sănătate, viață sănătoasă

Cum să nu te joci aiurea cu banii și cu sănătatea ta!

„Hai noroc și sănătate/că-i mai bună decât toate” – spune o vorbă populară de prin sudul țării. Dacă ar fi să căutăm prin înțelepciunea populară am găsi o groază de vorbe și proverbe referitoare la acest subiect. Iar lucrurile nu stau astfel doar la noi, ci peste tot în lume. Nu există zonă pe acest pământ în care omul să nu fie preocupat de sănătatea sa.

Aceasta este partea pozitivă a subiectului de față. Însă, în societatea actuală, de fiecare dată când cineva caută un anumit drum, aproape instantaneu apar „neguțătorii de nimicuri” gata să-i vândă orice și să-l deraieze astfel de la drumul ales. Fiind vorba despre sănătate, după cum vei constata în continuare, lucrurile arată de-a dreptul mizerabil.

Imaginează-ți o industrie care are cele mai înalte rate de profit și care nu este străină de despăgubirile de milioane de dolari pentru malpraxis”. Așa îți începeau ci de la BBC în urmă cu doi ani un reportaj în care dezvăluiau practicile nu tocmai ortodoxe ale industriei farmaceutice. Profiturile marilor companii producătoare de medicamente au ajuns scandalos de mari, iar pentru asta, de cele mai multe ori, vinovatul ești chiar tu. Știu că sună ciudat, dar acesta este crudul adevăr.

Dorința noastră de a fi sănătoși este speculată teribil de aceste companii. Campaniile publicitare deșănțate pentru tot felul de medicamente inutile, invazia de false informații medicale, „sfaturile binevoitoare” oferite de hârșiții agenți de vânzări, toate acestea complotează la buzunarul tău. O fac fără milă, după mai multe strategii de afaceri extrem de abil gândite. Acestea sunt componente ale uneia dintre categoriile de mai jos:

 1. Faci campanii despre boli „la modă” și vinzi medicație „preventivă”
 2. Inventezi o boală și-apoi vinzi remediul
 3. Găsești un remediu al unei boli și-l vinzi la prețuri obscen de mari.

Chiar dacă ultima componentă ar trebui să constituie modelul de afaceri al industriei(în special partea de cercetare-dezvoltare) trebuie să conștientizezi cu surprindere că, în realitate, grosul veniturilor acestor companii este asigurat de primele două componente care sunt scandalos de imorale. Și, pentru a înțelege că nu bat câmpii, o să-ți dau câteva exemple pentru fiecare în parte.

1. Falsele metode de prevenție

Istoria isteriei medicamentelor pentru oamenii sănătoși începe în urmă cu 30 de ani atunci când, Henry Gadsden – fostul manager al colosului farmaceutic Merck – declara revistei Fortune că este dezamăgit de faptul că „uriașul potențial al companiei pe care o condusese se adresează doar bolnavilor”. La fel de halucinant, acesta continua spunând că „Merck ar trebui să fie un fel de Writley”, să preia modelul de afaceri al vânzătorului de gumă și să vândă tuturor. Iată că în mai puțin de 3 decenii, marea dorință a lui Merck s-a îndeplinit. Hai să vedem cum!

Așa e că, din când în când, este bine să mai iei câte-o vitamină pentru a preveni bolile? Ai idee cât de mult s-au chinuit să-ți spele creierul astfel încât să crezi această aberație? La urma urmei cu ce-ți poate face rău o vitamină? Ei bine, stai pe scaun ca să nu cazi.

Dintr-o meta-analiză publicată de către cercetătorii europeni rezultă alb pe negru că absolut toate prescripțiile de vitamina D3 nu aduc niciun beneficiu sănătății! Sunt peste 450 de lucrări științifice care, toate converg către aceeași concluzie. Dar de ce e atât de importantă această descoperire? Suplimentele de vitamina D sunt recomandate de medici încă din prima copilărie. Ai idee că bebelușilor li se prescrie total aiurea Vigantol? Acesta este un edicament conținând vitamina D3 și menit combaterii … rahitismului. Care sunt ratele de rahitism în România? Ai ghicit, aproape zero. Și, cu toate acestea, medicii prescriu în continuare acestă vitamină. Și nu doar copiilor!

Partea proastă este că administrarea haotică de vitamine și antioxidanți „pentru prevenție”, de fapt crește riscul îmbolnăvirii de cancer sau alte boli grave. N-o spun eu, ci un studiu desfășurat pe termen de peste 20 de ani în urma căruia s-a constata că persoanele care consumă suplimente cu vitamine mai degrabă cresc riscul de îmbolnăvire de cancer. Șocant, nu-i așa? Există chiar și rezultate ale altor studii care converg către cele ale studiului amintit. Spre exemplu, în 2006 s-a descoperit că suplimentele cu acid folic cresc riscul de cancer mamar cu 20%! Într-un alt studiu se demonstrează că suplimentele cu vitamina E dublează riscul cancerului de prostată la bărbați, în timp ce la femei cresc cu 20% riscul de cancer mamar. Având aceste rezultate în fața ochilor mai ai tentația să crezi că „vitaminele și suplimentele alimentare sunt nevinovate”?

2. Boli inventate pentru remedii descoperite în pleaznă

Iată-ne ajunși la cea de-a doua sursă de profit a industriei farmaceutice: inventarea bolilor. Prima chestiune care-mi vine în minte este ceea ce am putea numi „frauda colesterolului”. Până prin anii 80, colesterolul nu constituia o problemă de luat în calcul. Nivelul normal al colesterolului era considerat – peste tot în lume – 280 mg/100 ml de sânge. Depășirea acestui nivel impunea schimbarea regimului de viață al pacientului(dietă), iar valorile de peste 300 erau considerate grave. Pe vremea aceea, singurul medicament pentru scăderea colesterolului era acidul nicotinic, dar care avea două mari probleme: reacții adverse importante și preț suspect de mic pentru apetitul mahărilor din industrie. Descoperirea unor medicamente cu mai puține reacții adverse au stârnit în anii 90 isteria colesterolului. În mod suspect, Organizația Mondială a Sănătății a scăzut nivelul recomandat al colesterolului la … 200 mg/100 ml de sânge!!! Practic, din condei, prin scăderea cu aproape 1/3 a nivelului normal al colesterolului, OMS a „format” o piață de sute de milioane de așa-ziși bolnavi. O piață numai bună pentru cei care au introdus pe piață medicamentul-minune de reducere a colesterolului care, în afara faptului că era scump în draci, mai dădea și dependență.

Am insistat asupra „poveștii” cu colesterolul deoarece mi se pare o modalitate cât se poate de elocventă asupra modului în care funcționează mafia farmaceutică. Dacă-ți imaginezi că asta e tot, te înșeli. În cartea apărută în 2005, Selling Sickness. How Drug Companies Are Turning Us All Into Patients, Alain Cassels (cercetător la Universitatea Victoria din Canada) şi Ray Moynihan (jurnalist specializat în Sănătate) dezvăluie o groază de metode scandaloase practicate de companiile farmaceutice pentru a ne „îmbolnăvi”. Spre exemplu avem boala numită „anxietate socială”. Dacă un doctor îți pune acest diagnostic, automat te gândești că trebuie să te tratezi, nu-i așa? Ei bine „anxietatea socială” este denumirea dată de „băieții de la marketing” … timidității. Și asta pentru a putea să de burdușească cu antidepresive! Pre-hipertensiunea arterială este o boală inexistentă de care se tratează peste 4 milioane de francezi cu tratamente despre care toată lumea știe că … nu fac nimic. Perimenopauza este o altă „boală” inventată deoarece, în realitate este vorba despre … perioada de dinainte de inventarea menopauzei. Într-un alt bestseller, Die Krankheitserfinder(Inventatorii de boli), biochimistul german Jörg Blech vorbește despre strategia numită „farmacoterapia fricii” și despre „disease mongering” sau comerțul cu boli. Trist este că, în toată această suveică sunt atrași doctorii care încalcă flagrant Jurământul lui Hipocrate. Ce altceva putem considera inventarea oficială de boli, susținută prin lucrări șttiințifice? Un alt exemplu relevant este DSM(prescurtarea de la  Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder), biblia psihiatrilor americani, manualul după care imensa armată a psihiatrilor stabilesc încadrarea unui individ. Hai să-ți arăt câteva „boli” pe care, conform acestei lucrări, le poți avea(altele decât „anxietatea socială” despre care deja ți-am povestit):

 • traumatismul biletului necâștigător” este fix stresul pe care-l are cel care joacă la loto
 • senescența, sau absolut normala îmbătrânire a devenit „insuficiența circulatorie cerebrală
 • chiar și regurgitarea bebelușilor este considerată boală și se numește „reflux esofagian patologic
 • deficiența motivațională” este … lenea
 • sindromul picioarelor care nu stau locului”, da, ai auzit bine!, este o o necunoscută disfuncție sexuală feminină
 • shopping-ul dezinhibat este încadrat ca boală și există medicamente care te pot vindeca!
 • sindromul frigiderului” este „boala” de care cică suferă cei care stau mult timp în fața frigiderului deschis!
 • există chiar și „dereglarea de semafor”, adică „boala” celor care, în așteptarea culorii verzi a semaforului, avansează lent!!!

Conform unei anchete din 2007 efectuată de Lisa Cosgrove – cercetător la University of Masachussets Boston, mai mult de jumătate dintre cercetătorii care au elaborat DSM 4 au fost plătiți de firmele farmaceutice, introducând astfel boli inexistente pentru care firmele respective aveau pregătite linii de produse!

3. Remedii vândute la prețuri obscene

Modul de funcționare al industriei farmaceutice este aparent OK. În momentul în care descoperi un remediu, îl patentezi și, timp de 10 ani, numai tu poți vinde respectivul remediu. Este o modalitate de a „premia” și impulsiona dezvoltarea cercetării în domeniu. După 10 ani, remediul descoperit de tine devine medicament generic și absolut toată lumea îl poate produce fără nicio restricție. Ce faci însă în momentul în care acest sistem conduce la abuzuri inimaginabile. Spre exemplu, tratamentul pentru hepatita C costă 50 000 EUR. Un alt tratament de ultimă generație, de data aceasta pentru cancer, costă nici mai mult nici mai puțin decât 1 milion EUR. Dincolo de justificările celor din industrie, aceste prețuri au ceva obscen în ele. Nu poți întinde într-atât coarda, mai ales în condițiile în care, în realitate, oricare dintre tratamentele minune are costuri de producție de … câțiva dolari!

De departe cea mai scandaloasă întâmplare s-a petrecut în urmă cu un an. Martin Shkreli fondatorul companiei Turing Pharmaceuticals a cumpărat patentul medicamentului Daraprim, unul folosit intens în tratamentul SIDA și al Cancerului. Până când Turing Pharmaceuticals a cumpărat respectivul patent, prețul unei pastile de Daraprim era de 13.5 $, iar după aceea prețul său a crescut la … 750$, adică de 55 de ori mai mult! Un calcul făcut „la rece” Shkreli spune că, în cei trei ani care i-au mai rămas până la pierderea patentului, produsul deținut de el îi va produce peste 375.000.000 $ ceea ce, raportat la investiția de 55.000.000 $ reprezintă un profit extrem de frumos. Interesant!

OK, acestea au fost cele trei puncte pe care doream să ți le aduc în atenție. Ăsta e mediul în care ne mișcăm. Din păcate, în tot acest mediu, ai infinit mai mulți dușmani decât prieteni. Dacă faci parte dintre cititorii vechi ai acestui blog, atunci știi probabil că aici mai degrabă găsim soluții decât să introducem cititorului dileme suplimentare. Astfel încât, întrebarea stringentă care-ți vine e una singură: CE-I DE FĂCUT??? Într-adevăr, ce e de făcut?

Sper că ai înțeles până acum că a cheltui mai mulți bani pe sănătatea ta înseamnă, de multe ori, să te condamni singur la moarte. Să te înscrii singur pe lunga listă a celor care s-au îmbolnăvit și care umplu până la refuz spitalele noastre. Așadar, ce-i de făcut? Personal, găsesc potrivite și-ți recomand următoarele strategii de bun simț:

1. Sănătatea este normalitatea, boala e excepția!

În afara celor mai puțin norocoși, care suferă de boli cronice, pentru toată lumea sănătatea e normalitatea. Nu te simți vinovat pentru că ai parte de sănătate! Așa e normal!

2. Dacă nu ești bolnav nu lua nimic!

E simplu: așa cum atunci când nu ți-e foame nu mănânci, la fel e și cu boala: nu ești bolnav nu lua nimic. Indiferent de recomandările care ți se fac, când ai parte de sănătate, comportă-te ca un om sănătos!

3. Prevenția constă în stilul de viață nu în medicamentele pe care le iei.

Dacă vrei să-ți menții cât mai mult timp sănătatea, adoptă un stil de viață sănătos, nu lua pastile! Ce-nseamnă stil de viață sănătos? Sunt câteva lucruri de bun simț al căror numitor comun este moderația. Învață să faci tot ceea ce ține de tine cu moderație. Mănâncă moderat, fă sport moderat, relaxează-te și muncește cu moderație. Învață lecția moderației chiar și atunci când te superi cu cineva, când te cerți sau te tachinezi. Este calea către succes.

Nu trebuie să ții regimuri care să conducă la înfometare, nu trebuie să consumi alimente scârboase, alge sau mai știu eu ce alte plante sau animale. În niciun caz nu trebuie să te-apuci să faci cure de usturoi astfel încât să-i sperii pe cei din jur cu duhoarea pe care o emani. Nu te lua după prostiile pe care ți le spune vreun personaj la modă. Fă absolut totul cu moderație și ai găsit calea spre cel mai sănătos stil de viață.

Și, dacă vrei un sfat practic, urmează ritmul naturii. Tradus, înseamnă să ai o alimentație adaptată sezonului. Mănâncă fructele și legumele atunci când e sezonul lor și caută să le achiziționezi de la cel care le produce.

4. Ascultă semnele corpului și acționează de la început!

O durere suspectă, o hemoragie mică, o greutate pe care n-ai mai simțit-o până acum? Toate aceste lucruri anormale care se întâmplă cu corpul tău trebuie să-ți tragă un semnal de alarmă. Încearcă să afli de la specialiști din ce cauză a apărut. Nu cere un medicament sau o rețetă. Încearcă să înțelegi care e cauza acelei dureri sau a acelei „disfuncționalități”. Abia apoi poți să decizi ce tip de tratament ți se potrivește(dacă este nevoie de tratament).

5. Nu căuta niciodată pe internet răspunsuri la problemele de sănătate!

Oricât de ușor ți s-ar părea să afli în două-trei click-uri ce se petrece n-o face! Mergi la medic, eventual fă analizele pe care ți le dă și caută împreună cu el/ea cauza. De ce să nu dai un ochi și pe internet? Simplu, din cauză că vei întâlni cel puțin una dintre următoarele categorii de personaje: șarlatani care vor să-ți vândă remedii (uneori „naturiste”) fix pentru problema ta, isterici care au tot felul de teorii aberante, oameni bolnavi de boli rare care caută alții asemeni lor și ajung să te influențeze negativ, țuțeri care vor să facă pe deștepții, s.a.m.d.

6. Nu cere sfaturi farmacistului!

Știu, pare aiurea, mai ales în contextul în care la fiecare reclamă la vreun medicament ți se repetă obsesiv „consultați medicul sau farmacistul”. Din păcate, tagma farmaciștilor este definitiv compromisă. În marea majoritate, cei din spatele ghișeului au ținte de vânzări și bonusuri în funcție de medicamentele vândute. Interesul lor e să te îndoape cu cât mai multe pastile scumpe astfel încât să-și realizeze target-ul sau să-și ia bonusul. Astfel încât, cel mai bine e să nu ceri sfaturi acolo.

7. Nu te încrede în nimeni

După cum ți-am arătat, lumea medicală este similară unei jungle în care fiecare vrea să-și ia halca din tine. Orice problemă de sănătate ai avea, încearcă să consulți mai mulți medici(dacă n-ai încredere), să-ți faci de mai multe ori aceleași analize și doar când ai siguranța că diagnosticul pus se confirmă poți lu deciziile care se impun. În niciun caz nu te pripi!

8. Alege deștept medicamentele

Într-o lume normală medicamentele ar trebui să fie accesibile tuturor. Dar noi nu suntem într-o lume normală!Așa cum ți-am spus, există două tipuri de medicamente: cele noi, protejate prin patent și cele pe care le poate produce oricine, adică așa-numitele „generice”. Ar mai fi o categorie: genericele cu multă publicitate, care ajung să coste cât un medicament. De fiecare dată când medicul îți dă rețeta, nu te uita la numele de marcă al medicamentului ci la substanța activă. Cunoscând substanța activă poți căuta un medicament generic, identic din punct de vedere al compoziției, dar care costă de câteva ori mai puțin. Iată câteva exemple de medicamente identice și diferențele colosale dintre ele:

Nurofen (44 de lei) – Ibuprofen Cipla (4.5 lei)
Panadol (77 de lei) – Paracetamol Acord (25.30 lei)
Septolete (18 lei) – Faringosept (7 lei)
Lamisil (87.90 lei) – Exifine (16.66 lei)
NoSpa (12 lei) – Spaverin ( 6.5 lei)
Zovirax (21.06 lei) – Aciclovir (5 lei)
Sumamed (38.17 lei) – Azitrox (22.13 lei)
Klacid (53.78 lei) – Klabax (32 lei)
Augmentin (15.32 lei) – Amoxacilină (6.42 lei)
Tador injectabil(30.51 de lei) – Algocalmin (5.99 lei).

Cam atât pentru azi. A fost un articol lung, dar cred că a meritat! Tratează-ți sănătatea cu seriozitate maximă și, în același timp, ai grijă de banii tăi! Succes și multă sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *