bani, venituri, salarii

Știi să-ți evaluezi corect venitul?

Cu toate că pare o întrebare prostească, vei vedea că nu e așa. Înainte de a trece mai departe, îți voi preciza că în titlu m-am referit la venit, ceea ce este diferit de salariu! Noțiunea de salariu este valabilă pentru cei care sunt angajați și se referă strict la ceea ce câștigă din munca lor ca angajați. Venitul în schimb reprezintă atât salariul cât și alte surse proprii de câștig(chirii, etc.).  Metoda de evaluare pe care ți-o propun mai jos se aplică tuturor, indiferent dacă au sau nu un salariu. Este un instrument simplu și eficient care-ți spune pe unde te afli la momentul actual.

Să începem așadar cu începutul. Vom lua ca exemplu un caz, pentru unii, fericit: o persoană care câștigă din salariu 4.000 lei/lună și care nu mai are alte surse de venit. Înmulțind cu 12 obținem venitul anual al acestei persoane: 48.000 lei. Cunoscutul antreprenor și autor de succes Timothy Ferriss denumește acest tip de venit venitul absolut. Cu alte cuvinte, venitul absolut este ceea ce reușești să câștigi într-un an. Simplu, nu-i așa?

Acum să începem să facem o comparație. Individul din exemplul anterior – căruia îi vom spune de-acum înainte A – câștigă 48.000 lei. Introducem în ecuație un alt individ – să-i spunem B – care are un venit absolut de 40.000 lei. Întrebarea pe care ți-o adresez acum te va surprinde: care dintre cei doi e mai bogat? Fără doar și poate îmi vei răspunde că A. Poate fi corect sau greșit. Și spun aceasta pentru că nu ai ținut cont de toate variabilele.

Hai să introducem acum în ecuație și câteva variabile noi. Presupunem că A lucrează 8 ore pe zi, în timp ce B lucrează doar 4 ore pe zi. Acum cine-i mai bogat? Privind la cifre din noua perspectivă putem observa că B lucrează jumătate din timpul lui A, dar câștigă 83.33% din veniturile lui A. În aceste condiții e clar că B este mult mai câștigat.

Să ne întoarcem la datele inițiale. Deci A câștigă 4.000 lei/lună. Grosso modo o lună are între 20 și 22 de zile lucrătoare. Vom considera media de 21, cu toate că nu suntem foarte riguroși. Dacă A lucrează 8 ore pe zi, înseamnă că el lucrează lunar un total de 21 * 8 = 168 ore. Ceea ce însemnă că venitul pe oră de muncă al lui A este de 4000 / 168 = 23,81 lei/oră. Acestui venit îi vom spune venitul relativ, adică ceea ce reușești să câștigi într-o oră de muncă. Refăcând calculele putem lesne constata că, spre deosebire de A care are un venit relativ de 23,81 lei, B are un venit relativ de 39,68 lei.

Trebuie să înțelegi că cel mai important element de care trebuie să ții cont este venitul relativ. La acest tip de venit va trebui să te raportezi de azi înainte deoarece el este mult mai sugestiv, mai apropiat de tine. Ținta ta trebuie să fie aceea de a-ți crește venitul relativ. Aceasta pentru că vrei și trebuie să câștigi mai mulți bani lucrând cât mai puțin.

Sper că ai înțeles această metodă simplă. Tot ce ți-a rămas este să o pui în aplicare: calculează-ți venitul relativ și începe chiar de azi să faci ceva pentru a-l crește! Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *