cumparaturi, autocontrol financiar

Învață autocontrolul financiar în trei pași

Orice reușită în  domeniul finanțelor proprii se bazează aproape exclusiv pe autocontrol. Nu ai cum să-ți ții banii în frâu dacă nu ai capacitatea de a te controla pe tine însuți. Pentru reușită trebuie să poți spune natural stop, să ai disciplina unui maestru de arte marțiale.

Poate că te întrebi cum se manifestă o persoană lipsită de autocontrol financiar. De multe ori poți afla asta uitându-te în oglindă. Dar, pentru a nu abstractiza hai să vedem cum se comportă un cuplu ipotetic. Ea constată că ar avea nevoie de-o bluză, el nu prea are chef, dar parcă și-ar lua niște pantofi de serviciu. Merg împreună la Mall unde, înainte de-a începe cumpărăturile se hotărăsc să bea o cafea(20 lei) pe care s-o însoțească și cu o prăjitură de la cofetarul acela vestit(30 lei). Înainte de-a pleca li se face sete și, de la cafenea își cumpără câte-o sticlă de apă plată(14 lei). Ajung la un magazin de haine unde ea nu-și găsește mare lucru, dar parcă și-ar lua o pereche de pantaloni redusă cu 50%(50 lei), iar el găsește câteva tricouri cool(100 lei). Merg la un alt magazin de îmbrăcăminte. Aici ea găsește o bluză care nu prea e OK, dar trebuie să-și ia una(60 lei), iar el își ia o pereche de blugi reduși(80 lei). Merg la magazinul de pantofi unde ea își găsește o pereche de pantofi care s-ar asorta perfect șa o costumație de seară(200 lei), iar el își găsește niște pantofi sport cool(240 lei). Merg mai departe și-ajung la un alt magazin de pantofi unde el își găsește ceva bunicel și ieftin pentru serviciu(200 lei). Alături, ea își găsește bluza mult visată, dar la un preț piperat(180 lei). N-are ce face, doar pentru asta a venit. Și-o cumpără. Li se face foame și-ar mânca ceva. Hai să luăm câte un pește, își spun. Punem și câte-un pahar de suc. Total 65 lei. Dacă tot au terminat parc-ar merge și la un film(60 lei) unde-și cumpără câte un meniu popcorn mare(40 lei) și câteva alte nimicuri(20 lei). Seara se termină frumos.

Iată cum, cuplul nostru care dorea să-și cumpere o bluză pentru ea și „parc-ar avea nevoie” de-o pereche de pantofi pentru el a plătit „la reducere” pentru cele două obiecte „necesare” minuscula sumă de …  1359 lei!!! Câți dintre acești bani au fost aruncați aiurea? Aproape toți. E clar că cele două personaje ale noastre au nevoie urgentă de o revizie a comportamentului. Nu de alta, dar, lună de lună rămân fără bani, se-afundă în datorii și se umplu de frustrări.

Cheia „vindecării” constă în autocontrol, în conștientizarea fiecărui ban care-ți iese din buzunar și în decizii înțelepte. Pare greu? Nicidecum. În doar trei pași vei deprinde această artă!

1. De-acum nu mai există excepții

Începi din acest moment să conștientizezi că nu mai faci nicio excepție! Fără sesiuni inutile de shopping, fără relaxare în mall-uri sau centre comerciale, fără „hai să vedem ce-au mai băgat ăștia”! STOP! De-aici înainte pentru tine nu mai există chilipiruri! E un nimic la un preț de doar un leu? Foarte bine, nu-l lua! Nu cumpăra absolut nimic din ceea ce n-a fost programat cu 15 zile înainte. Excepție pot face alimentele, dar pentru care trebuie să existe o programare anterioară de 1-3 zile!

Scopul tău trebuie să fie construirea unei solide baze financiare pentru tine și familia ta. Așadar, de fiecare dată când ai impulsul de a arunca aiurea banii, gândește-te că nu faci altceva decât să mai pui o dinamită în fundația pe care vrei s-o construiești!

2. Utilizează regula de aur pentru a vedea dacă poți sau nu să cumperi ceva

Ai de mers la cumpărături, fă-ți o listă cu ceea ce vrei. E obligatoriu să ai o listă! Înainte de a pleca, revezi ceea ce ai scris pe listă și aplică regula de aur: pentru fiecare cumpărătură în parte întreabă-te dacă este esențială supraviețuirii tale. Dacă răspunsul este nu, taie-o de pe listă, dacă este da las-o acolo! Te rog să ai maximă obiectivitate la acest aspect.

Poate te întrebi de ce să iei doar lucruri necesare supraviețuirii. Simplu, e primul element de disciplină pe care trebuie să-l introduci. Până-ți faci ordine în finanțe trebuie să mergi în logica supraviețuirii. Te îngrozește că n-ai pantofi, pantaloni, bluze, s.a.m.d.? Verifică-ți dulapurile și până nu se tocește ceea ce ai, nu cumpăra altceva. În ceea ce privește hainele sau pantofii ar mai fi o regulă: cumpără doar după ce ai aruncat un obiect similar! Ai nevoie de pantofi? OK, înseamnă că ți s-a tocit o pereche. Arunc-o și-abia apoi cumpără-ți alta în loc. La fel pentru haine. Fă-ți un obicei din a-ți cumpăra doar ceea ce îți trebuie cu necesitate. Nimic mai mult, nimic mai puțin!

Îți reamintesc regula de la pasul anterior: pentru cumpărăturile alimentare lista trebuie întocmită cu cel puțin o zi în urmă(ideal 3 zile), iar pentru cele nealimentare cu cel puțin 15 zile în urmă. După ce-ai întocmit lista ai voie doar să tai, nicidecum să adaugi. De azi nu mai există „chestii urgente”. E o regulă esențială

3. Spune adio traiului pe credit

Ai un card de credit, o descoperire de cont și câteva alte facilități care-ți permit să faci rapid rost de bani? Uită de credite! În primul rând plătește-ți toate creditele pe termen scurt! Dacă poți, fă-o în prima lună. În cazul în care ai mai multe carduri de credit, apucă-te să le achiți integral și apoi să le închizi. Da, ai auzit bine! Nu mai ai voie să ai decât un singur card de credit(sau descoperit de cont pentru că e mai ieftin) cu un plafon de maxim jumătate din salariul tău! Iar în acest plafon îți este interzis să intri. Doar în situații cu adevărat excepționale.

Acestea sunt cele trei reguli de bază pe care trebuie să le respecți începând de-acum. În momentul în care ai ajuns la cel puțin șase luni trăite fără a încălca niciuna dintre aceste reguli, poți spune că ai învățat autocontrolul financiar. Așa faci primul pas pe calea stabilității financiare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *