sclavie

Nu lăsa banii să-ți ghideze viața!

Scriu acest articol în urma unor discuții cu un fost coleg de ciclu primar și gimnazial. Când ne-am reîntâlnit după o groază de vreme îmi povestea cum, atunci când a intrat într-o încurcătură financiară, a ajuns să nu mai poată dormi nopțile. Între timp, ușor, ușor, lucrurile s-au pus pe făgaș și a reușit să-și revină, dar somnul pentru el a rămas un calvar. Noaptea are halucinații, se trezește agitat, speriat și, nu reușește să doarmă continuu mai multe de 30-40 de minute. Imaginează-ți cum te trezești după o noapte dormită într-un asemenea hal de fragmentare!

A încercat să-și rezolve problema apelând la psihologi sau psihiatri și a sfârșit-o cu un morman de rețete în care i se prescriau antidepresive. Norocul lui a constat în faptul că a fost destul de rațional astfel încât să nu cadă pe panta nefastă a medicamentelor. Conștientizând că nu-i fac bine, a ales „să-și poarte crucea” și să încerce să depășească treptat problemele trecutului.

Ceea ce am constat după prima discuție cu el a fost o teamă exagerată privind banii. După ce intrase în bucluc devenise hiper-atent. Păstra rezerve de bani în casă și trăia permanent cu teama că întâmplarea pe care o pățise se va repeta. I-am spus în față ceea ce constatasem, amintindu-i că nu-i normal să aibă astfel de comportamente. Toți avem probleme, dar cel mai important e să învățăm din ele ceea ce e de învățat și să mergem mai departe. Asta se numește experiență. Oricât de grea este o problemă pe care-o ai în viață trebuie să „tragi concluziile” și apoi să mergi mai departe, lăsând timpul să vindece rănile.

La două săptămâni după întâlnire, primesc un telefon de la fostul meu coleg. Mă ruga să ne întâlnim la o cafea pentru a discuta o problemă. Ne-am întâlnit și mi-a spus că luase în considerație foarte serios cele discutate cu mine. Că aveam perfectă dreptate, dar nu știe ce să facă cu banii pe care-i ține în casă. Și că, după ce a conștientizat unde e problema lui, a început să aibă nopți ceva mai liniștite. I-am amintit în treacăt despre cum îmi țin eu banii și care sunt riscurile asociate fiecărui tip de plasament.

După ceva timp ne-am reîntâlnit.  Făcuse progrese remarcabile: nu mai avea în casă decât o mică sumă „buffer”, iar banii și-i împărțise după o schemă similară celei pe care i-o recomandasem la întâlnirea anterioară. Temerile lui, cu toate că persistau, păreau a pierde teren serios. M-a întrebat ce-ar trebui să facă în continuare. Și, tot în treacăt, i-am recomandat să-și ia o pauză, să încerce un mic concediu.

După o săptămână și ceva primesc din nou un telefon de la el. Era cu totul alt om. Părea mai odihnit și mai vesel. Mi-a spus că, în urma concediului, aproape își rezolvase problema cu somnul. Și, lucrul cel mai important, își găsise o nouă pasiune – drumeția montană. Vorbea cu entuziasm despre cele câteva trasee pe care le făcuse în scurtul său concediu și despre planurile pe care le avea pentru … week-end-ul viitor! A fost pentru mine efectiv o revelație. Am văzut un om care, în decurs de câteva săptămâni s-a schimbat radical.

Dar cum oare a reușit să-și schimbe atât de radical viața posomorâtă pe care-o ducea? În primul rând conștientizând că are o problemă, încercând diverse variante și nelăsându-se învins niciodată. S-a nimerit ca eu să fiu cel care-i dă sfatul „câștigător”. Și repet asta: efectiv s-a nimerit! N-am avut niciun merit, doar probabil norocul de a vedea cum un om poate redeveni învingător.

Întâmplarea m-a făcut să conștientizez că afecțiunea de care suferea colegul meu este una reală, de care, câte puțin, suferim fiecare. În ce constă această boală? – mă veți întreba. Iar răspunsul este simplu și, în același timp, complex: în dependența de bani. Trăim într-o lume în care banul pare a fi totul. Ne-a cucerit treptat, subjugându-ne. Atunci când ajungi să gândești după logica banului ești posomorât, ți-e frică să nu-l pierzi, tremuri și el, banul, devine singurul tău scop în viață. Este însă corect? Cu siguranță, nu! Viața e făcută pentru a o trăi, nu pentru a o dedica altui scop. Atunci când lași banii să-ți ghideze viața uiți să trăiești! Reține acest mic amănunt. Banii sunt făcuți pentru a deveni ei sclavii noștri, nu pentru a ne transforma pe noi în sclavii lor.

Este ceea ce-ți recomand cu căldură: caută să găsești echilibrul între extreme. Desigur nu trebuie să uiți să-ți asiguri securitatea financiară, dar lucrurile nu trebuie să ajungă la extreme. Degeaba stai pe un munte de bani dacă-ți trece viața fără să simți. Nu lăsa banii să-ți ghideze viața! Îmblânzește-i, fă-i sclavii tăi și, mai presus de orice, trăiește!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *