și am ales unul dintre restaurantele la care mă simțisem cel mai bine. Trecuse aproape o lună de când nu mai fusesem într-un restaurant. De data aceasta mergeam seara, avem o groază de timp la dispoziție, ne mai fiind presat de „pauza de-o oră”. Experiența a fost excepțională. Fără a mai fi constrâns de pauză, experiența a fost una magnifică. M-am întrebat atunci dacă m-aș mai fi simțit la fel de bine în condițiile în care în ultimele 3-4 zile mi-aș fi luat prânzul acolo pe fugă. Cu siguranță nu!

Și, în final, o să-ți mai dau un exemplu: cheltuielile din supermarket. Nu știu cum e la alții, dar de fiecare dată când mă duceam la cumpărături, mă întorceam cu portbagajul plin și cu portofelul gol. Acasă, după 1-2 zile, constatam că nu m ai am zahăr, mălai, sare, ulei s.a.m.d. Aceasta se transforma într-o nouă incursiune la cumpărături care se termina cu noi portbagaje pline și portofele golite. Înțelegi capcana în care picasem? Mergeam după sare și mă întorceam cu trei plase de produse inutile. Ce se întâmpla cred că experimentat și tu: alimente care în final trebuiau aruncate din cauză că expiraseră și o groază de inutilități care-mi umplu casa. Soluția acestei risipe a fost cât se poate de simplă: nicio incursiune la cumpărături fără o listă strictă de produse care trebuie cumpărate. Limitându-mă doar la cumpărarea produselor de pe listă am constatat cum am cheltuit la cumpărături mai puțin de jumătate față de luna anterioară. Am suferit cu ceva? Deloc! În plus, având o listă, navigarea printre rafturi se face mult mai eficient și nici nu mai pierzi timpul cu chestii de genul „să văd ce-au și aici că poate am nevoie de ceva”.

Ceea ce vreau să-ți demonstrez este că, în realitate, reducerea cheltuielilor nu este „un coșmar”, „o renunțare la viață” sau mai știu eu ce altceva. Este pur și simplu o optimizare care-ți permite să poți pune bani de-o parte, pentru zile negre. N-ai nevoie să faci mare efort. Doar puțină atenție și, în câteva luni, vei constata cu surprindere ce stil de viață risipitor ai lăsat în urmă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *